DAN OPĆINE JAKŠIĆ – Načelnik Ivica Kovačević : Bez obzira na naše bojazni glavninu poslova u ovoj godini uspjeli smo realizirati

Datum objave: 02. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

nn

JAKŠIĆ – Općina Jakšić višednevnim programom obilježava svoj Dan općine. Jučer je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a prigodni program nastavlja se sve do nedjelje 4. prosinca. Tekuću godinu na jakšićkom području obilježio je ponajprije završetak vrtića, na zadovoljstvo svih stanovnika, posebice mladih obitelji, naglasio je u svom govoru na svečanoj sjednici načelnik općine Ivica Kovačević.

Goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Jakšić Boško Obradović koji je naglasio kako su tijekom tekuće godine održane četiri sjednice, u vijeću participira 13 vijećnika iz 7 stranaka, a sve predložene odluke donesene su jednoglasno.
Općinski načelnik Kovačević u svom je izlaganju rekao da je ovogodišnji izvorni proračun planiran oko 3,5 milijuna kuna, a dodaju li se tome sredstva za razne investicije raste i na 20-ak milijuna. “Nakon velike poplave 2014. godine, čije posljedice još nisu sanirane, vrijeme ni ove godine nije bilo naklonjeno stanovnicima jakšićkog kraja. Najprije je kasni mraz u travnju gotovo potpuno uništio voćke, šteta je oko 1,9 milijuna kuna, a onda je u srpnju olujno nevrijeme nanijelo štete na građevinskim, stambenim i gospodarskim  objektima te poljoprivrednim kulturama i infrastrukturi koja iznosi 6,1 milijuna kuna,” rekao je Kovačević dodajući kako je 2016. godina imala i svoju ljepšu stranu pa je u naseljima dosta toga izgrađeno i obnovljeno. “Bez obzira na naše bojazni, glavninu poslova smo uspjeli realizirati. Na zadovoljstvo svih nas, posebice mladih obitelji, 2016. godina u znaku je završetka gradnje vrtića. Velika je to investicija, vrijedna oko 6,3 milijuna kuna, a više od 50 posto sredstva je od općine. Ministarstvo regionalnog razvoja je dalo 1,9 milijuna i Fond zaštite okoliša 1,2 milijuna kuna,” dodao je Kovačević ističući kako je prema posljednjim podacima u vrtiću 58-ero djece, a zaposlena su 4 odgajatelja, ravnateljica, kuharica i spremačica.

Preko Hrvatskih cesta je također priskrbljen znatan dio financijskih sredstava koja su uložena u asfaltiranje dviju ulica u Jakšiću koje su 2014. godine stradale u poplavi. Radi se o iznosu od 545 tisuća kuna uloženih u ulice Vilima Kurajca i Baruna Trenka, a djelomično je sanirana Kolodvorska ulica. “Nakon poplave 2014. nismo čekali niti plakali nego smo još 2014. godine s Hrvatskim vodama napravili procjenu štete nastale na vodotocima i gdje su najkritičnije  točke. Na tragu toga ove godine Hrvatske vode su uložile u sanaciju vodotoka Vetovke i Kaptolke negdje oko 800 tisuća kuna. Dodatnim naporom i aktivnostima u održavanje i saniranje kanalskih mreže, uglavnom plavnom  potezu od Tekića do Jakšića, uloženo je više od 200 tisuća kuna,”naglasio  je načelnik Kovačević dodajući kako je u stalnom  kontaktu s Hrvatskim cestama koje su proteklih godina bile aktivne i uredile državnu cestu DC 51 na cijelom području kroz općinu Jakšić od Šumanovca do Požege, ali da su ostala neuređena autobusna ugibališta.”Ovih dana je napravljeno ugibalište u Cerovcu, a završava se i u Eminovcima. Procijenjena vrijednost je nešto veća od 200 tisuća kuna i na tome smo im iskreno zahvalni jer, da oni to nisu odradili, mi sami ne bi mogli,” rekao je Kovačević.

nnn

Brojni su još i značajni projekti odrađeni ili su u izgradnji u svim naseljima, od izgradnje dječjih igrališta, postavljanja LED rasvjete, uređenja stare škole u Jakšiću, izgradnja vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava i sl. Planova ima i dalje. “Prijavit ćemo se na mjeru 7, za uređenje poljskih putova na području naselja Jakšić, konkretno, centralni put koji ide ispod Jakšića prema Ovčarama u dužini od oko 4,5 kilometara, a koji pokriva značajne oranične površina. Vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna a novac ćemo preko programa ruralnog razvoja osigurati iz Europske unije,”najavio je Kovačević dodajući kako mu je jedna od prioritetnijih investicija izgradnja gospodarske zone i u budućnosti osigurati 50 do 60 radnih mjesta, a u planu je još niz vrijednih aktivnosti.

Svečanosti su bili nazočni broni visoki gosti i uzvanici među kojima je bio zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić koji je bio i u ulozi izaslanika premijera RH, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Željko Jakopović, gradonačelnici Kutjeva i Pakraca Josip Budimir i Anamarija Blažević, zamjenici požeškog gradonačelnika Mario Pilon i Darko Puljašić, općinski načelnici Velike, Kaptola i Čaglina, Vlado Boban, Mile Pavičić i Dalibor Bardač, predsjednik Općinskog vijeća Brestovac Tomo Vrhovac, zamjenik kaptolačkog načelnika Josip Soudek te izaslanstva općine Brinje i Jasenovac. Uz brojne uzvanike i goste, predstavnike policije, HV-a, gospodarskog i kulturnog života bio je i mjesni župnik vlč. Tihomir Bilešić i zamjenik jakšičkog načelnika Mile Barišić.Nazočnima se obratio zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Nekoliko pjesama otpjevali su članovi KUD-a Slavonija, a Borna Svjetličić izveo je skladbu na gitari.

n

Ovogodišnja priznanja općine Jakšić primio je Marko Brnčić, Peter Logar i Antun Kelan posmrtno te NK Jakšić koja su uručili predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović, općinski načelnik i njegov zamjenik Ivica Kovačević i Mile Barišić. Svečanosti obilježavanja Dana općine Jakšić prethodilo je polaganje vijenaca kod Spomenika u čast poginulim braniteljima ispred zgrade općinske uprave. Program obilježavanja Dana općine nastavlja se danas književnom večeri koju će u 18,00 sati u Vatorgasnom domu održati Udruga zavičajnih pisaca i slikara “Matko Peić”. Sutra u 19,00 sati održat će se Šokačko veče uz nastup HKUD Slavonija, a slavlje završava u nedjelju svetom misom u Župnoj crkvi Svete Barbare i dolaskom Svetog Nikole u organizaciji jakšićkih folkloraša.

TEKST: S. P./D.K.      FOTO: D. Mirković

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn