CVJETNICA – Ljepota tradicije

Datum objave: 02. 4. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U korizmenom, preduskrsnom razdoblju prvi važan datum je Cvjetnica ili kako se govorilo u požeškom kraju Cvitnica ili Cvitna nedilja. Njome je započinjao proljetni ciklus narodnih običaja. Opće poznati običaj je blagoslov grančica. Tako su i u požeškim selima djevojke i žene nosile grančice u crkvu na blagoslov.

Za razliku od današnjih maslinovih grančica koje nosimo na posvetu, u prošlosti su to bile različite grančice, poput češljugovine, drijenka, vrbinih cvjetnih grančica (cica maca), ili proljetno cvijeće ljubičica, jaglaca, narcisa, … Brale su se dan uoči same Cvjetnice ili ujutro na samu Cvjetnicu. U nekim selima oblikovali su ih poput malih vijenaca, dok su ih drugdje slagali u veće ili manje kite. Najčešće su kombinarali grane drinka, češljuge ili cica maca ukrašene vrpcama (pantljikama) ili proljetnim cvijećem. U nekim selima su pak na granu jele privezali kitice ljubičica.

Te su se blagoslovljenje grančice posebno čuvale u kućama najčešće zataknute za svete slike ili raspela. Vjerovalo se da grančice posvećene na Cvjetnicu imaju zaštitnu moć. Ljepota tradicije očuvana je do današnjih dana.

IZVOR: gmp

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn