DAN OPĆINE REŠETARI – Nova cestovna dionica za nove gospodarske projekte

Datum objave: 12. 6. 2015. | Kategorija: Društvo

DSCN1693

REŠETARI – Svečanim završetkom radova na prvoj dionici Južne obilaznice Nova Gradiška, u dužini od 2,4 kilometara, investicije vrijedne gotovo 19 milijuna kuna, u nazočnosti ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i Tomislava Dragovana, predstavnika investitora, Hrvatskih cesta, počelo je službeno obilježavanje Dana Općine Rešetari.

„Nova cestovna dionica s dva rotora, jednim na državnoj cesti D 51 i drugim na županijskoj cesti, značajan je gospdarsko-prometno-infrastrukturni iskorak od kojega će, dugoročno, profitirati novogradiška, a potom i Industrijska zona Općine Rešetari“, istaknuo je „domaći“ ministar, Tihomir Jakovina, podsjetivši kako je ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, jedan od gospodarskih prioriteta Vlade.Iako je pitanje teritorijalnog preustroja i smanjenja broja jedinica lokalne samouprave, posao koji ćemo, uz eksperetne studije i dugogodišnju pripremu, kad tad, morati odraditi, općina Rešetari, istaknuo je ministar Jakovina, jedna je od onih općina koje, definitivno, opravdavaju svoje postojanje i koje su, zahvaljajući promišljenom ulaganju i nizu kvalitetno realiziranih projekata, u protekle 22 godine, učinile iznimno puno na razvoju lokalne sredine i podizanju standarda građana. Na sve do sada učinjeno, s pravom je ponosan čelni čovjek Rešetara, načelnik Zlatko Aga, koji je s realiziranim u protekloj godini, ali i planovima za budućnost upoznao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

nn

Uz upravo otvorenu završenu prvu dionicu Južne obilaznice, u tijeku je još jedan iznimno značajan projekt iz područja prometne infrastrukture. Riječ je o državnoj cesti D 51 od križanja u Rešetarima do dionice naselja Baćindol, projektu koji je u fazi projektiranja i koji bi, iduće godine trebao ući u proračun Hrvatskih cesta, te ponuditi dva dodata kružna toka. Nakon što su dugi niz godina najveći investitor općine bile Hrvatske vode, u zadnje su vrijeme to , upravo Hrvatske ceste. Jedan od kapitalnih projekata koji Općina očekuje, svakako je izgradnja aglomeracije, sustava vodoodvodnje, te kondicioniranja pitke vode na akumulaciji Bačica, te zajednički projekt pročistača, u koji je općina Rešetari uključena zajedno s Općinom Cernik i Gradom Nova Gradiška. Kroz brojne projekte u novogradiški bi kraj, u narednom periodu trebalo biti uloženo više od 170 milijuna kuna, od čega se 50 milijuna kuna odnosi na izravna ulaganja u područje Općine Rešetari. Zahvaljujući sredstvima EU fondova i sufinanciranju Fonda za zaštitu okoliša do kraja mjeseca lipnja trebao bi biti raspisan natječaj za javnu nabavu u projektu sanacije općinskog deponija, projekta vrijednog gotovo 20 milijuna kuna koji bi trebalo završiti do rujna mjeseca 2016.godine. Ovih su dana privedeni kraju radovi na adaptaciji zgrade općine, a uskoro bi, ukoliko sve bude išlo po planu, i Osnovna škola „Vladmira Nazora“ u Adžamovcima trebala dobiti i suvremenu školsko-sportsku dvoranu.

DSCN1730

Brojne uspjehe i uspješno realizirane projekte, uz ministra Jakovinu, predstavnika Ministarstva prometa, pomorstva, infrastrukture i Hrvatskih cesta, Tomislava Dragovana, zamjenika župana, Davora Vlaovića, te Milana Matešu, direktora Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu, pozdravili su i brojni gosti svečanosti, dugogodišnji prijatelji Općine Rešetari, načelnik istarske općine Kanfanar, Sandro Jurman, načelnik prijateljske općine Ilinden, Makedonija, Žika Stojanovski, Alin Moteka,predstavnik načelnika rumnjskog grada Lupaka u kojemu živi značajan broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine,  rumunjskih Hrvata iz grada Lupaka. Zahvaljujući iznimno bogatom djelovanju na području kulturnog amaterizma kojim pronose ime Rešetara diljem Hrvatske, ali i svijeta, svečanosti Dana Općine, na poziv prijatelja, članova mjesnog Književno likovnog društva, u Rešetare su stigli i predstavnici Ministarstva kulture, prijatelji po stihu i kistu iz svih dijelova Hrvatske-Đuro Vidmarović,predsjednik nacionalnog Vijeća za kulturu, Marin Knezović,ravnatelj Hrvatske Matice iseljenika, te Dijana Mašala Perković, savjetnica Matice iseljenika. Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je i prigoda da čelni čovjek Općine najvišim općinskim priznanjima nagradi i najzaslužnije mještane Rešetara.

TEKST: Simonida Tarbuk   FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn