DAN OPĆINE ČAGLIN – Načelnik Bardač: Ostvarili smo dobar temelj za nastavak rada i razvoj općine

Datum objave: 19. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

bardac d

ČAGLIN – Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na mjesnom groblju, svetom misom te Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Općina Čaglin obilježila je danas svoj dan. “Nas kao i mnoge općine tište problemi s nezaposlenošću, s odlascima mladih ali i čitavih obitelji. No, možda nam to treba biti i poticaj da se još više trudimo i da još kvalitetnije radimo – pa ako vidimo da smo i jednom mladom čovjek uspjeli omogućiti da ovdje ostane raditi i kvalitetno živjeti, bit će to svakako i naš uspjeh na zadovoljstvo svih nas,” naglasio je načelnik općine Dalibor Bardač.

U svečanom ozračju, čaglinski načelnik Dalibor Bardač, prezentirao je rezultate rada u proteklom razdoblju s naglaskom na projekte značajne za razvoj infrastrukture i gospodarstva. “Godina koja je iza nas bila je sve samo ne laka ni za kolege koji su dugogodišnji gradonačelnici i načelnici, a kamoli za mene koji sam evo na ovom mjestu tek dvije godine, pa smo se tako i nastojali postaviti svjesni svojih realnih prihoda i mogućnosti.Da nas kao i mnoge općine tište problemi s nezaposlenošću, s odlascima mladih ali i čitavih obitelji nije ništa novo i nije ništa nepoznato, no možda nam to treba biti i nekakav poticaj da se još više trudimo i da još kvalitetnije radimo pa ako vidimo da smo i jednom mladom čovjek uspjeli omogućiti da ovdje ostane raditi i kvalitetno živjeti bit će to svakako i naš uspjeh i na zadovoljstvo svih nas. Bilo kako bilo ne možemo pobjeći od činjenice da je kroz povijest Slavonija pa s njom i općina Čaglin prilično zapostavljena, a u novije vrijeme ukidanje statusa posebne državne skrbi općinama poput nas bila je po mojoj procjeni katastrofalna pogreška zbog koje ćemo nažalost još neko vrijeme morati ispaštati.No Slavonija nije pokleknula ni u težim vremenima pa sam siguran da neće ni sada, a isto tako i naša općina i naši vrijedni i marljivi ljudi za koje sam se kao načelnik spreman boriti i učiniti sve kako bi se ovdje što bolje i kvalitetnije živjelo, te kako bi ravnomjerno razvijali našu općinu,” naglasio je načelnik Bardač.

n

Uz saniranje centra u Čaglinu, dijela ispred groblja i ambulante te saniranje kolnih ulaza u ulici Vladimira Nazora u proteklom razdoblju izvršeno je uređenje korita potoka u Migalovcima u dužini 700 m, uređenje je financirano od strane Hrvatskih Voda, a vrijednost radova iznosila je 123.000 kn. Uređenjem se smanjila opasnost poplavljivanja okolnih njiva i posjeda, a i dijela državne ceste D 53 koje je na tom mjestu bilo učestalo. U centru Čaglina uređen je kanal Krajina koji je bio prilično zapušten te je također stvarao problem kod velikih oborina, kanal je proširen, uređen te korito potoka izbetonirano.Projekt je financiran od strane Hrvatskih voda čija je bila vrijednost 440.000 kn. U tijeku je dogradnja nasute brane akumulacije Londža uz rekonstrukciju pratećih građevina. Riječ je o drugoj fazi radova na akumulaciji koji obuhvaćaju produženje tijela brane uz desni bok, oko 40 metara preko stare napuštene ceste Čaglin – Kneževac, izmještanje sigurnosnog preljeva i pripadnog odvodnog kanala na isti bok (sjevernije brane), te oblaganje uzvodnog pokosa brane kamenom oblogom. Vrijednost tih radova je nešto više od 1,7 milijuna kuna, radovi se također financiraju od strane Hrvatskih voda.

Tu su i sredstva iz drugih izvora pa je tako iz mjere ruralnog razvoja 7.1.1. „ Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj lokalne samouprave“ općina Čaglin dobila 69.000 kn za izradu Strategije razvoja općine Čaglin, a koja služi kao podloga za javljanje na ostale mjere iz ruralnog razvoja. Na natječaju Zaklade za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Osijeka dobivena su sredstva u iznosu od 13.000 kn za izgradnju dječjeg igralištu koje je izgrađeno volonterskim radom druga. Na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije općina Čaglin je prijavila radove na dječjem vrtiću te je odobreno 100.000 kn dok je iz vlastitog proračuna izdvojeno još 300.000 kn te su u vrtiću odrađeni unutrašnji građevinski radovi, a za nastavak radova odobreno je još 400 tisuća kuna. Iz istog ministarstva odobreno je i 200.000 kn za uređenje školske kuhinje i blagovaonice koje nažalost nisu bile primjerene današnjem vremenu.

nnnn

“Kako nastojimo pratiti što više natječaja te se prijaviti na sve što stignemo tako nam je iz natječaja Ministarstva graditeljstva odobreno 120.000 kn za adaptaciju mjesnog doma u Milanlugu koji je nažalost u katastrofalnom stanju i koji vapi za adaptacijom zajedno sa svojim mještanima koji itekako zaslužuju adekvatan prostor za razne aktivnosti. Spomenimo ovdje da smo igralište uz dom ove godine opremili reflektorima te tako omogućili održavanje sportskih aktivnosti i u večernjim i noćnim satima. Također reflektore smo postavili i na igralište u Ruševu vrijednosti 10.000 kn,” dodao je Bardač. Izvršeni su projekti i na zapošljavanju pa su u suradnji s HZZ-om Područnim uredom Požega kroz natječaj „Pomoć u kući“ na rok od 8 mjeseci zaposlene su tri osobe s područja općine Čaglin koje su vodile brigu o 20-tak socijalno ugroženih starijih osoba. Plaće zaposlenih osoba u potpunom iznosu financirao je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Po ishođenju građevinskih dozvola za rekonstrukciju ulica Vladimira Nazora i Kolodvorske ulice u Čaglinu, Kolodvorska ulica je prijavljena na mjeru ruralnog razvoja 7.2.2 „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“. Vrijednost projekta po troškovniku je 1.890.000,00 kn. U suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Čaglin i nogometnim klubom „Omladinac“ Čaglin pripremana je dokumentacija za prijavu na mjeru 7.4.1 ruralnog razvoja, a radi se o rekonstrukciji sportskog objekta nogometnog kluba, projekt je vrijednosti 1.800.000 kn, te izgradnji vatrogasnog doma sa spremištem i garažama za vozila vrijednosti 4.000.000 kn.Za LAG Posavinu čiji je općina Čaglin član kroz mjeru 19.2 odobreno je više 7.000.000 kn za projekte kroz razne mjere te će se i iz tih natječaja moći povući značajna sredstva.Za Osnovnu školu Općina Čaglin je putem austrijske pokrajine vlade Tirola osigurala 25 računala za opremanje informatičke učionice.Za rekonstrukciju državne ceste D53 kroz Čaglin i službeno smo dobili građevinsku dozvolu, te po informacijama koje imamo uvrštena je plan Hrvatskih cesta u zadnjem kvartalu 2017 godine te se nadamo da će i taj projekt vrijednosti 15-tak milijuna kuna ugledati svjetlo dana i promijeniti i vizualni izgled Čaglina, a i promijeniti prometnu sigurnost kroz naselje.

Uz nekolicinu gore nabrojanih aktivnosti općina Čaglin redovito stipendira 5 studenata s po 600kn mjesečno svih 12 mjeseci te sufinancira srednjoškolce (111 učenika)s po 200 kn, novorođenčad sa po 1000 kn te pomaže socijalno ugrožene stanovnike. Iz svog skromnog proračuna financira i omogućuje rad desecima udruga s područja općine Čaglin, a uz sve nabrojano općina funkcionira bez ijedne kune kredita, a svoje obveze prema svima podmiruje u dogovorenim rokovima.rno neće doći u pitanje.”Za naredno razdoblje svakako imamo planova koji se tiču odvodnje, vrtića, izgradnje nove ambulante za koju ćemo se sigurno boriti na svim razinama, javne rasvjete, legalizacije objekata u vlasništvu općine, uređenja mjesnih domova i igrališta itd..no za to ćemo ipak morati sačekati lokalne izbore i čuti glas javnosti o svemu ovome što smo radili kroz ove dvije godine i naravno poštivati njihovu volju. Ali jedno sam siguran tko kod da dođe na ovo mjesto i koga god birači izaberu imat će dobar temelj i startnu poziciju za nastavak rada i razvitak općine Čaglin,” naglasio je načelnik Bardač zahvalivši svima na dobroj suradnji.

DSC00454

Uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića te njegove zamjenike Ferdinanda Trohu, Miroslav Grozdanić i Željka Jakopovića, svečanosti su nazočili zamjenici gradonačelnika Požege Darko Puljašić i Mario Pilon, načelnici Kaptola, Velike i Jakšića Mile Pavičić, Vlado Boban i Ivica Kovačević,  te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i  gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Prigodnim riječima nozičnima se obratio zamjenik župana Željko Jakopović, inače Čaglinčanin. Naglasio je kako čaglinska uprava osluškuje želje svog stanovništva, ali djeluje realno i u skladu s okolnostima. “Ono što je bitno reći u ovom trenutku – Čaglin je prostor koji je davno izgubio vrijeme, ali ima podršku s razine županije, s razine države, u općini Ćaglin dešavaju se stvari koje su realne, praktične i životne i koje će doniijeti boljitak. Mi po ničemu ne zaostajom u odnosu na sve druge prostore slične nama,” naglasio je Jakopović.  Nazočne je  pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.”Divno je slušati načelnika koji niti jednom rječju nije rekao – ne može se! U ove dvije godine napravljena je prava renesansa u upravljanju općine Čaglin, suradnja s vijećnicima, s mještanima. Ima sposobnih ljudi, ali vi ovdje već imate sposobnog načelnika,” naglasio je župan Tomašević.

nnn

U ime Udruge općina nazočne je pozdravio načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji je domaćinima, a posebno kolegi Bardaču, čestitao Dan općine. “Načelnik Bardač je lijepo rekao kako svaka općina ima problem, ali ako to gledamo kao svoj zadatak i obvezu onda je to drugačije. S novim idejama i novim projektima on želi unaprijediti život u ovoj općini, teško je ali ima i lijepih stvari. Mi iz ruralnih područja nismo nepismeni i inertni, teško je dobiti sredstava iz EU fondova, ali to je mogućnost koja se pružila- kako je načelnik Bardač rekao – borit ćemo se za napredak Čaglina i našeg područja, korak po korak, borimo se da svaki problem pretvorimo u neki projekt i da ga riješimo, a tako će biti i u budućnosti i nakon 21. svibnja,” naglasio je Kovačević. Godišnja priznanja općine primili su osnovka Dragana Pacina iz Migalovaca, student Eugen Jakopović iz Čaglina,OPG Majetić iz Milanluga i dr. Ileš Juhas, umirovljeni čaglinski liječnik

TEKST: S. Pok      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn