DAN OPĆINE ČAGLIN – Načelnik Bardač: Povjerenje mještana može se opravdati jedino radom i dobrim rezultatima

Datum objave: 21. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

ČAGLIN –  Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u mjesnom domu u Milanlugu Općina Čaglin proslavila je svoj Dan. Uz osvrt na dobre rezultate i ostvarene projekte, zaslužnima su uručene i prigodne zahvalnice. “Misija ove općine je osigurati stanovnicima najbolje moguće uvjete za život u skladu s njihovim potrebama, podržati gospodarski razvoj i očuvati prirodne ljepote kraja,” naglasio je načelnik Dalibor Bardač.

Mještani Čaglina, po mnogo čemu specifične općine, smještene na tromeđi Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima svog kraja, svetom misom u crkvi sv. Alojzija Gonzage, a potom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, obilježili su Dan Općine. Učinili su to u društvu brojnih gostiju i prijatelja – saborske zastupnice i gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević, požeško-slavonske županice Antonije Jozić i njenog zamjenika Ferdinanda Trohe, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Davora Vukmirića, gradonačelnice Pleternice Marije Šarić, gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira, gradonačelnika Lipika Vinka Kasane, zamjenika gradonačelnika Požege Borislava Miličevića, uz čelnike ostalih općina – Ivicu Kovačević iz Jakšića, Milu Pavičića iz Kaptola, Roberta Hofmana iz Velike, Zdravka Mandića iz Brestovca, goste iz susjedne županije, načelnika Općine Sibinj Josipa Pavića i Općine Brodski Stupnik Gorana Jelinića, te drugih uglednika društvenog i gospodarskog života županije.

Prigodnim riječima goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić, a o rezultatima u proteklom razdoblju govorio je načelnik Dalibor Bardač. “Pozdravljam vas u ime Općine čija je misija osigurati svojim stanovnicima najbolje moguće uvjete za život u skladu s njihovim potrebama, podržati gospodarski razvoj i očuvati prirodni sustav i ljepote ovog kraja. U proteklom razdoblju imali smo i lokalne izbore na kojima sam dobio od svojih mještana povjerenje i odgovornost za vođenje općine u još jednom mandatu. Takvo povjerenje može se opravdati jedino radom, zalaganjem i rezultatima.” naglasio je načelnik Bardač.

Da je na dobrom putu u toj misiji potvrđuju brojni projekti i ulaganja vrijedni više od 22 milijuna kuna, među kojim su, kako je naglasio načelnik, najznačajniji izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića kojeg trenutno, potpuno besplatno, pohađa 25 mališana. “Drugi značajan projekt je završetak i opremanje zdravstvene ambulante u Čaglinu čime su naši stanovnici, a i zdravstveni djelatnici dobili adekvatan prostor za zdravstvenu zaštitu primjeren 21. stoljeću. Ostali realizirani projekti su uređenje mjesnih domova u Kneževcu i Latinovcu, energetska obnova općinske zgrade, rekonstrukcija zgrade nogometnog kluba, uređenje spremišta DVD-a u Djedinoj Rijeci i rekonstrukcija Kolodvorske ulice i ulice Vladimira Nazora u Čaglinu i drugi. Ako uz ove projekte dodamo ulaganja Županijske uprave za ceste, ugrubo dolazimo do iznosa od preko 22 milijuna kuna uloženih u društvenu, komunalnu i cestovnu infrastrukturu,” rekao je Bardač. Općina Čaglin brine i o svojim mladim stanovnicima pa novorođenčad sufinancira s dvije tisuće kuna za prvo i drugo dijete, a s tri tisuće kuna svako sljedeće. Za osnovnu školu svake godine se iz proračuna izdvaja 20 tisuća kuna, za sve srednjoškolce općina osigurava stipendiju od 200, a za studente 300 kuna mjesečno. Od prošle godine, na području općine, sukladno programu rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji, mladim obiteljima Općina sufinancira kupnju, odnosno izgradnju kuće ili stana s 20 tisuća kuna. Uz to, na području općine djeluje i 13 udruga koje imaju financijsku podršku iz proračuna.

“Da i u budućnosti namjeravamo razvijati projekte i koristiti natječaje Fondova EU, potvrđuje činjenica da imamo spremnu dokumentaciju za rekonstrukciju javne rasvjete, izgradnju novog vatrogasnog doma u Čaglinu, uređenje kampa i kamp odmorišta na Sovskom jezeru te za izgradnju vodovodne mreže u naseljima gdje je to potrebno,” najavio je načelnik Bardač.

Čestitke na ostvarenim rezultatima uputila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Ovdje na području općine Čaglin možemo svjedočiti što hrabrost, odvažnost, mladost i volja mogu učiniti kada se svoja znanja, iskustva i svoj elan stave na raspolaganje za javno dobro. Možemo svjedočiti kakvi rezultati se tada ostvaruju. Općina Čaglin je primjer na koji način mladi čovjek koji ima viziju sa svojim suradnicima može promijeniti obrise i vizure svog kraja.” naglasila je županica Jozić. Čestitke su i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te saborska zastupnica Anamarija Blažević. Svečana sjednica bila je prigoda da se zaslužnim pojedincima i kolektivima dodjele zahvalnice za doprinos i razvoj ugledu Općine, a ovogodišnji dobitnici su učenica Lorena Švajda, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čaglin, Centar za pomoć u kući “Snježana” te Povijesna postrojba “Trenkovi panduri.”

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn