DAN NARCISA U POŽEGI – Dođite ove subote po cvijet i brošuru za prevenciju, informaciju i senzibilizaciju

Datum objave: 22. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježit će 25. ožujka „Dan narcisa“, dan posvećen borbi protiv raka dojke. Priključite se ovoj javnozdravstvenoj akciji u Požegi u Cehovskoj ulici od 9 do 11 sati.

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Narcis, jedan od najotpornijih proljetnih cvijetova,  simbol je nade i pravi podsjetnik kako o zdravlju treba brinuti, jer rano otkrivanje raka doslovno znači život.
Rak dojke najčešći je dijagnosticiran oblik raka u žena te gotovo 1 od 4 slučaja dijagnosticiranog raka bude upravo rak dojke. U Europi, 1 od 11 žena gotovo zasigurno će razviti rak dojke prije navršene 74 godine. Ipak, 3 od 4 žene oboljele od raka dojke prežive bolest i dožive svoju starost. Upravo s ciljem promocije prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, svake se godine provodi humanitarna akcija čiji su simbol narcisi koji su, kao prvi i najotporniji proljetni cvijet prepoznati i kao simbol nade u ozdravljenje za oboljele od raka. Obilježavanjem Dana narcisa javnost se osvještava o raku, a građani se educira o prevenciji i odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja bolesti te najboljim oblicima liječenja.

Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti.U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija – radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine.

Na Dan narcisa dijele se edukativne brošure i prodaju donirani cvjetovi narcisa. Sva prikupljena sredstva usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.  “Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki u našoj je županiji i dalje na visokoj razini. Redovito se odaziva sedam od deset žena, no to ujedno znači da se još uvijek tri od deset žena ne odaziva redovito. Pozivamo sve žene koje se nisu odazvale pozivu na mamografski pregled koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine da nam se jave kako bi dobile termin za pregled na 034/311-563 ili na javno.zdravstvo.sestra@zjz-pozega.hr.” pozvala je voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Lige protiv raka Požega Jasmina Kovačević.

Priključite se ovoj javnozdravstvenoj akciji u Požegi u Cehovskoj ulici u subotu 25. ožujka od 9 do 11 sati.

TEKST: S. Pok                  FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn