DAN HRVATSKIH BRANITELJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Svečano i s pijetetom u Pakracu, tamo gdje je sve i počelo

Datum objave: 16. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

N

PAKRAC – S ponosom i dostojanstvom, sjećajući se i pamteći , upravo tamo gdje je 1991.godine Domovinski rat i počeo, u domaćinstvu gradova Pakraca i Lipika, obilježen je Dan hrvatskih branitelja Požeško slavonske županije.

Odajući počast onima koji su Domovini poklonili najvrjednije, čuvajući živom uspomenu na Domovinski rat, svečanosti su, uz domaćine, gradonačelnicu Pakraca, Anamariju Blažević i gradonačelnika Lipika, prvog oslobođenog grada u Hrvatskoj, Vinka Kasanu, nazočili i, u ulozi izaslanika predsjednice RH-prvi čovjek Požeško-slavonske županije, župan Alojz Tomašević, pomoćnik ministra obrane, Dinko Tandara, brigadir Dražen Sebastijan, Davor Huška-pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, umirovljeni general HV i počasni građanin grada-domaćina svečanosti, Đuro Dečak, gradonačelnik Požege-Darko Puljašić sa zamjenicima, predstavnici vojske, policije i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

NN1

Kako je riječ o svečanosti koju, prije svega, dugujemo braniteljima, goste Pakraca, prijatelje i suborce, sudionike 12.županijskog sportskog natjecanja UDVDR Požeško slavonske županije, u ime organizatora, na početku su svečanosti pozdravili Miroslav Vacek, predsjednik pakračkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Ante Pavličević, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz DR Požeško slavonske županije. Učinila je to, ponosna što je upravo „gradu-heroju“ pripala središnja uloga u obilježavanju Dana hrvatskih branitelja županije, i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, s posebnim se pijetetom obraćajući roditeljima poginulih branitelja, a onda i sudionicima natjecanja, jer, upravo su oni, kao živi svjedoci ratnih događanja, najpozvaniji da s vrijednostima Domovinskog rata upoznaju i mlađe generacije. „Stoga, govorite i pišite o svemu što se dogodilo ratnih 90-tih, kako bi ostalo i upamćeno“, rekla je, između ostaloga, gradonačelnica Blažević.

NN

S posebnim emocijama, prijatelje i suborce, goste Pakraca, pozdravio je čelni čovjek Županije, ovaj puta i u ulozi izaslanika predsjednice RH, župan Alojz Tomašević, podsjećajući kako je Dan hrvatskih branitelja Požeško slavonske županije i dan kada je prije 26 godina oslobođena Požeška vojarna. “Označilo je to prekretnicu u razvoju naših postrojbi, ali i otvorilo mogućnosti oslobađanja velikog dijela okupiranog teritorija. Upravo ovdje, u gradu-heroju gdje je Domovinski rat i počeo, u vrijeme kada Hrvatska nikome nije trebala, mi smo dokazali da smo realnost ovih prostora, ali i da se Domovina može obraniti imate li vjere u sebe.“, rekao je, između ostalog, župan požeško slavonski, Alojz Tomašević, najavljujući kako će, zahvaljujući potpori predsjednice i premijera, uskoro biti realizirana i inicijativa o uspostavi Medalje Zapadna Slavonija.

NNN

„ Bit će to obilježje i istina, podsjetnik kako je upravo ovdje, u Pakracu, postavljen temelj samostalne, slobodne Hrvatske”, zaključio je župan Tomašević. Prije službenog početka 12. Županijskog sportskog natjecanja UDVDR, nakon mise u župnoj crkvi u Pakracu, gosti svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Požeško slavonske županije, upalili su svijeće i poklonili se žrtvi branitelja na pakračkom i groblju u Lipiku.

TEKST: Simonda Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn