DAN GRADA LIPIKA – Potpisan ugovor o darivanju državnog zemljišta za proširenje Poduzetničke zone

Datum objave: 04. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

LIPIK – U prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog u Lipiku je danas održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojednicima i tvrtkama. Gradonačelnik Vinko Kasana s ministrom Goranom Marićem potpisao ugovor  o darivanju državnog zemljišta za proširenje Poduzetničke zone Lipik III. (područje Dobrovca), a tržišna vrijednost darovanog zemljišta površine 111.016 m² iznosi 3.210.000,00 kuna.

U svom obraćanju gradonačelnik Vinko Kasana podsjetio je na sve ono što je u Lipiku poboljšano u protekloj godini, kao i na ono što se još treba unaprijediti u godinama koje dolaze. U proteklom razdoblju, naglasio je glradonačelnik Kasana, Lipik ulagao i nastavlja ulagati u poduzetništvo te se u tu svrhu provodi projekt Poduzetnički inkubator Lipik koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijedan 20,7 milijuna kuna. U sklopu projekta trenutno se gradi objekt od 2.000 m² koji će poduzetnicima, ponajprije poduzetnicima početnicima pružiti sve potrebno za poslovanje, od proizvodnih prostora, ureda, učionica i sala za sastanke, ali i vrlo važnih potpornih usluga. Također se dotaknuo i već obnovljenog manjeg inkubatora u Donjem Čagliću, čija je površine 450 m² i koji je opremljen kroz projekt prekogranične suradnje Invest in LOG koji Lipik provodi zajedno s partnerima iz Orašja i Garešnice.

Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavno doneseni Program poticajnih mjera za razvoj poduzetništva, kao i na odluku kojom se sufinancira unaprjeđenje smještajnih kapaciteta na području Grada Lipika. Kao i svake godine, javno se zahvalio svim obrtnicima i poduzetnicima, ali i svim mjesnim odborima jer su aktivno krenuli u obnovu i oživljavanje svojih naselja, kazavši kako im Grad pruža punu podršku kroz nabavu materijala, opreme i igrališta. Tako je u Lipiku pokrenuta izgradnja parkirališta kod gradskog groblja u vrijednosti 410.000 kuna, u Marinom Selu se radi parking u vrijednosti 150.000 kuna, u Antunovcu je u tijeku izgradnja tri ulice u vrijednosti 4 milijuna kuna, a iduće godine će veliki dio naselja biti veliko gradilište jer se očekuje početak rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije, projekt vrijedan 150 milijuna kuna. Isto tako, kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj izgrađen je Magistralni  vodovod u naselju Brekinska u vrijednosti 1,6 milijuna kuna.

Istaknuti su projekti prekogranične suradnje kojima će se  postići nova dimenzija turističkog razvoja Lipika (Rekreacijsko područje oko jezera Raminac – novi dom za lipicance, Terme Lipik), a posebno je napomenuto da je pri kraju energetska obnova višestambenih zgrada na području Grada Lipika zbog koje će Lipik postati prvi grad s obnovljenim višestambenim zgradama. Rečeno je i da je Dom hrvatskih veterana u punoj funkciji i da se ovdje Grad Lipik, kao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, prikazao kao ogledni primjerak i pilot projekt ustanove koje se brine za naše branitelje. Također, u Lipiku su prisutne brojne manifestacije koje gradska uprava Lipika organizira u suradnji s TZ Grada Lipika i udrugama (Fašnik, Uskršnji sajam, Sajam cvijeća, Lipanj u Lipiku, Balneološki skup, 3×3 Challenger, Dan zdravlja, Dan grada Lipika, Slavonsko kolinje i čvarakfest, koncerti klasične glazbe i Miris Božića).

Prigodnim riječima i čestitkama povodom Dana grada, s govornice u restoranu „Ergela“, uputio je u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, koji je istaknuo da je Lipik primjer uspješne suradnje lokalne uprave s Vladom Republike Hrvatske, od kojeg se može puno naučiti.

Čestitavši Dan grada svim građanima Lipika, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić tijekom svojeg je obraćanja istaknuo da projekt Aglomeracije na području Lipika i Pakraca sljedeće godine kreće u realizaciju te da se projekt Akumulacije Šumetlica nastavlja unatoč brojnim preprekama. Dan grada Lipičanima je čestitao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.  U prigodi proslave Dana Grada Lipika gradonačelnik Kasana je s ministrom Marićem potpisao ugovor  o darivanju državnog zemljišta za proširenje Poduzetničke zone Lipik III. (područje Dobrovca), a tržišna vrijednost darovanog zemljišta površine 111.016 m² iznosi 3.210.000,00 kuna.

Na svečanoj sjednici uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama, a Povelja počasnog građanina uručena je generalu zbora i aktualnom ravnatelju Doma hrvatskih veterana Josipu Luciću. Za dugogodišnji dobrovoljni rad na unapređenju rada udruga i razvoju kulturnih događanja godišnja nagrada Grada Lipika uručena je Zlatku Grafini, za izniman doprinos u razvoju sporta i promociji Lipika na svjetskoj razini nagradu je u ime udruge „Libox“ primio Ivan Pušćenik, dok je nagrada za uspješan rad i djelovanje koje pridonosi razvoju i boljitku Grada Lipika uručena restoranu „Nada“, odnosno gospođi Nadi Zeljković. Tvrtki Lipik Glas d.o.o. uručena je nagrada za osobit doprinos u gospodarstvu kojim pridonose razvoju Grada Lipika, a Miji Štimcu i Ivanu Molnaru za dugogodišnji doprinos radu Gradskog vijeća Lipika.

IZVOR: compas.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn