DAN GRADA NOVE GRADIŠKE – Svečanom sjednicom proslavljen 268.rođendan!

Datum objave: 09. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

n1

NOVA GRADIŠKA –  Čuvajući tradiciju, ali i odajući priznanje onima koji su je zadužili, Nova Gradiška je proslavila rođendan. Učinjeno je to kao i svih prethodnih godina, svečanom sjednicom Gradskog vijeća, u društvu sugrađana, prijatelja, predstavnika političkih, gospodarskih, kulturnih, odgojno-obrazovnih elita te drugih gostiju i uzvanika.

I mada je rođendanskom slavlju moglo nazočiti i više čestitara, mjeri li se uspjeh brojem gostiju, bila je ovo jedna od uspješnijih. Uostalom, i godina s kojom se se pozdravili, gradu i Novogradiščanima donijela je puno toga novoga. Prije svega, novog prvog čovjeka grada, ali i povijesno hrabri gradski proračun. Podsjetio je na to, domaćin svečanosti, gradonačelnik Vinko Grgić, zadovoljan učinjenim, jer, kako je rekao, napravljeno je puno, iako valja podsjetiti kako je riječ tek o pripremi za godinu koja je pred nama,a koja bi, ostvare li se brojni dogovori, razgovori i planovi, mogla i trebala biti jedna od uspješnijih u životu grada.

nn

Vjerujući u bolju, drugačiju i prije svega pozitivniju energiju, jer jedino je tako moguće krenuti naprijed, s još jednom godinom u životu grada, u svom se stilu, pozivajući na „gradnju mostova“, prevladavanje međusobnih političko-stranačkih razlika i zajedništvo, oprostio prvi čovjek Gradskog vijeća, dr.Zoran Jukić, zahvaljujući kolegama- vijećnicima, sugrađanima, ali i medijima na trudu koji ulažu kako bi grad bio ugodnije mjesto za život. U ime Županije Brodsko posavske rođendansku čestitku gradu uputio je Stjepan Bošnjaković, pročelnik za poljoprivredu.

Posebnu čast čelnim ljudima grada osobnim je dolaskom iskazao novi prvi čovjek socijaldemokracije u Hrvatskoj, predsjednik Davor Bernardić, dokazujući kako je novu ulogu shvatio, itekako, ozbiljno ( uostalom, nakon izbornog debakla i poraza ljevice, svaki, malobrojni grad u kojem SDP obnaša vlast, treba čuvati „kao zjenicu oka svoga“), ali i kako je kampanja za svibanjske lokalne izbore već počela, stoga bi Novogradiščani trebali prepoznati gradonačelnikove napore , ali i nagraditi činjenicu kako je, unatoč prilikama i profesionalnim izazovima koje je mogao realizirati bilo gdje u svijetu, gospodin Grgić, „moj prijatelj Vinko“, naglasio je Bernardić, za mjesto svog življenja izabrao upravo Novu Gradišku, uvjeren u potencijale grada i svojih sugrađana. Posebno poetičnu, lokalpatriotski osjećajnu čestitku gradu uputio je još jedan  poznati SDP-ovac u 5.izbornoj jedinici, Zdravko Ronko, demonstrirajući vlastito poznavanje povijesti nekadašnjeg Friedricshdorfa, pozivajući Novogradiščane i u novom razdoblju grada na davni, graničarski prkos, uvjeren kako Slavonija mora i može bolje.

nnn

Nakon čestitki, onako kako to već ide na svakom rođendanskom slavlju, na red je došlo i darivanje onih koji su poklone najviše zaslužili. Jer, dužnost je nagraditi one najbolje, one koji vlastitim životom i djelom Novu Gradišku čine boljim gradom , potvrđujući nam kako sredinu velikom i uspješnom, čine prije svega veliki, uspješni ljudi. A najboljima su, prema pristiglim prijedlozima i ocjenama Povjerenstva, ove godine dodijeljeni medalja, grb i nagrada grada. Medaljom su se okitili Željko Bura, za doprinos u Domovinskom ratu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Ljupina,Mirjana Šebalj Maglajec za iznime sportske uspjehe, dr.medicine Dražen Oršulić, za razvoj pulmologije i istaknuti rad na području zdravstvene zaštite, brat i sestra Josip i Josipa Samardžija, za iznimnu hrabrost u borbi s neizlječivom bolesti, školski sportski klub „Gimnazijalac“, te sportska udruga gluhih. Grb grada dodijeljen je akademiku dr.Davorinu Đaniću,uglednom otorinolaringologu, magistri kliničke psihologije, Ljiljani Lukačević za izniman doprinos na unapređenju zdravlja, te Berislavu Jeliniću, glavnom uredniku tjednika „Nacional“. Nagradu grada primili su Branko Duvnjak, savjetnik Uprave tvrtke „Klimaoprema d.d“ za izniman doprinos u razvoju gospodarstva grada, te podružnica Gradske bolnice za prvih uspješnih 170.godina rada i djelovanja. Od ove godine titulom počasnog građanina grada Nova Gradiška, s pravom se diči i brigadni general Mladen Mikolčević, nagrađen zbog, kako stoji u obrazloženju“ iznimnog doprinosa u stvaranju i očuvanju samostalnosti Republike Hrvatske“.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB       FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn