DAN NARCISA U POŽEGI – Preventivni pregledi su ključni u ranom otkrivanju bolesti

Datum objave: 16. 3. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježio je 16. ožujka „Dan narcisa“, dan posvećen borbi protiv raka dojke. Akciju su dolaskom podržali požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha

Rak dojke najčešći je dijagnosticiran oblik raka u žena te gotovo 1 od 4 slučaja dijagnosticiranog raka bude upravo rak dojke. U Europi, 1 od 11 žena gotovo zasigurno će razviti rak dojke prije navršene 74 godine. Ipak, 3 od 4 žene oboljele od raka dojke prežive bolest i dožive svoju starost. Upravo s ciljem promocije prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, svake se godine provodi humanitarna akcija čiji su simbol narcisi koji su, kao prvi i najotporniji proljetni cvijet prepoznati i kao simbol nade u ozdravljenje za oboljele od raka. Obilježavanjem Dana narcisa javnost se osvještava o raku, a građani se educira o prevenciji i odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja bolesti te najboljim oblicima liječenja.

U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija – radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine.

“Preventivna akcija i ove godine podsjeća na potrebu prevencije, odnosn ranog otkrivanja raka dojke. Ovom akcijom želimo senzibilizirati naše sugrađanke da pristupe preventivnom pregledu te da se i na taj način opredjelimo za život. Živimo u vremenu kad medicina puno toga može spriječiti i liječiti, stoga, preventiva je važna,” rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

“Kroz dugi niz godina ovo mi je izuzetno važna i draga akcija jer ima svoju plemenitu svrhu i u smislu preventive, ali isto tako u smislu podrške prema svima onima koji su prošli muku te bolesti,” naglasio je gradnačelnik dr. sc. Željko Glavić.  Na Dan narcisa dijele se edukativne brošure i prodaju donirani cvjetovi narcisa. Sva prikupljena sredstva usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.

“ Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki u našoj je županiji i dalje na visokoj razini. Pozivamo sve žene koje se nisu odazvale pozivu na mamografski pregled koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine da nam se jave kako bi dobile termin za pregled na 034/311-563 ili na javno.zdravstvo.sestra@zjz-pozega.hr.” pozvala je voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Lige protiv raka Požega Jasmina Kovačević.

TEKST: Sanja Pok                     FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn