DAN CRVENIH HALJINA – Važno je podići svijest o rizicima moždanog udara kod žena!

Datum objave: 02. 2. 2024. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Prvog petka u veljači obilježava se Svjetski dan crvenih haljina. Ženski je moždani udar nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen, stoga je i u Hrvatskoj započela kampanja kako bi se podigla svijest o ženskom moždanom udaru.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.Cilj kampanje je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama.
Moždani udar povezan je s vrlo visokom stopom smrtnog ishoda i prvi je uzrok smrtnosti i invaliditeta u Republici Hrvatskoj. U dvije trećine pacijenata s preboljenim moždanim udarom zaostaje različit stupanj neurološkog deficita, a trećina pacijenata trajno je onesposobljena i potpuno je ovisna o tuđoj pomoći. Rizik za moždani udar i KVB u žena je još uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonskim statusom. Žene imaju niži rizik od moždanog udara i KVB samo u fertilnoj dobi, a nastupom menopauze rizik se izjednačava s rizikom u muškaraca.

Ovaj dan karakterizira borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem.

TEKST: S. P.                 FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn