DAN OPĆINE BRODSKI STUPNIK – Dan općine Brodski Stupnik i Stupnička berba grožđa

Datum objave: 10. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

n

BRODSKI STUPNIK – Općina Brodski Stupnik, svečano je u  jučer  proslavila Dan općine čiji je sastavni dio i tradicionalna manifestacija  „Stupnička berba grožđa“.

Program obilježavanja Dana općine započeo je svečanim polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Svečanoj sjednici koja je održana u novouređenoj knjižnici i čitaonici nazočili su saborski zastupnik Davor Vlaović (HSS), načelnici susjednih općina  Ivan Šmit (HSS) načelnik općine Nova Kapela, Ivan Brzić (HDZ) načelnik općine Bebrina, Josip Pavić načelnik općine Sibinj, zamjenica načelnika općine Oriovac Željka Čorak (HSS) i  pročelnica  Klara Šćuka (HSS). Načelnik općine Goran Jelinić (HSS) u svoje ime i ime zamjenika načelnika Petra Lovinčića (HSS) pozdravio je prisutne  goste i domaće predstavnike civilnog sektora, društava i udruga koje rade na području Općine i zahvalio KUD-u Zrinski na organizaciji manifestacije „Stupnička berba grožđa“ .

Svečanost je bila prilika i za predstavljanje aktivnosti i postignutih rezultata. „Zahvaljujem se na dosadašnjem vođenju općine, mom zamjeniku, a dosadašnjem načelniku  Petru Lovinčiću i svima onima koji su kreirali politike i operativno ih do sada provodili. Zahvaljujući njima Općina je napravila znatan gospodarski iskorak u stvaranju povoljne  poduzetničke klime izgradnjom osnovne infrastrukture što općinu Brodski Stupnik svrstava među najrazvijenije općine u Županiji. U Općini postoji pripremljena projektna dokumentacija za nove projekte koji će, nakon realizacije, Općinu učiniti ugodnom za življenje,” naglasio je načelnik Jelinić.

nn

“Mi sada moramo raditi u interakciji sa svojim građanima, na čemu će se zasnivati politike koje trenutno provodimo i svi moramo razmišljati samo u tom smjeru. Tu nema mjesta iskazivanju pripadnosti  poziciji ili opoziciji , moramo zajednički razmišljati i činiti tako da nam sutra bude bolje, da stvaramo preduvjete za ostanak mladih, preduvjete za upis većeg broja djece, u  odnosu na ovogodišnjih djece dvadeset šestero, u prvi razred. Osim razvoja osnovne infrastrukture moramo razmišljati i o poboljšanju drugih uvjeta življenja. Tijekom tromjesečnog obnašanja funkcije načelnika , gdje je u početku bilo neslaganja , počeli smo zajednički razmišljati o poboljšanju uvjeta življenja svih građana što me raduje i daje vjeru u izgradnju još bolje općine Brodski Stupnik. Zato pozivam Općinsko vijeće na donošenje najpravednijih i najkvalitetniji odluka koje će biti u interesu svakog građanina naše Općine.“ Na kraju izlaganja načelnik se zahvalio civilnom društvu  koje aktivno radi na poboljšanju uvjeta življenja u općini Brodski Stupnik.

Općinskom vijeću i gostima su se obratili Ivan Šmit, Željka Čorak i saborski zastupnik Davor Vlaović koji je čestitao Dan općine i rekao : „Zadatak općinskih čelnika je stvaranje uvjeta kroz pripremu projekata i pronalaženje modela njihovog  financiranja što danas nije lako, za odobrenje svakog projekta potrebno je pokloniti se u Zagrebu i moliti pomoć. To nije pravi put, pravi put je taj koji općinama Brodski Stupnik, Sibinj, Nova Kapela ili Oriovac u vlastitom proračunu osigurava dovoljno sredstava da mogu samostalno financirati projekte. Da bi se to dogodilo državu je potrebno decentralizirati na način da općine ne dobivaju samo obveze već i dio proračunskih sredstava koji  im pripada.Zajedničke inicijative i zajedništvo  moraju biti misao vodilja. Hrvatski sabor mora donositi zakone koji su po mjeri svakog građanina Hrvatske. Novi, najavljeni Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave mora biti pravedniji prema općinama i omogućiti ravnomjeran razvoj. Vladin projekt „Slavonija“  nije dostatan, njime se planira infrastruktura koja ne donosi zapošljavanje i nova radna mjesta, samo  radno mjesto s plaćom koja omogućava pristojan život obitelji može zaustaviti iseljavanje.“ Program obilježavanja Dana općine nastavljen je  zajedničkom molitvom na svetoj misi i manifestacijom  „Stupnička berba grožđa“ koja je okupila brojne KUD-ove iz Županije, Hrvatske i krajeva u kojima žive Hrvati i njeguju hrvatski folklor. Sastavni dio manifestacije činila je smotra svatovskih zaprega.Manifestaciju je otvori župan Danijel Marušić koji je bio i član povjerenstva za ocjenu najslađeg  mošta cijeđenog  tradicionalno gaženjem grožđa.

TEKST: S.P./ ŽO HSS      FOTO: ŽO HSS

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn