DAN GRADA POŽEGE – Svečana sjednica Gradskog vijeća uz dodjelu priznanja

Datum objave: 11. 3. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prigodi 12. ožujka, Dana grada Požege danas je u prostoru Gradskog kazališta Požega održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege. Svečanost je prošla u znaku dodjele nagrada i priznanja zaslužnima te osvrta na postignute rezultate u proteklom razdoblju, a nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenović sa suradnicima.

Svečanu sjednicu u povodu Dana grada Požege i Grgureva prigodnim je riječima otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Matej Begić pozdravljajući prisutne uzvanike i goste, predstavnike društvenog i gospodarskog života grada i županije. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, na svečanosti su bili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državni tajnici i dužnosnici, generali, gradski vijećnici, gradonačelnici i načelnici općina o te zastupnici u Hrvatskom saboru.

Nakon filma u kojem su prikaza postignuća u jednogodišnjem razdoblju prigodnim riječima nazočne je pozdravio gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić. Konstano je djelovanje u gradu Požegi kako bi se osigurali temelji za daljnji gospodarski, energetski, digitalni, odgojno-obrazovni i kulturni rad grada. Zahvaljujući kvalitetnom korištenju europskih fondova Grad Požega nastoji podići razinu kvalitete života sugrađana, naglasio je gradonačelnik Glavić stavljajući u fokus projekte vrijedne 18 milijuna eura, koji će biti realizirani kroz ITU mehanizam pri čemu je od kapitalne vrijednosti revitalizacija povijesne jezgre grada.

“Priveli smo kraju projekte vrijedne 35 milijuna eura i započeli realizaciju projekata vrijednih gotovo 50 milijun eura. Sve to iz europskih i dijelom nacionalnih sredstava uz brojne manje projekte financirane iz gradskog proračuna, a u pripremi su i drugi projekti važni za razvoj ovog grada. Zahvaljujući odličnoj suradnji s Požeško-slavonskom županijom u pripremi su i važni zajednički projekti koji će dodatno pridonijeti rješavanju i zgrandji sadržaja koji gradu nedostaju. Posebno pri tom treba istaknuti radost i zadovoljstvo koje je kod građana, posebno poduzetnika, izazvalo pokretanje postupka izgradnje brze i upola kraće ceste koja će Požegu spojiti s autoputom, na čemu Vam se, predsjedniče, u ime svih građana najtoplije zahvaljujem, ” rekao je, između ostalog, gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

“Radeći u ovom mandatu poslove koje su nam građani povjerili na izborima nastojimo služiti općem javnom dobru, držeći se uvijek aktualne poruke koja stoji iznad ulaznih vrata u Veliku vijećnicu Kneževog dvora u Dubrovniku “Obliti privatorum publica curate” (Zaboravite privatno i brinite se za javno) imajući na umu i natpis iz požeške Gimnazije, po redu osnivanja pete u Hrvatskoj i prve u Slavoniji “Non progredi est regredi” – Ne napredovati znači nazadovati, a od srca smo podržali svaku inicijativu koja je Požegu učinila razvijenijom i boljom.” rekao je gradonačelnik.

Prisutne je pozdravila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić i čestitala Požežankama i Požežanima Dan grada, a posebnim riječima čestitao im je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. “Drago mi je da smo mogli čuti brojna postignuća koja ste ostvarili i rezultate zajedničke suradnje na razini Grada, Županije i Vlade Republike Hrvatske u realizaciji brojnih projekata. Ova Vlada će i nadalje podržati brojne projekte koji se tiču i Požeško-slavonske županije, ali i cijele Slavonije Baranje i Srijema. U ova dva mandata naše Vlade, mislim da nema županije, nema grada, nema općine, na istoku Hrvatske koji nisu osjetili barem dio realizacije provedbe tri milijarde eura vrijednih projekata na tom području,” naglasio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja zaslužnim pojednicima i kolektivima. Titulu počasnog građanina dobio je Tin Kolumbić a primila ju je njegova kćer, Željko Balog  i Georgije Diklić primili su  Nagradu za životno djelo, Nada Ušurić  dobila je Povelju humanosti, Marina Mihelčić i Goran Matijević Godišnju nagradu i Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega Kolektivnu nagradu. U kulturno-glazbenom dijelu svečane sjednice sudjelovali su učenici i nastavnici Glazbene škole Požega.

TEKST: S. Pok                            FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn