DAN GRADA POŽEGE I GRGUREVO – Bogat program ispunjen kulturnim i sportskim zbivanjima

Datum objave: 02. 3. 2022. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Jednu od najznačajnijih gradskih proslava, Dan grada, koji se obilježava 12. ožujka na Grgurevo u spomen na povijesni datum 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge osmanlijske okupacije, ove će godine obilježiti bogati program.

Pregršt zbivanja počinje već ovoga vikenda i to 21. Požeškim Plesokazom, međunarodnim festivalom plesa koji će trajati od 4. do 6. ožujka u Gradskom kazalištu Požega. U petak 4. ožujka Ogranak Matice hrvatske u Požegi, organizira predavanje prof.dr.sc. Mire Jakovljević na temu Kulture empatije i duševnog zdravlja, dok su subota i nedjelja (5. i 6.) ožujka rezervirani za tradicionalne sportske manifestacije koje će se održati u SD Tomislav Pirc – 18. Malonogometni turnir grada Požege i 16. Odbojkaški turnir grada Požege. Za najmlađe sugrađane u subotu, 5. ožujka u prostoru Društva „Naša djeca“ održat će se radionica izrade simbola grada Požege koju društvo organizira u suradnji s Gradskim muzejom Požega, a tu je i edukativna šetnja gradom i predstavljanje aplikacije Muzeja pod nazivom „Blago Požege“.

U ponedjeljak, 7. ožujka započinju 52. Dani Glazbene škole Požega koji traju do 11. ožujka, a svaka večer donosi novi koncert . U Gradskoj knjižnici Požega prigodnim programom bit će obilježen 8. ožujka Dan žen, a potom će 9. ožujka biti održana likovna radionica za djecu pod nazivom „Moj grad“. Istog dana u 18 sati svoju knjigu predstavit će Požežanka Lidija Kovarik. Predstavljanje počinje u 18 sati, a u to će isto vrijeme u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega biti otvorena izložba „Akvalna Požega Matka Peića“. U četvrtak, 10. ožujka u Gradskoj knjižnici Požega bit će otvorena izložba slika, radova sudionika likovne kolonije Vile Velebita, te javna tribina u organizaciji povijesne postrojbe Gradska straža Požega na kojoj će predavanje pod nazivom „Sva lica Grgureva“ održati Maja Žebčević Matić. Istoga će dana u 20,00 sati bit će premijerno izvedena kazališna predstava „Romanca o tri ljubavi“ u režiji Roberta Raponje, prema tekstu Antuna Šoljana.

Subota, 12. ožujka u znaku je povijesnih postrojbi koje i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10 sati sa starog autobusnog kolodvora ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu sv. Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću. Program se nastavlja na Trgu Sv. Trojstva gdje će se od 11 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“ koja će okupiti obrtnike iz cijele Hrvatske, a u glazbenom dijelu nastupit će tamburaši „Gazde“, uz nastupe lokalnih kulturno – umjetničkih društava. Večernji sati rezervirani su za koncerte pa će tako na središnjem gradskom trgu od 19 sati nastupiti Posegana, a od 20,30 naša Požežanka Vesna Pisarović.

U nedjelju, 13. ožujka održava se tradicionalni Obiteljski izlet na Požešku goru u organizaciji HPD Gojzerica koji kreće s Trga Sv. Trojstva u 10 sati, a u isto vrijeme započinje i utrka „The Trail of Sokol“ koju je i ove godine pripremio Atletski klub Požega.
Ulaz za sve programe je besplatan.

TEKST: S. P.          FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn