ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA U VELIKOJ – Ljubav prema baštini od koje zastaje dah

Datum objave: 28. 5. 2023. | Kategorija: Susreti

VELIKA – U organizaciji KUD-a “Ivan Goran Kovačić”, Turističke zajednice Zlatni Papuk i Općine Velika u Velikoj je održana 31. Međunarodna smotra folklora “Čuvajmo običaje zavičaja” koja je okupila brojne folkloraše iz Hrvatske ali i susjednih zemalja.

Završno je to zbivanje trodnevne manifestacije kojem je prethodio koncert Ivane Kovač i Nevera benda te Najduži stol u Hrvata. Nakon uživanja u koncertu i jedinstvenoj gastro ponudi Najdužeg stola u Hrvata, trodnevna manifestacija danas je Veličanima i njihovim gostima ponudila uživanje u ljepoti običaja i tradicije koja je, 31. put zaredom preplavila veličke ulice pokazujući kako je ljubav prema baštini temelj identiteta svakog naroda i svake zemlje.

U trodnevnu manifestaciju i ove je godine uloženo puno ljubavi i truda, od Turističke zajednice do udruga i samih mještana, a posebno su ponosni što je sve okrunjeno dugovječnom folklornom smotrom “Čuvajmo običaje zavičaja”.

Kao i prethodnih godina, tradicionalna smotra folklora u Velikoj privlačna je brojnim društvima i čuvarima baštine pa su tako ove godine ljepotu svojih nošnji, plesova i pjesama uz domaćine KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike, veličke mažoretkinje i mališane iz veličkog Dječjeg vrtića, pokazali gosti KUD „Šijaci“ Biškupci, HKUD „Dubrave“ Aladinići (BIH), RKUD „Rudar“ Raša, HPD „Matija Gubec“ Tavankut (Srbija), KUD „Sveta Kata“ Zemunik Donji, HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, KUD „Ivan Kapistran Adamović“ Čepin, KUD „Zrinski“ Brodski Stupnik, KUD „Smilje“ Slavonski Brod. Za večernji koncert nakon smotre pobirnuo se Tamburaški sastav Paori.

TEKST: S. Pok                      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn