DAN HRVATSKIH BRANITELJA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE – Svečano, s pijetetom i ponosom

Datum objave: 16. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Ovaj je vikend u Brodsko posavskoj županiji, drugu godinu za redom, u znaku hrvatskih branitelja, u spomen na 16. rujna, dan kada je prije 27 godina brodska vojarna stavljena pod nadzor hrvatske vojske. Organizator svečanog obilježavanja Dana hrvatskih branitelja je Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata BPŽ, a a pokrovitelji trodnevnog događanja predsjednica Republike, Ministarstva obrane i hrvatskih branitelja, Brodsko posavska županija, Grad Slavonski Brod, Grad Nova Gradiška i općine županije.

Dan hrvatskih branitelja Brodsko posavske županije, odlukom Županijske skupštine iz travnja prošle godine, obilježava se 16. rujna, u spomen na dan kada je 1991.godine, nakon cjelonoćnih borbi, predajom dvadesetak oficira JNA i stotinjak vojnika, brodska vojarna stavljena pod nadzor hrvatske vojske. Organizator ovogodišnjeg, drugog po redu svečanog obilježavanja je Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata BPŽ , a pokrovitelji trodnevnog događanja Predsjednica Republike, Ministarstva obrane i hrvatskih branitelja, županija, Grad Slavonski Brod, Grad Nova Gradiška i općine županije.

Uz spomen na povijesni datum podsjetimo- tijekom Domovinskog rata u Slavonskom Brodu je ubijeno 28 djece, a 65 ih je teže i lakše ranjeno. Diljem hrvatskih ratišta s područja županije poginulo je 768 branitelja, u HV-u, HVO-u i MUP-u s područja BPŽ bilo je 40 tisuća branitelja, a samo u postrojbama hrvatske vojske i policije s područja Brodsko posavske županije bilo je 12,87 posto stanovništva, što je najveći broj vojno aktivnih sudionika u odnosu na broj civilnih stanovnika.

Program obilježavanja počeo je u petak, 14.rujna, otvorenjem izložbe ratne fotografije postavljene u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu i okruglim stolom na temu „Uloga topništva 10 brigade ZNG RH u Domovinskom ratu“, a nastavljen, dan kasnije, u subotu, 15.rujna, svečanom akademijom kojoj je, uz cjelodnevne likovnu koloniju i tehničko taktički zbor, u prijepodnevnim satima prethodila sveta misa, svečani mimohod, a onda i polaganje vijenaca kod Spomen obilježja na trgu Stjepana Miletića. Središnji dan programa obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko posavske županije završit će koncertom Guliana, dok je nedjelja rezervirana za komemoraciju braniteljima i svečau akademiju u Staroj Gradiški.

TEKST: S. Tarbuk   FOTO: slavonski-brod.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn