DAN OPĆINE STARO PETROVO SELO – Zajednica čiji su temelji u solidarnosti i radu a vizija u održivom razvoju i podršci mladima

Datum objave: 28. 6. 2024. | Kategorija: Društvo

STARO PETROVO SELO – S nizom uspješno realiziranih projekata, pozitivnim trendovima, snažna i finacijski stabilna lokalna samouprava, Općina Staro Petrovo Selo, proslavila je svoj dan i 31. godišnjicu postojanja svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Nakon službenog dijela, sadržajno rođendansko slavlje, na radost Staropetrovoselaca i njihovih gostiju, bit će nastavljeno natjecanjem u kuhanju čobanca, dječjim poslijepodnevom a potom i večernjim koncertom Prljavog kazališta

Staro Petrovo Selo, općina čiji je kontinuirani napredak, itekako vidljiv svakom tko navrati u ovaj pitomi slavonski kraj, ovaj vikend, brojnim sadržajima, proslavlja svoj dan i 31. godišnjicu postojanja lokalne samouprave. Službeni početak proslave obilježila je svečana sjednica Općinskog vijeća, svojevrsna rekapitulacija učinjenoga u prethodnom periodu, održana u nazočnosti brojnih prijatelja i suradnika Općine, čelnog čovjeka Brodsko posavske županije, župana Danijela Marušića, saborskog zastupnika, predsjednika Županijske skupštine, Pere Ćosića, kolega načelnika iz Općine Cernik i Vrbje, predstavnika Općine Okučani, Grada Nova Gradiška, kao i svih onih bez kojih ne bi bilo snažne i povezane zajednice.

Da je riječ o Općini koja svakodnevno teži unapređenju, provodi projekte od vitalnog značaja za razvoj i budućnost kraja, zna  iskoristiti dostupna europska i nacionalna sredstva, ali i sredini u kojoj se tradicija i stari obrti, isprepliću sa suvremenim potrebama i trendovima, u svečarskim su govorima potvrdili i predsjednik Općinskog vijeća, Marko Dumenčić i dugogodišnji načelnik Nikola Denis, naglašavajući kako je riječ o zajednici čiji su temelji u solidarnosti i radu, a vizija u održivom razvoju i podršci mladima, jer upravo su to izazovi na koje će trebati nati odgovoriti u budućnosti.

” U Slavoniji se oduvijek smatra kako najveće bogatstvo čine obitelji s velikim brojem djece. “Prepišemo” li to na Općinu koja ima 13 naselja prepunih vlastitih specifičnosti i običaja, ali i veliki broj udruga na čijim je “leđima” društveno-kulturno-sportski život, kao i sigurnost mještana, s ponosom mogu reći da smo bogati malim, vrijednim ljudima. Iako ovakve prigode i govori uglavnom služe nama načelnicima da se pohvalimo dobrim brojkama, što nam je, čvrsto vjerujem i dužnost, zadovoljstvo mi je potvrditi da tome u prilog govore i pozitivni trendovi. Vidljivo je to, prije svega u značajnom povećanju broja obrta kojih je u odnosu na period od prije pet godina, kada ih je bilo 50, sada 75, jer to je temelj razvoja Općine, ali i potvrda kako su mjere pomoći, dobro pogođene mjere. Uz niz infrastrukturnih projekata koji podižu standard življenja, istaknuo bih rekonstrukciju i obnovu Društevnog doma u naselju Štivica, projekte nerazvrstanih cesta u Blažević Dolu i Lazama, nastavak ulaganja u obnovu centra naselja Vrbova i zgrade Vatrogasnog društva, a do kraja godine nam je želja rekonstruirati i Društveni dom u Tisovcu pa tako staviti i točku na i kada je riječ o projektima društvene namjene. Veliku stvar predstavlja i dobivena lokacijska dozvola za izgradnju kanalizacije i sustava odvodnje za zapadni dio Općine, zajednički projekt s Vodovodom Zapadne Slavonije i kapitalna priča za Staro Petrovo Selo, kao i itekako vidljivo povećanje broja djece u dječjim vrtićima. 2017., kada sam stupio na dužnost načelnika, bilo ih je 23, dok će ih se ove jeseni upisati 97, zbog čega ćemo, siguran sam, nakon prvog proširenja, ići i u drugo, ali i planirati izgradnju polivalentne dvorane i prostora za još jednu skupinu, što u ovom trenutku, predstavlja slatke brige. Važno je reći i kako, uz Općinu Okučani, imamo najnižu cijenu vrtića, što, uz stalno povećanje iznosa naknada za novorođenu djecu, a onda i pomoć školarcima, potvrđuje da smo svim našim roditeljima kontinuirana podrška i stalni partner. Sve vrijeme mislimo i na mlade obitelji, pomažući im u kupnji i izgradnji kuće, jer jedino je to rješenje za demografske probleme, koje je ove godine iskoristilo njih ukupno 44, zbog čega mi je želja da takva finacijska injekcija dugoročno bude i snažnija, baš kao što je i trogodišnji projekt Zaželi kojim će se 22 zaposlene žene skrbiti za 136 korisnika. Uz niz velikih, tu je i značajan broj manjih projekata koji, svi zajedno, čine priču uspješnom, a živote svih naših mještana kvalitetnijima i dostojanstvenijima.”, rekao je, rekapitulirajući učinjeno u proteklom periodu života Općine, načelnik Nikola Denis.

Vidljive uspjehe kao i opravdanost postojanja jedinica lokalne samouprave koje, uz dobro vodstvo i pametno iskorištena dostupna sredstva, iz godine u godinu, mijenjaju vizuru, pohvalili su i gosti svečane sjednice, župan Danijel Marušić, saborski zastupnik Pero Ćosić, te u ime kolega načelnika, Vitomir Žakić, prvi čovjek Općine Cernik, čestitajući Staropetrovoselcima njihov dan. Svečana sjednica Općinskog vijeća uvod je u dvodnevnu proslavu Dana Općine koja će poslijepodne biti nastavljena natjecanjem u kuhanju čobanca, brojnim sadržajima za najmlađe, a potom i večernjim besplatnim koncertom TS Satir i Prljavog kazališta. Subota, 29.lipnja rezervirana je za nastup Unimogsa i Tihe Orlića sa bendom, a domaćini su se pobrinuli i za bogatu gastro ponudu, stoga iskoristite vikend i proslavite rođendan s mještanima Starog Petrovog Sela.

TEKST: Simonida Tarbuk                      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn