DAN OPĆINE BRESTOVAC – Od obnove mjesnih domova do katastarskih izmjera, u maniri dobrog gospodara

Datum objave: 21. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BRESTOVAC – Mjesni su domovi oduvijek duša svakog slavonskog prostora, mjesta na kojima se slave vjenčanja i krštenja, obilježavaju život i smrt, mjesta druženja i stvaranja, za dobro zajednice. Upravo stoga u novom je, tek otvorenom mjesnom domu u Vilić selu, službeno počelo i obilježavanje Dana Općine Brestovac i blagdana Svetog Mateja.

Novi je mjesni dom vrijedan oko 600 tisuća kuna, nakon onih u Jaguplijama i Ivandolu, zahvaljujući pomnom planiranju i štedljivom raspolaganju proračunskim novcem, adaptiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i Općine Brestovac. Rezultat je to višegodišnjeg općinskog projekta sanacije mjesnih domova kojim će, u narednom periodu, biti uređeni i društveni prostori u Skenderovcima, Borićevcu, Pavlovcima i Orljavcu, a kojima bi, kako su na svečanosti otvorenja naglasili predsjednik Mjesnog odbora Vilić Selo, Bojan Petrović i prvi čovjek Općine Brestovac i jedan od najdugovječnijih općinskih čelnika u Hrvatskoj, Zdravko Mandić, „ u maniri dobrog gospodara“.

Jer, upravo je to jedan od načina na koji je moguće sačuvati život i opstojnost Slavonije, ali i povući značajna europska sredstva koja su nam, upravo za tu namjenu, na raspolaganju. Istaknuo je to gost svečanosti Dana općine Brestovac, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Davor Huška, podsjećajući kako su upravo projekti poput ovoga, koji rezultiraju novim mjesnim domom, dječjim vrtićem ili, pak, riješenim komunalno-infrastrukturnim problemom, projekti bez kojih nema ni razvoja gospodarstva, niti drugačije demografske slike Slavonije.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Općina Brestovac u tom smislu može biti primjer i ostalim jedinicama lokalne samouprave, ali i dokaz kako je, uz kvalitetno pripremljene projekte i podršku Ministarstva, itekako moguće podići standard kvalitete življenja, ali i zaustaviti negativne trendove. Dokaz tome je i projekt Slavonija od kojeg svi puno očekujemo, ali i činjenica kako će samo ove godine u regionalni razvoj biti uloženo 285 milijuna kuna, što je više nego li u četiri godine SDP-ove Vlade“, rekao je, između ostaloga, pomoćnik ministrice Žalac, Davor Huška. Blagdan sveca zaštitnika Općine bio je i povod obilježavanja početka katastarske izmjere u katastarskim općinama Daranovci i Zakorenje, još jednog iznimno važnog i kompleksnog projekta u kojem zajednički sudjeluju Općina Brestovac, Županija Požeško slavonska i Državna geodetska uprava. „Riječ je o infrastrukturnom projektu par excellence, ne samo za nas geodete, temelju i bazi za sustav registracije nekretnina, ali i usklađivanje, do sada uglavnom nesređenih podataka zemljišnih knjiga i katastra“, rekao je Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave, čestitajući načelniku na činjenici da je Općina Brestovac jedna od malobrojnih u Hrvatskoj koja katastarsku izmjeru provodi sustavno još od 2005.godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Središnji dio programa obilježavanja Dana Općine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj su, uz mještane, goste i prijatelje Brestovca, između ostalih nazočili i župan Alojz Tomašević, čelni čovjek grada Požega, gradonačelnik Darko Puljašić sa zamjenicima, kao i predstavnici ostalih općina i gradova Požeško slavonske županije. Bila je to prilika za osvrt na proteklo razdoblje, promišljanje o aktualnom trenutku, ali i najavu nekih novih, tek planiranih projekata. One koje svakako vrijedi istaknuti, a na koje je u svečanom govoru podsjetio i načelnik Zdravko Mandić, svakako su vodovodna mreža i kanalizacija, obnova katastra i zemljišnih knjiga, obnova mjesnih domova i nerazvrstanih cesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Iduće nas godine očekuje nastavak projekta rekonstrukcije upravne općinske zgrade vrijednog milijun i 200 tisuća kuna koji ćemo financirati sredstvima proračuna, tu je i adaptacija zgrade bivše osnovne škole u Planinarski dom Orljavac, projekt prijavljen na podmjeru 7.4, kao i obnova vatrogasnog doma u Brestovcu vrijedna 6 milijuna kuna“, rekao je, između ostaloga, načelnik Općine, Zdravko Mandić.

Čestitajući vodstvu Općine na svemu do sada učinjenom, goste svečanosti  pozdravio je i gradonačelnik Požege, Darko Puljašić, podsjećajući kako su upravo jedinice lokalne samouprave i sve ono što, svakodnevno podižući ljestvicu kvalitete življenja čine njihovi čelnici, jedini način održivosti i opstojnosti. „U Slavoniji je, tu gdje je obranjena i domovina, sad ili nikad. Jer, krajnji je čas da Hrvatska ovom prostoru vrati sve što mu pripada.“, naglasio je čestitajući mještanima i mještankama Brestovca Dan Općine, gradonačelnik Požege, Darko Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Općina Brestovac primjer je dobre i pozitivne prakse, općina s posebnim mjestom u županiji kada je riječ o uspješnosti i brojnosti projekata. Model je ovo na koji trebamo raditi svi, pronalazeći, pri tom i načine kako ostati na zemlji svojih didova i otaca, spriječavajući  istovremeno i bijelu kugu s kojom se suočava Slavonija. Na sreću, pozitivne trendove Općine Brestovac, polako počinju pratiti i druge Općine, a dobre se stvari događaju i u Županiji koja ovog trenutka ima pripremljenih projekata u vrijednosti od 6 milijardi kuna. Tu su i brojni, još uvijek nedovoljno iskorišteni prirodni potencijali koji nas čine najljepšom hrvatskom županijom, mogućnosti spajanja poljoprivrede i turizma, potencijalno sjajna priča oko obnove bivšeg odmarališta Novo Zvečevo, kao i pitanje svih pitanja-akumulacija Kamensko. Odlučimo li na stvari gledati pozitivno, staviti u funkciju brojne mrtve kapitale, raditi na zemlji, ali i pripremanjem kvalitetnih projekata privući europski novac, uz podršku Županije, naše razvojne agencije, Ministarstva regionalnog razvoja i cijele Vlade, itekako je moguće Slavoniju ponovno učiniti rodnom i bogatom“, istaknuo je, čestitajući Dan općine Brestovac, župan požeško slavonski, Alojz Tomašević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uz blagdan Svetog Mateja, zaštitnika Općine, odlukom Općinskog vijeća, nazaslužnijim su pojedincima uručene i nagrade. Ove su godine to, za dostignuća u kulturi -Pjevački zbor Matice umirovljenika „Orljava“ , Dorotea Markanjević iz Daranovca, učenica 3.razreda požeške Katoličke klasične gimnazije- za osvojeno prvo mjesto i nagradu publike na festivalu „Zlatni glas Zlatne doline 2017.“, te najmlađi među njima, Benjamin Poletto iz Završja, učenik Osnovne škole „Dragutina Lermana“ Brestovac, nagrađen za uspjeh na festivalu „Cvjetići glazbe“ i osvojeno prvo mjesto na festivalu Mali i veliki Super glas Aurea Festa.


TEKST: Simonida Tarbuk   FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn