ČUVARICE I ČUVARI TRADICIJE IZ OSIJEKA – Bakin šporet, udruga koja peče najbolje lepinje

Datum objave: 20. 5. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

KAPTOL – Svi najdraži mirisi iz djetinjstva, sve najljepše uspomene, vezane su uz bakin šporet. Nastajale su tamo svakakve fine čarolije, mlinci i kolači kakvih danas više nema, slastice koje od zaborava čuva istoimena Udruga promicanja kulturne baštine iz Osijeka koja je svojom mirisnom ponudom obogatila i ovogodišnji “Slanvin vašar” u Kaptolu.

Dok je Proust sjećanja oživljavao uz „madeleine“, u Slavoniji je dovoljno osjetiti miris lepinja i sjetiti se djetinjstva i bakinog šporeta. Pekli su se tamo, na toj, staroj, drvima zagrijanoj ploči, svakakve fine čarolije, mlinci i kolači čudnih naziva kakvih danas nema. Poput gužvara ili poderanih gaća kakve, po sajmovima diljem Slavonije, ali i izvan nje, čuvajući tradiciju, pripremaju članice Udruge „Bakin šporet“, iz Osijeka.

nn

Udruga je to za promicanje, razvoj i unapređenje kulturne baštine, organizacija koja s puno ljubavi i entuzijazma od zaborava čuva materijalno i nematerijalno narodno blago, osvješćujući njegovu vrijednost i značaj –  složna ekipa koju, zbog mirisa koji se šire s njihovog štanda, izvornog uređenja i „uštirkanih“ nošnji, ne možete ne zamijetiti.

Osim toga, uz njih uvijek ide i šporet, jer upravo tamo, nakon što vrijedne ruke snaša „na licu mjesta“ umijese tijesto, nastaju čarolije. Nakon što su se već u nekoliko navrata predstavili Požežanima, „Bakin šporet“ po prvi je puta stigao u Kaptol i svoje „specijalitete“ ponudio posjetiteljima Slanvina. Lepinje, uštipci, palačinke – sve s Bakinog šporeta miriši na djetinjstvo i Slavoniju i zove „na još“.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn