DAN GRADA NOVE GRADIŠKE I BLAGDAN ŽUPE – 268.rođendan u znaku velikih godišnjica

Datum objave: 03. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

02-04-2015003

NOVA GRADIŠKA – Rođendani su oduvijek prilika za slavlje, ili, ako, baš, hoćete, dobar razlog za podvlačenje „refe“ nakon još jedne, više ili manje uspješno „odrađene „ godine. Još kad je na torti 268.godina, ali i pokoja, posebno važna, za malu sredinu, posebno velika, obljetnica, i kad vas pritom i dalje vas zovu najmlađima, svečanost očekivano mora biti na nivou. Potvrđuje to ovih dana grad Nova Gradiška, brojeći sitno do 8.prosinca i službenog blagdana Župe, nudeći sugrađanima brojne tradicionalne, ali i, što posebno veseli,  nekolicinu novih, prilično atraktivnih sadržaja.Jer, dok većina gradova najaktivnije živi ljeti, prosinac je posebno drag mjesec najmlađem gradu u Hrvatskoj.

I mada bi civilno društvo moglo puno bolje i aktivnije tijekom cijele godine, u ovom ih slučaju valja pohvaliti, jer bez brojnih udruga u kulturi, svojevrsnih neslužbenih partnera Turističke zajednice, kao i njihovih sadržaja, svečanost Dana grada izgledala bi znatno skromnije. Koncerti, u stilu najvažnijeg sporednog žanra na svijetu, do onih klasičnih, ali i iznenađenja, kazališne predstaave, izložbe, radionice, zanimljiva predavanja-od onog posvećenog gospodinu pjesniku, šarmeru s pokrićem i šeširom koji je znao nositi kao malo tko, u organizaciji Udruge volontera, novogradiškog ogranka Matice Hrvatske i posebno kreativnih gimnazijalaca, do predstavljanja nesvakidašnje knjige „Tiskovne iskopine“, jedinstvenog kolaža kratkih i dužih napisa prikupljenih iz hrvatskih glasila u razdoblju od 1860. do između dva rata, te jedne itekako primjerene gospodarskom trenutku pod nazivom Ja ( ne) mogu biti poduzetnik, samo je dio onoga što Friedrischdorf-ere i Friedrischdorf-erice, kao i njihove goste, očekuje sve do 20.prosinca, kada ćemo se, bez previše prilike za predah, prepustiti božićnim sadržajima.

ng-ro

I mada smo neslužbeno u susret rođendanu „poletjeli s Gavranom“, vikend pred nama donosi niz iznimno važnih, ali i nekolicinu potencijalno posebno atraktivnih novih sadržaja. Zajedno s gradom, tek nekoliko dana ranije, 2.prosinca, svoj 170.rođendan dostojnom svečanošću na najvišem nivou, proslavila je novogradiška Opća bolnica. Danas,  3.prosinca, vrata će otvoriti i prvi Sajam vjenčanja, potvrđujući kako u potrazi za posebnom i sasvim originalnom svaadbom, ali i svim onim nebrojenim, sitnim i krupnim detaljima posebno važnima svakoj budućoj mladenki, ne morate napuštati Novu Gradišku. Vikend će završiti na najbolji način,u nedjelju, 4.prosinca, poklonom grada prijatelja djece svojim najmlađim sugrađanima-omiljenim klizalištem.

Svoj će 20.rođendan zajedno s gradom, proslaviti i gradski kuglački klub „Obrtnik“ , a nakon višegodišnjih opsežnih radova, u novom ruhu predstavit će nam se i Gradski muzej, poklanjajući tom prilikom svim zaljubljenicima u vrhunsku umjetnost, likovnu izložbu Tomislava Petranovića Rvata, velikana hrvatskog naivnog slikarstva, Novogradiščanina s čijim je radovima upoznata kulturna javnost cijeloga svijeta. Kako u slavlju ne bi zaboravili ni na one najmlađe, kao i one kojima je pomoć naajpotrebnija, Udruga za autizam Sunce otvorit će jedinstveni kabinet za senzornu integraciju, ali i svima onima velikog srca ponuditi priliku za osvješćivanje humanosti-koncertom Harija Rončevića. I to još nije sve, jer sadržaja je skoro kao i svjećica na torti, a rođendani su uvijek veseliji kada ih slavimo u velikom društvu. Shvatite, stoga ovo kao službenu pozivnicu, ali i priliku za čestitku. Jer, koliko god se u odnosu na starost svemira činilo beznačajnim, nije mala stvar dočekati 268.-u. Vidimo se u Novoj Gradiški!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB    FOTO: S. Tarbuk/NG retro

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn