DAN GRADA KUTJEVA – Gradonačelnik Budimir: Ponosan sam na postignuto, grad Kutjevo više nije zadužen

Datum objave: 08. 9. 2016. | Kategorija: Društvo

nn

KUTJEVO – Povodom Dana grada kojeg Kutjevčani slave o svetkovini Male Gospe, njihove zaštitnice, u Kutjevu je danas održana svečana sjednica Gradskog vijeća s dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Josip Budimir, najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj pozdravio je svoje sugrađanke i sugrađanke te brojne uzvanike i goste predstavljajući impresivni zbir dobrih rezultata ostvarenih u proteklom razdoblju. Mlad i energičan, razloga za ponos ima dovoljno, jer je učinjeno mnogo – od saniranja velikog duga iz prethodnih vremena do ostvarenih infrastruktrunih projekata, ali kako je istaknuo, bio bi i zadovoljniji da je učinjeno više. “Ne mogu a da se ne osvrnem na proteklo razdoblje i vrijeme kada sam došao 2014. godine na čelo ovog grada u kojem sam zatekao brojna i velika financijska opterećenja, više od 7 milijuna kuna što je bio veliki uteg u normalnom funkcioniranju, radu, ali razvoju ove naše sredine.S velikim ponosom danas ovdje pred svima vama ističem kako je taj dug u potpunosti saniran te da grad Kutjevo nije nikom ništa dužan – nemamo nikakvih dugovanja prema našim dobavljačima i poslovnim partnerima što me posebno čini sretnim. Da nije bilo tolikih financijskih obveza iz prošlosti koje sam zatekao,siguran sam kako bi daleko veći bio razvoj te širenje i poticanje gospodarstva, naše poljoprivrede i realnog sektora koji jedini jamči boljitak za sve nas,” rekao je Budimir dodajući kako su dugovanja prema dobavljačima u jednom trenutku dovela grad u bezizlaznu situaciju iz koje je trebalo izaći  s puno hrabrosti i umješnosti ali i čista obraza. Kutjevčani su se odlučili za kreditno zaduženje i kredit u iznosu od 1,5 milijuna kuna podignut u veljači pomogao je u rješavanju tih problema, a preostalo je oko 100-tinjak kuna do njegovog zatvaranja.

n

Uz sve to, uspjeli su u Kutjevu završiti i nekoliko projekata pa je tako završena je izgradnja Obilaznice vrijedna 2,6 milijuna kuna, radovi na   kanalizacijskom sustavu u Bektežu koji je prošao i tehnički prijem, radovi u vrijednosti 2,7 milijuna kuna, a u tijeku su radovi na filtarskom postrojenju koji se izvode u suradnju sa Tekijom i Hrvatskim vodama, vrijedni 2,3 milijuna kuna. tisuća kuna.U postupku je obnova Društvenog doma u Vetovu u vrijednosti od 500 tisuća kuna, za što je stiglo  200 tisuća kuna potpore od Ministarstva regionalnog razvoja. Uz sve te projekte pripremljeni su i novi poput Međugeneracijskog parka u Kutjevu po uzoru na požeški Rekreacijski centar,  rekonstrukcija prometnice u Bektežu u vrijednosti 3 milijuna kuna, kreće se sa radovima na groblju sv. Marka u Kutjevu za što je dio sredstava povučen od Ministarstva graditeljstva, a investicija je 2 milijuna kuna, a spreman je i projekt  Turističko-informativnog centra vrijedan 500 tisuća kuna koji je kandidiran kod Ministarstva turizma. Radi se i na Aglomeraciji Kutjevo kao i na projektu Kuće graševine u kojem uz Kutjevo sudjeluju gradovi Pakrac i Pleternica koji je jedan od najznačajnijih projekata u vrijednosti 100 milijuna kuna, a tu su i brojni drugi radovi koji će u konačnici  dodatno kvalitetu života na kutjevačkom području.

“Tu je dugo očekivana rekonstrukcija glavne ulice u Kutjevu od groblja prema centru u završnoj je pripremnoj fazi na čemu moram zahvaliti Županijskoj upravi za ceste i našem županu Alojzu Tomaševiću. Po uzoru na druga mjesta izgradit ćemo i igralište u Bektežu što je potreba tamošnjoj djeci i mladima. Za što su sredstva osigurana u gradskom proračunu, aktivan je projekt i Pomoć u kući u koji je angažirano 10 osoba za više od 100 korisnika,očekujemo raspisivanje EU natječaja kako bi mogli kandidirati projekt za kanalizacijski sustav Tominovac-Šumanovac-Bjeliševac-Ferovac projekt vrijedan 14 milijuna kuna, a u planu je i  projekt Dječjeg vrtića za što smo dobili 70 tisuća kuna za studiju predizvodljivosti,” nabrojio je Budimir dodajući kako se sve radi vodeći računa prije svega o ravnomjernom ulaganju u sva pripadajuća naselja. Uz to nisu zaboravljeni ni najmlađi i mladi jer za školarce su  i ove godine osigurali besplatne bilježnice, organizirano je besplatno dodaltno učenje engleskog jezika za djecu vrtićke dobi a iz proračuna se sufinancira i prijevoz za srednjoškolce.  Na svečanoj sjednici  kojoj su nazočili brojni visoki uzvanici i gosti priznanja i zahvalnice su primili  velečasni Tomo Vrbac, OPG Vjenceslav Hruška,velečasni Marijan Đukić, Lovačko društvo “Slavonac” Kutjevo, prof. dr. Mihaela Ribičić Penava, Mirko Cenbauer i Klaudija Mahaček.

TEKST: S. Pok       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn