DAN GRADA NOVA GRADIŠKA – “Hrabro, prema svim izazovima, nastavljajući biti grad života, tolerancije i zajedništva”

Datum objave: 09. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, otvorenjem Tehnološko inovacijskog centra u okviru projekta Centra kompetencija za napredno inženjerstvo vrijednog 9, 3 milijuna eura, dan ranije, a potom i svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Nova Gradiška je u nazočnosti predsjednika RH, Zorana Milanovića i brojnih drugih uglednih gostiju, obilježila blagdan Bezgrješnog začeća BDM i proslavila 275.rođendan

Nakon što je, dan ranije, otvorenjem Tehnološko-inovacijskog centra vrijednog 9,3 milijuna eura, projekta čiji je dugoročni cilj unapređenje gospodarskog razvoja i poslovne konkurentnosti regije, Nova Gradiška je, svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježila blagdan BZBDM i proslavila 275. rođendan. Održana u nazočnosti predsjednika RH, Zorana Milanovića i brojnih drugih uglednih gostiju, pod predsjedanjem prve žene Gradskog vijeća, Dinke Matijević, sjednica je bila prigoda za svojevrsnu rekapitulaciju svega onoga učinjenog tijekom proteklih 12 mjeseci i najavu projekata kojim Nova Gradiška, i na dalje, kako u čestitci upućenoj sugrađanima piše gradonačelnik Vinko Grgić, ima namjeru biti “grad pun života, tolerancije i zajedništva, razvijajući se i uspješno prateći tempo i zahtjeve modernog doba”.

Ponosna na evidentne rezultate rada Gradskog vijeća i zajedništva, zadovoljna učinjenim, otvarajući sjednicu, Dinka Matijević je istaknula kako su odluke aktualne gradske vlasti usmjerene ka poticanju razvoja gospodarstva i stvaranja povoljnijih uvjeta za privlačenje investitora, što je jamac stvaranja novih radnih mjesta ali i ostanka mladih obitelji. “Naše želje su ostvariti napredak i pozitivan pomak u svakom segmentu života, poboljšati standarde, stvarati nove projekte z cilju napretka gospodarstva, poduzetništva i turizma”, rekla je, između ostaloga, pozdravljajući goste i prijatelje Nove Gradiške, predsjednica Gradskog vijeća.

S realiziranim u prethodnom periodu, uz video prezentaciju, upoznao je i čelni čovjek Grada, gradonačelnik Vinko Grgić, naglasivši kako su svi sadržaji i projekti usmjereni, prije svega, prema ljudima, jer, upravo oni čine grad.” Puno je rada, stvaranja i razloga za zadovoljstvo- od naše Industrijske zone čije su tvrtke prošle godine ostvarile prihode veće od 300 milijuna eura, a u okviru koje je jučer otvoren Centar kakvog nema od Istanbula do Beča, do ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu. Izgrađen je kružni tok kod Pauna, u tijeku je rekonstrukcija Gundulićeve ulice, završen je projekt uređenja dijela Željezničke ulice, napravljen i uređen kružni tok, izgrađeno 320 metara pristupne ceste i 200 metara pješačkih staza te postavljene klupe, uređen zapadni dio ulaza u Gradsko groblje. U tijeku je izgradnja odvojka ulice kneza Trpimira, koja je preduvjet za izgradnju novog dječjeg vrtića za koji se ishodi dozvola, a u planu je i izgradnja nove Osnovne škole. U okviru ulaganja u društvenu infrastrukturu uređuje se robna kuća, mjesto buduće Gradske knjižnice i društvenog centra za mlade, u planu je povezivanje Grada s Cernikom uređenjem cestovno pješačkog mosta, otvoreni su gradski bazeni, a u tijeku je ishođenje građevinske dozvole za zatvorene gradske bazene. Završena je rekonstrukcija tribine i nadrstrešnice na stadionu NK Sloga, potpisuju se ugovori za izgradnju rasvjete na igralištu za noćne utakmice, a u planu je irekonstrukcija atletske staze. Obnovljena je Gradska tržnica, projekt u koji je uloženo 600 tisuća eura, završena sanacija deponija,obnovljena javna rasvjeta prelaskom na led tehnologiju, napravljena fotonaponska elektrana i postavljene fotonaponske ćelije čime je osigurana proizvodnja “vlastite” energije za potrebe gradskih ustanova, a ulaže se i u takozvane smart city projekte. “, upoznao je Grgić, naglasivši kako su ustrajnost, konzistentnost, ljubav i hrabrost u donošenju odgovornih odluka ono što ih vodi u želji da Nova Gradiška, kao mali grad, postane velik.

Uz rođendanske čestitke, pohvale na svemu učinjenom, gradonačelniku i gradskoj vlasti uputili su i prvi novogradiški gradonačelnik, Ante Šolić, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić i predsjednik RH, Zoran Milanović, naglasivši kako je ovaj grad primjer kako se pametno, u okviru mogućeg, radi ozbiljan posao i koriste sredstva Europskih fondova. “U današnje vrijeme kad se financiramo iz takvih vrsta sredstava, svaki nepotrošeni euro predstavlja promašaj, ali i dalje trebamo ostati u okvirima mogućeg. U osvrtu na to, Nova Gradiška radi odličan posao jer, od 2009. godine kad sam posljednji put bio ovdje, vidljiva je količina novca, truda i rada uložena u izgradnju ovoga grada. Niste krenuli niotkuda jer je postojala tradicija, grad nije od jučer, ali nastavili ste ga razvijati. Grad je to koji raste, zarađuje i ne umire.”, rekao je predsjednik, čestitajući Novogradiščanima njihov dan.

Uz podvlačenje crte pod učinjeno, svečana sjednica bila je i prigoda za dodjelu priznanja najzaslužnijim pojedincima, onima koji svojim radom i djelovanjem doprinose napretku i boljitku Nove Gradiške. Medalja Grada dodijeljna je Viktoru Bezaku za nesebičan humanitarni rad, Siniši Hoborki za značajan doprinos u promociji vinogradarske kulture i razvoju obrtništva, Dinku Mičeviću za doprinos promociji identiteta Grada kroz sport i sportska natjecanja, Aleksandri Pavlici za dugogodišnji predani rad u vatrogastvu, Marku Pavlici za promicanje sportskih vrijednosti, Željku Poljaku za pola stoljeća članstva u Gradskoj glazbi, Draganu Rakoniću za požrtvovnost u pružanju pomoći ozlijeđenima u prometnoj nezgodi, te tvrtki Udomitelj d.o.o, za doprinos u pružanju kvalitetne skrbi osobama starije životne dobi. Grb Grada dobili su Miomir Matanović, direktor tvrtke Ejot d.o.o, dr. Marijana Panijan Romić i Branko Tomek, za 150 puta darovanu krv, dok je Nagrada Grada uručena umirovljenom brigadiru Željku Žgeli, za izniman doprinos u Domovinskom ratu i zapovijedanju “novogradiškom” 121. brigadom i pukovnijom.

TEKST: S.Tarbuk             FOTO:predsjednik.hr/F. Samardžić

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn