DAN LOGORA STARA GRADIŠKA – Logor Stara Gradiška, svjedok povijesti i boli

Datum objave: 02. 2. 2015. | Kategorija: Društvo

sg3

STARA GRADIŠKA – U organizaciji članova Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Sisačko moslavačke županije, pod sloganom „Da se ne zaboravi“, u utorak, 3.veljače, svečano će biti obilježen Dan logora Stara  Gradiška.  Uz hrvatske branitelje i preživjele logoraše, organizatori memorijalnog druženja u Staroj Gradiški očekuju i oba hrvatska predsjednika, još uvijek aktualnog Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović.

Program  pod visokim pokroviteljstvom Ive Josipovića, počet će svetom misom koju će predvoditi sisački  i požeški biskupi -Vlado Košić i Antun Škvorčević, a nakon polaganja vijenaca na mjesnom spomen obilježju, biti nastavljen u starogradiškom Domu kulture. Tijekom svečanosti obilježavanja Dana logora Stara Gradiška, prema najavama organizatora, posjetitelje će pozdraviti predsjednik hrvatskog Sabora,  aktualan predsjednik Ivo Josipović, te novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Logor Stara Gradiška danas je nijemi i oronuli svjedok povijesti i boli zatočenih hrvatskih branitelja i civila. Tijekom 1991.godine u logoru su zatočene 322 osobe, a sve do kraja lipnja 1992.godine kroz njega je prošlo oko tisuću osoba.

PL

Osim podsjećanja na strahote Domovinskog rata,Stara Gradiška je i povijesno mjesto stradanja, logor koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio mjesto „istrebljenja“ Srba. Židova, Roma i Hrvata, takozvani peti podlogor logora Jasenovac, potom logor namijenjen jugoslavenskim političkim zatvornicima, a onda i mjesto koje su u Domovinskom ratu koristili krajinski pobunjenici uz pomoć pripadnika JNA-a za zarobljavanje Hrvata i nesrpskog stanovništva s područja Zapadne Slavonije. Prostor logora Stara Gradiška dugoročno bi trebao biti pretvoren u memorijalni centar sa spomen sobom posvećenom svima onima koji su u različitim povijesnim razdobljima prošli torture i patnje zatvora i logora. Svih njih, znanih i neznanih,  prisjetit će se 3.veljače, i sudionici svečanosti Dana logora.

TEKST: S.Tarbuk     FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn