DAN NARCISA – Rano otkrivanje raka spašava život!

Datum objave: 26. 3. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Narcis, jedan od najotpornijih proljetnih cvijetova,  simbol je nade i pravi podsjetnik kako o zdravlju treba brinuti, jer rano otkrivanje raka doslovno znači život.

Rak dojke najčešći je dijagnosticiran oblik raka u žena te gotovo 1 od 4 slučaja dijagnosticiranog raka bude upravo rak dojke. U Europi, 1 od 11 žena gotovo zasigurno će razviti rak dojke prije navršene 74 godine. Ipak, 3 od 4 žene oboljele od raka dojke prežive bolest i dožive svoju starost. Upravo s ciljem promocije prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, svake se godine provodi humanitarna akcija čiji su simbol narcisi koji su, kao prvi i najotporniji proljetni cvijet prepoznati i kao simbol nade u ozdravljenje za oboljele od raka. Obilježavanjem Dana narcisa javnost se osvještava o raku, a građani se educira o prevenciji i odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja bolesti te najboljim oblicima liječenja.

Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti.U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija – radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine.

TEKST: S. P.               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn