DAN POŽEŠKO – SLAVONSKE ŽUPANIJE – Svečana sjednica Skupštine i dodjela priznanja pojedincima i institucijama

Datum objave: 17. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Povodom 25. obljetnice i Dana županije, danas je održana Svečana sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama.

Dan županije i 25. obljetnica razlog je za slavlje ali i prilika da se analiziraju postignuti rezultati i realizirani projekti u proteklom razdoblju, naglasio je u svom govoru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Uz projekte energetske obnove, projekte usmjerene ka obrazovanju, višim zdravstvenim standardima i društvenom razvoju zajednice tu su i brojni infrastrukturni projekti koji jamče razvoj i napredak u gospodarskom smislu.

“Od projekata u provedbi možemo izdvojiti: „Obrazujmo se zajedno 4“ ukupne vrijednosti oko 9 milijuna kuna, projekt „Zajedno do razvoja“ čija je ukupna vrijednost 1,5 milijuna kuna, projekt „Zajedno do zdravlja“ Opće županijske bolnice Požega čija je ukupna vrijednost oko 35 milijuna kuna, projektom „Dom zdravlja-centar zdravlja“ Doma zdravlja obuhvaćeno je unapređenje kvalitete primarne zdravstvene zaštite na području Požeško-slavonske županije, a ukupna vrijednost projekta je 6 milijuna kuna. U tijeku je izrada dokumentacije za izgradnju nove ambulante u Čaglinu kako bi žiteljima te općine osigurali dostojnu zdravstvenu zaštitu.Na području ruralnog razvoja financijski najizdašniji projekt je u podmjeri 5.2.2 Razminiranje poljoprivrednog zemljišta na području Požeško-slavonske županije. Ukupna vrijednost projekta je 32 milijuna kuna. Projektom je financirano razminiranje 3.732.385 m2 poljoprivrednih površina na području županije. U prethodnoj godini na podmjeru 6.3. Potpora malim poljoprivrednicima i podmjeru 6.1. prijavljeno je oko 30 projekata ukupne vrijednosti preko dva milijuna kuna. Županijska razvojna agencija PANORA radila je sveukupno 155 projekata (66 EU projekata, te 89 nacionalnih), od čega je 83 završenih, u provedbi 53 te na ocjenjivanju 19 projekata. Sveukupna vrijednost pripremljenih projekata je preko 250 milijuna kuna,” rekao je župan Tomašević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Župan je dodao kako se radi i dalje i na važnim Županijskim strateškim projektima, njih 18 za razdoblje do kraja 2020. godine, ukupne vrijednosti 5 milijardi kuna. “Nabrojat ću samo neke od njih:Brza cesta Požega – autoput A3 – izlaz Godinjak, Spojna cesta Pakrac-Lipik-autocesta, Svijet Graševine, Akumulacija Kamenska – Upravo izgradnjom akumulacije Kamenska ne samo što više ne bi morali strahovati od poplava nego bi riješili i navodnjavanje ali i poboljšali turističku ponudu. Zbog toga se zahvaljujem direktoru Hrvatskih voda, gospodinu Zoranu Đurokoviću i njegovom zamjeniku ovdje nazočnom Davoru Vukmiriću jer su prepoznali značenje te akumulacije za našu županiju. Upravo zahvaljujući njima potpisali smo ugovor za izgradnju 3 aglomeracije: Požega, Pleternica i Lipik-Pakrac vrijednosti preko 500 milijuna kuna.Što se tiče Vladinog projekta SLAVONIJA, BARANJA I ZAPADNI SRIJEM prema podacima sa stranice Strukturni fondovi ukupni iznos bespovratnih povratnih sredstava je preko 6 milijardi kuna a od toga je za projekte na području Požeško-slavonske županije ugovoreno 800 milijuna kuna. Zahvaljujemo se Vladi Republike Hrvatske na potpori koju nam pruža u razvoju naše županije. ” rekao je između ostalog župan.

“Sve ovo o čemu sam govorio bilo bi i bit će nevažno ako ne uspijemo zadržati mlade ljude i ljude koji žele raditi i razvijati našu prelijepu županiju. Svoje djelovanje moramo usmjeriti ka tome da zaustavimo iseljavanje i pružimo mladim ljudima mogućnost da svoju budućnost grade u Požeško-slavonskoj županiji. Županija trenutno stipendira 66 studenata, iduće godine će i više, koji će se nakon završenog školovanja, najiskrenije se nadam, vratiti u svoj kraj i stečeno znanje iskoristiti na najbolji način,” zaključio je župan Tomašević čestitajući svim žiteljima Požeško-slavonske županije Dan županije.

Svečanosti obilježavanja Dana županije uz gradonačelnike i načelnike s područja županije nazočili su i brojni gosti i uzvanici – izaslanik predsjednice Republike Hrvatske dr. Željko Glavić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žilić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Poruka premijera je jasna. Kroz ovo što je župan iščitao, kroz ovaj cijeli niz projekata dobili ste sliku na koji se način vlada na čelu s predsjednikom odnosi prema Požeško-slavonskoj županiji. Kada smo najavljivali iznose od stotina milijuna kuna, mnogi su nas gledali sa skepsom. Danas svjedočimo trenutku u kojem u našu županiju Požeško-slavonsku, u naših pet općina i pet gradova dolazi oko milijardu i 200 milijuna kuna u nacionalne projekte i projekte Europske unije,” naglasio je u ime premijera njegov izaslanik Davor Huška čestitajući Dan županije.

Na svečanosti su dodijeljena županijska priznanja. Povelje zahvalnosti primili su umirovljeni profesor Martin Kaprel iz Požege, višestruki darivatelj krvi Zdenko Šojat iz Pleternice te Palijativni tim LiPa iz Pakraca. Godišnje nagrade uručene su Igoru Salaku iz Požege, vlasniku Vila za odmor Montis Aurea, Ivanu Bobeku iz Novoselaca, vlasniku OPG Bobek te tvrtki Lipik Glas za proizvodnju stakla d.o.o. Iz Lipika. Nagradu za životno djelo primio je nogometni trener Milan Tomljanović.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn