DAN OPĆINE JAKŠIĆ I BLAGDAN SV BARBARE – Svečana sjednica Općinskog vijeća s naglaskom na 25 godina djelovanja Općine

Datum objave: 04. 12. 2018. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – Povodom Dana Općine Jakšić danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Jakšić. Uz Dan općine, obilježio se blagdan sv. Barbare, zaštitnice župe te 25. obljetnica od osnutka općine Jakšić. Ovu svečanost uveličali su mnogobrojni gosti iz javnog, kulturnog i političkog života.

Načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević na početku svog govora od srca je zahvalio svima nazočnima, posebice obitelji poginulih branitelja, hrvatske branitelje te posebno Davora Hušku, pomoćnika ministra u ministarstvu Regionalnog razvoja i Eu fondova te Cvetka Obradovića pomoćnika ministra u ministarstvu unutarnjih poslova.
„Jednom godišnje sastanemo se povodom dana općine da pokažemo i kažemo, kako vama a tako i mještanima općine Jakšić, što je ova općina učinila. U ovih 25. godina postojanja, mogu reći da je općina Jakšić napravila puno toga i može biti uzor puno jedinica lokalne samouprave. Uvijek je to malo, nikad dovoljno, ali zato u nadolazećem razdoblju neće biti problema, nego samo zadaci. Općinska uprava funkcionira na takav način da treba omogućiti boljitak svih nas da se u općini osjećamo bolje, ugodnije, popunjenije, da imamo sve one preduvjete kao i nekom gradu, malom ili velikom, ali tu smo, mali smo s nešto manje od 4100 stanovnika. Zacrtali smo neke ciljeve, neke planove dugoročno, evo 14. godina kako vodim općinu, ponosan sam, puno smo učinili a još puno možemo učiniti.“ – rekao je načelnik Kovačević.

U svom govoru, načelnik Kovačević nastavio je s nabrajanjem dovršenih projekata. Tako se u prethodnom razdoblju plinoficirala cijela općina Jakšić, u svih 10 naselja uz pomoć HEP Elektre Požega obnovila se niskonaponska mreža, u naseljima gdje nije bilo rasvjete ona se obnovila ili izgradila nova. Uz pomoć i potporu Tekije, Hrvatskih voda, pretpristupnih fondova EU, IPARDA te Ministarstva regionalnog razvoja izgradilo se 21 kilometar kanalizacijske te 29 kilometara vodovodne mreže i to u Eminovcima, Bertelovcu, Radnovcu, Rajsavcu, Treštanovcima, Svetinji i Jakšiću. Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji 3,7 kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže u naselju Tekić, nositelj investicije je Tekija d.o.o, Požega. Samo u naseljima Cerovac i Granje čeka se izgradnja vodovoda i kanalizacije iako imaju građevinsku dozvolu.

Načelnik Ivica Kovačević posebno je napomenuo veliku investiciju vrtića u kojemu je danas 85 djece, koja trenutno ima dvije mješovite vrtićke i dvije jasličke skupine. Vrtić je popunjen u potpunosti, a najavio je projektiranje i dogradnju vrtića već iduće godine. „ U prethodnom razdoblju proveli smo program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, na području općine Jakšić je tada bilo oko 1000 ha državne poljoprivredne zemlje, u koncesiju Kutjevu d.d. je otišlo 110 ha a 546 hektara kupili su naši domaći OPG-ovci koji su zemljište obradili te su podignuti višegodišnji nasadi. Ostalo je negdje oko 350 hektara na raspolaganju, međutim, novi zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu je kompliciran te nimalo jednostavan.“ Posebno se zahvalio Vladi RH na razumijevanju i sluhu za fiskalnu decentralizaciju te dodao : „Bez obzira na to što smo dobili povećanje izvornih prihoda u svom proračunu, mi nismo odustali od EU fondova, nismo odustali od naših ministarstava.“

Svojim redovnim godišnjim planom održavanja nerazvrstanih cesta i poljskih putova nastavili su održavanje poljskih putova i neasfaltiranih ulica kao i sanaciju naletnih rupa po oštećenim asfaltiranim ulicama. S raspoloživim sredstvima koja su uvijek nedostatna održavani su po naseljima svi glavni poljski putevi i držani u funkcionalnosti kako bi poljoprivredni proizvođači što lakše dolazili do svojih obradivih površina. Ukupno se održava oko 3,1 kilometara neasfaltiranih ulica, 12 kilometara asfaltiranih ulica po svim naseljima, te 38,5 kilometara poljskih putova – pohvalio se načelnik Ivica Kovačević te nastavio: „Gradimo Gospodarsku zonu, u vlasništvu naše općine je nešto više od 14 hektara, ukupno zona ima 16 hektara, izvođač radova u zoni je Niskogradnja Jurčak, postavljena je vodovodna i kanalizacijska mreža te je asfaltiran dobar dio ceste te su stvorene mogućnosti da gospodarstvenici uđu u zonu.. Imamo urbanistički plan gospodarske zone, pojavili su se i prvi investitori a drugi ili treći investitor bit će općina Jakšić koja će izgraditi reciklažno dvorište jer ga moramo imati. Ovih dana očekujemo građevinsku dozvolu, je vjerujem da ćemo to kandidirati za nepovratna sredstva u vrijednosti 2,3 milijuna kuna. Aplicirali smo i neke projekte za obnovu i sanaciju prema ŽUC-u i Hrvatskim cestama. U plan održavanja i obnove ŽUC-a ušla je Ulica Stjepana Radića u Jakšiću u dužini 1.400 metara i vrijednosti oko 1,3 milijuna kuna što je i realizirano. U plan Hrvatskih cesta je ušlo projektiranje križanja ulica Osječke i Stjepana Radića u Jakšiću, projektnu dokumentaciju koja je u izradi financiraju u iznosu 120 tisuća kuna.“

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević osvrnuo se i na mjeru 7 operacije 7.4.1 gdje je DVD u suradnji s Općinom Jakšić aplicirao projekt dogradnje vatrogasnog doma, spremišta i vatrogasnog tornja gdje je vrijednost investicije oko 2,3 milijuna kuna te da je također iz mjere 7 , operacije 7.1.1. odobrena sredstva za izradu Strateškog plana razvoja poljoprivrede Općine Jakšić. Svoje izlaganje nastavio je o područnim školama u Rajsavcu i Traparima koje su energetski obnovljene a projekti su financirani sredstvima Požeško-slavonske županije, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„ Dugi niz godina isplaćujemo stipendije, i ove godine dajemo 15 stipendija s po 500 kuna, sljedeće godine bit će još i više s većim iznosom, darujemo obitelji novorođene djece, sufinanciramo prijevoz srednjoškolaca te imamo 12 zaposlenih u vrtiću koji redovito primaju svoje dohotke. Isplaćujemo sredstva za ogrjev ljudima u potrebi te pomažemo potrebitima i za plaćanje režijskih troškova. Općina Jakšić u suradnji s HZZ provodi i dva projekta mjere poticanja zapošljavanja teško zapošljivih skupina te vrlo značajan program „Zaželi“ koji se provodi u suradnji s partnerima općinama Brestovac, Čaglin, Velika, Kaptol i gradom Kutjevo, HZZ, Požeško-slavonskom županijom. Nositelj projekta je udruga Veličanka. „ dodao je Kovačević o projektima i financiranju socijalnog programa općine Jakšić.

Načelnik je najavio još nekoliko projekata za budućnost poput uređenja stare škole u Jakšiću koju će se prenamijeniti u multifunkcionalni Kulturni centar, s prostorom za udruge i prostorom za komunalni pogon općine.
Na kraju svog govora zahvalio se na odličnoj suradnji Požeško slavonskoj županiji, ŽUC-u, Hrvatskim cestama, Hrvatskim vodama, HEP ODS Elektra Požega, Tekiji, Komunalcu, MRRFEU, MGPU i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te svim drugim javnim poduzećima i poslovnim partnerima.

Na svečanoj sjednici s nekoliko riječi zahvale i velikim čestitkama načelniku Kovačeviću na dosadašnjem radu obratili su se: ispred Udruge općina RH Zlatko Fumić, Josip Širić, ispred Ministarstva branitelja, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, Davor Huška, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova te Cvjetko Obradović pomoćnik ministra u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Svečana sjednica završila je dodjelom javnih priznanja koje su ove godine dobili Tomislav Babić, vlasnik tvrtke Elpos d.o.o. za uspješno poslovanje i doprinos razvoju gospodarstva općine Jakšić, Hrvoje Romštajn, tajnik u OŠ „Mladost“ za dugogodišnji poticaj razvitku i društvenom radu u prosvjeti, obrt „Dario“ vlasnika Milana Majetića za doprinos razvoja gospodarstva općine Jakšić te Antun Pažin nekadašnji predsjednik NK Jakšić za dugogodišnji poticaj razvitku sporta, kulture, vatrogastva i društvenog rada. Kulturno umjetnički program izveli su članovi HKUD „Slavonija“ Jakšić te Glazba Jakšić.

TEKST: A. Nedela     FOTO: A. Nedela

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn