DAN GRADA KUTJEVA – „Složno i zajednički moguće je krenuti naprijed“

Datum objave: 07. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

KUTJEVO – Povodom Dana grada kojeg Kutjevčani proslavljaju uz blagdan Male Gospe, nebeske zaštitnice mjesta, u Kutjevu je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga u prethodnom razdoblju, čestitke za uspješno obavljen posao i dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

U nazočnosti brojnih gostiju, predstavnika društvenog, kulturnog, gospodarskog i političkog života, Kutjevčani i Kutjevčanke, svečanom su sjednicom Gradskog vijeća pod predsjedanjem Ivice Ribičića , obilježili Dan grada i proslavili blagdan nebeske zaštitnice mjesta Male Gospe. Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga u prethodnom razdoblju, najavu planiranih i aktualnih projekata i čestitke za uspješno obavljen posao, jer, unatoč negativnim trendovima s kojima se suočava i ostatak regije, naslijeđenim dugovima, poslovanje grada je i više nego stabilno, a pozitivni pomaci, itekako vidljivi.

Potvrdio je to, zadovoljan uspješno obavljenim poslom, gradonačelnik Kutjeva i jedan od najmlađih čelnika jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj Josip Budimir. „ Umjesto suhoparnih brojki koje bi trebale zadovoljiti formu i financijskih problema koje smo odlučili zaboraviti, važno je reći kako je stanje u Gradu i gradskoj blagajni stabilno i sigurno. U prilog tome govore i brojni višemilijunski aktualni i pripremljeni projekti, kako oni aplicirani prema Ministarstvima i europskim fondovima, tako i oni za koje smo novac osigurali iz proračuna, poput groblja, pješačkih staza, sportsko rekreacijskog centra, rekonstrukcije Društvenih domova, pa projekta Dječjeg vrtića vrijednog više od 100 milijuna kuna, reciklažnog dvorišta, kapitalnog projekta Aglomeracije, „teškog“ 30-ak milijuna kuna. Tu je i projekt inkubatora koji ćemo zahvaljujući prekograničnoj suradnji i programu INTERREG realizirati s Apatinom, gradom u Bačkoj, projekt međugeneracijskog parka u kojem smo partneri i suradnici s Općinom Čitluk u BIH, a onda i mega projekt Kuće graševine vrijedan 90 milijuna kuna, koji bi Kutjevo trebao smjestiti u sam vrh ponude kontinentalnog turizma u Hrvatskoj,” naglasio je Budmir.

nn

“Uz projekte koji će, dugoročno, značajno podići kvalitetu življenja u gradu, one koje ćemo tek aplicirati, kao i one na kojima, svakodnevno vrijedno radimo, valja istaknuti i program poticajnih mjera koji je, unatoč početnoj skepsi, doživio potpuni uspjeh i zahvaljujući kojem je, grad bogatiji za 16 novih tvrtki i 36-ero novozaposlenih. Uz zalaganje svih u gradskoj upravi i Europskoj razvojnoj agenciji, sjajnu suradnju sa Županijom, državnim ministarstvima i Vladom Republike Hrvatske, vjerujem kako je i na dalje, uz slogu i zajedništvo, moguće ići naprijed.“, zaključio je prvi čovjek Kutjeva, gradonačelnik Josip Budimir.

Stabilno poslovanje i pozitivne kutjevačke trendove u pozdravnom je govoru istaknuo i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije i gost svečane sjednice Gradskog vijeća. „ Nakon godina financijskih dubioza, političkih, pa i stranačkih nestabilnosti, svjedočimo totalnom preokretu i procvatu Kutjeva, u turizmu, ali i u svemu ostalome.Grad promišlja na novi, drugačiji način i dokazuje kako samo one JLS koje ovako rade i pripremaju se, mogu ići naprijed. Uz kvalitetnu komunikaciju s ministarstvima i županijom, a onda i novim prihodima u gradskoj blagajni koji, zahvaljujući poreznoj reformi, sada ostaju „ na terenu“, rezultati rada postaju, itekako vidljivi “,  rekao je, između ostaloga, Davor Huška.

m1 m2

Dan Grada Kutjevčanima je i Kutjevčankama čestitao i župan Požeško slavonski, Alojz Tomašević, uvjeren kako su uspješno realizirani projekti u prethodnom periodu, tek početak pravih promjena. “Ovdje se može i treba dobro živjeti. Dokazuje to kolega Budimir sa svojim suradnicima, svi oni koji, svakodnevno, unatoč teškoćama, ostaju u Slavoniji i Kutjevu, dokazuju investicije i projekti kojih je u Županiji, do sada realizirano u vrijednosti većoj od milijardu i sto milijuna kuna, ali i pripremljeni projekti „teški“ oko 5 milijardi kuna. Uz povećani broj djece upisanih ove godine u školu, projekt Slavonija, mlade i kvalitetne stručnjake, budućnost će biti onakva kakvom je sami napravimo, jer, uz obnovu i izgradnju cesta, objekata, važno je graditi i ljudsku dušu.“, zaključio je u lokalpatriotskom tonu, čelni čovjek Požeško slavonske županije, župan Alojz Tomašević, a u ime kolega gradonačelnika i načelnika,čestitku je uputio Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić.

m3 m4

Uz rekapitulaciju učinjenoga, svečana sjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva bila je i prigoda za dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. Nagrade su ove godine primili tvrtka Galić d.o.o., DVD Kutjevo, društvo s 125.godina dugom tradicijom, KUD Bektež, NK Kutjevo, Gradsko društvo Crvenog križa Požega, Udruga Veličanka, prof.dr.znanosti Radoslav Galić, Miljenko Crnac, dugogodišnji ravnatelj Osnovne škole „Zdenka Turkovića“, te uspješni sudionici državnih smotri znanja, učenici i brucoši- Marijan Tadijal, Petar Poljak i Leon Vranić. Uz čelne ljude Županije, saborskog zastupnika Franju Lucića, predsjednika županijskog HDZ-a, Željka Glavića, gradonačelnika grada Požega Darka Puljašića, kolege gradonačelnike i načelnike Općina, predstavnike udruga i institucija, svečanoj sjednici Gradskog vijeća, nazočili su i brojni gosti, prijatelji i suradnici Kutjeva, predstavnici Apatina, Općina Zadvarje i Tomislavgrad, te, trenutno i kao službeno najmlađi gradonačelnik, Dalibor Bišćan, prvi čovjek Hrvatske Kostajnice.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn