DAN OPĆINE BRODSKI STUPNIK – Općina s načelnikom čija plaća odlazi u fond za kupovinu udžbenika

Datum objave: 08. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

n

BRODSKI STUPNIK – Općina Brodski Stupnik proslavila je 7. rujna prigodnim programom svoj dan. Program obilježavanja započeo je svetom misom u župnoj crkvi Svetog  Ilije, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Središnji događaj obilježavanja Dana općine bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća.

Načelnik Općine Goran Jelinić je izvijestio vijećnike i goste  o učinjenom prethodne godine i planovima za nastavak mandata. „Činimo sve da osiguramo  elementarne  uvjete za pristojan i kvalitetan život našim građanima s proračunom oko 3 milijuna kn koji nije dostatan, manjak proračuna kompenziramo vlastitim radom. Naš proračun uvažava čovjeka, građanina naše općine. Naglasak smo stavili na demografske mjere kojima je cilj poboljšanje kvalitete življenja i ostanka u našoj Općini. Danas smo objavili javni poziv za program kojim se pomaže u stambenom zbrinjavanu mladih obitelji. Mlade obitelji mogu iz proračuna dobiti do 10.000 kn i kada se tomu doda ranija mjera oslobađanje od komunalnog doprinosa kod izgradnje obiteljske kuće onda je to iznos 15.00 kn što nije zanemarivo. U sljedećem proračunu planirati ćemo više sredstava za tu namjenu,” rekao je načelnik Jelinić.

“Povećali smo naknadu za novorođenčad, na 2.000 kn,  koja se proporcionalno povećava za svako sljedeće dijete. Sufinanciramo polazak djece u vrtić s 500 kn po djetetu, rad igraonice koju vodi naša udruga „Bubamara“ načelnik je volonter i ukupni iznos u visini plaće izdvaja se za kupovinu udžbenika učenicima od prvog do osmog razreda osnovne škole u 50% iznosu, stipendiramo studente. Umirovljenicima smo organizirali ljetne izlete u Daruvarske toplice. Znamo da se općinski proračun puni iz poreza i naknada koje uplaćuju građani, zato im mjerama koje provodimo pokušavamo isto vratiti kroz društvene i socijalne programe, vodimo računa o našim građanima koliko god je to moguće,“ dodao je.

nn

Načelnik Jelinić je govorio i o radu udruga koje rade na području Općine, koje su se po njegovim riječima okrenule pisanju projekata kako bi sredstva za život civilnog sektora Općine povukli iz drugih, nacionalnih i europskih izvora financiranja te obećao kako će i Općina u narednim godinama planirati više proračunskih sredstava za tu namjenu jer udruge čine značajan dio društva kroz sve dobro što čine, a posebice kroz promociju Općine Brodski Stupnik. Načelnik je posebno naglasio rad DVD-a kojemu je općina financirala nabavu navalnog vozila, zajednički planiraju proširenje Vatrogasnog doma. Svim udrugama je zahvalio na trudu koji ulažu u radu s mladima i djecom jer kaže to je zalog za vjeru u budućnost Općine.

„Radimo  na gospodarskim i komunalnim projektima. Ovoga trenutka je kroz projekte ugovoreno više od 6 milijuna kn : radimo na asfaltiranju Slavonske ulice, ulice Josipa Kozarca u Starom Slatinku, završili smo uređenje Narodne knjižnice, zgradu Stare općine u Brodskom Stupniku  iz vremena Vojne krajine uređujemo za dječju igraonici i Turističku zajednicu općine Brodski Stupnik koja je sve aktivnija. Realizirali smo program „Zaželi“ kojim pružamo pomoć starijima i zapošljavamo 15 žena.Osnova svemu je gospodarstvo, a naša gospodarska zona „Rižino polje“ ,čiju je izgradnju pokrenuo moj prethodnik i sadašnji zamjenik Petar Lovinčić, ove godine je procvjetala u smislu investicija. U njoj je  osam gospodarskih subjekata od kojih je najznačajnija  tvrtka „Vindon“ s investicijom od 43 mil. kn što je nesumnjivo i najveća investicija u ovoj godini u Brodsko-posavskoj županiji. Naša gospodarska zona živi. Svi poslovni subjekti u prve tri godine poslovanja oslobođeni su komunalnog doprinosa. Poljoprivredu razvijamo u suradnji  Brodsko-posavskom županijom koja je pomagala u uspostavi gospodarske zone, a posebice pomaže  u projektu analize tla za poljoprivrednike  i sufinanciranje izrade poslovnih planova za poljoprivredne projekte. LAG Posavina je osigurao po 15.000 € za 6 poljoprivredni projekata s područja Općine Brodski Stupnik.“ riječi su načelnika Jelinića koji je i na kraju izlaganja naglasio kako načelnik, zamjenik ili Općinsko vijeće nemaju smisla ukoliko svi građani ne sudjeluju u izgradnji kvalitetnijeg života u Općini te sve građane općine pozvao na suradnju.

nnn

Gosti na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća bili su saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović , zamjenik župana BPŽ Stjepan Bošnjaković, županijska pročelnica Klara Šćuka, načelnik općine Oriovac Antun Pavetić sa zamjenicom Željkom Čorak, načelnik općine Vrbje  Igor Jurišić, načelnik općine Sibinj Josip Pavić zamjenik načelnika općine Podcrkavlje Vlado Tadijanović te predstavnici udruga s područja Općine.

Saborski zastupnik Vlaović obratio se prisutnima i čestitao Dan općine ,  načelniku Jeliniću čestitao na programima koje provodi. „Općina su svi stanovnici općine, kako je rekao i župnik na sv. misi, zato je važno raditi  onako kako su Stupljani naučili s vinovom lozom: okopavati, njegovati, rezat kada je potrebno da bi izrasla mlada i rodna loza. Vaša loza daje rod unatoč preskromnim sredstvima s kojima načelnik i Vijeće raspolažu, realizirali su veliki broj projekata jer mudro i pametno raspolažu vašim novcem kako biste ostali živjeti u Stupniku i Slavoniji. Spoj gospodarskih i socijalno-demografskih mjera koje se provode u Općini govori o viziji koju vaši čelnici imaju, na tomu im čestitam jer znam da im, zbog  zanemarivanja s državne razine nije lako. I danas ponavljam dajte nam šansu kroz ulaganja u poduzetništvo, a ne smo ulaganjem u infrastrukturu.  Dajte nam dodatnih 20% bodova kod ocjene slavonskih projekata kako bismo uhvatili korak s razvijenom Hrvatskom, kako bismo izašli iz gospodarske krize u kojoj smo zbog posljedica Domovinskog rata, kako bi Slavonija oživjela.“  Kazao je Vlaović. Programi Dana općine i manifestacija Stupnička berba grožđa  nastavljaju se tijekom vikenda.

TEKST: S. P.    FOTO: HSS BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn