ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA – Sve je spremno za svibanjski vikend prepun slavonskih mirisa, okusa i tradicije

Datum objave: 17. 5. 2022. | Kategorija: Susreti

VELIKA – Jedan od najprepoznatljivijih događaja Požeštine, zajednička priča KUD-a “Ivan Goran Kovačić”, Turističke zajednice Zlatni Papuk i Općine Velika koja spaja ono najbolje od Slavonije – tradiciju, gastronomiju i folklornu baštinu, nakon dvije godine korona stanke, s nestrpljenjem, širokog srca i dobre energije, očekuje drage goste. Sve je spremno za manifestaciju Čuvajmo običaje zavičaja koja vas, s nizom zanimljivih sadržaja, od 27. do 29. svibnja očekuje u Velikoj

Nakon dvije godine korona stanke, posljednji Velički vikend svibnja ponovno će biti nacionalno eno gastro središte. Sve je spremno za manifestaciju Čuvajmo običaje zavičaja, jedinstvenu kuturno-turističku priču koja spaja ono najbolje od Slavonije- tradiciju, gastronomiju i folklornu baštinu, zajedničko događanje u “režiji” KUD-a “Ivan Goran Kovačić”, Turističke zajednice Zlatni Papuk i Općine Velika i sve prepoznatljiviji brend kraja. Trodnevni događaj prepun sadržaja, od petka do nedjelje, 27.do 29. svibnja, koji objedinjuje 30. Međunarodnu smotru folklora i 11. Najduži stol, na tiskovnoj su konferenciji, u ime organizatora, najavili direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i zamjenica Kristina Rupert, predsjednik lokalnog KUD-a Bernard Grujić, te u ime domaćina, Općine Velika, načelnik Robert Hofman.

Najukusnija je to i najveća manifestacija ovog kraja čiji je cilj, kroz prikaz narodnih običaja, posjetiteljima približiti način života stanovništva podpapučkog kraja s naglaskom na gastronomiju, ali i, u skladu s trenutkom, upozoriti na važnost ekologije i održivog razvoja. Zbog toga, ove će godine svima željnima degustacije, biti podijeljeni papiranate posude i čaše, što je, značajan iskorak i u svakom slučaju, za pozdraviti. Tradicionalna priča koja posljednjeg vikenda u svibnju okupi u Velikoj ljubitelje pune trpeze i dobre atmosfere iz cijele Hrvatske pa i šire, ove će godine posjetiteljima ponuditi čitav niz događanja.

Sve starta u petak, 27. svibnja koncertom Vanne i grupe Vigor. Dan kasnije, u subotu, 28.svibnja, na rasporedu je Najduži stol, sasvim posebna priča koja potvrđuje kako je hrana najveći slavonski adut, ali i kako je riječ o događaju s istinskim potencijalom za razvoj kontinenta i spajanje zelene i plave Hrvatske.

Dokazat će to i ove godine brojni domaći, ali i sudionici pristigli iz šire regije, kao i oni strani, koji će nas upoznati s gastro blagom Rumunjske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Vojvodine. Po prvi put, za ljubitelje starina na četiri kotača, subota će ponuditi prvi međunarodni Fićo skup u organizaciji Old timer kluba Dalmatinski fićo i njegove požeške podružnice, pružajući svim posjetiteljima priliku da , uz gastro okuse, osjete i duh prohujalih vremena. Posljednji dan manifestacije, nedjelja, 29. svibnja rezervirana je za tradicionalnu, 30. po redu Međunarodnu smotru folklora koja će okupiti brojne zaljubljenike i čuvare tradicije iz Hrvatske i inozemstva, a završiti zajedničkim cjelonoćnim druženjem uz koncert Slavonskih lola.

” Iako, u ovom trenutku još uvijek ne znamo potpuni broj sudionika, on nikako neće biti manji od onih prošlogodišnjih, jer svi smo, siguran sam, željni druženja i kvalitetnih gastro manifestacija. Zbog toga smo iznimno zadovoljni što nam zdravstvene okolnosti opet idu na ruke i što ćemo se, još jednom, potvrditi kao dobri domaćini. Riječ je o sve prepoznatljivijoj i posjećenijoj Veličkoj manifestaciji, svojevrsnom turističkom brendu našeg kraja, priči koju, planiramo, iz godine u godinu, izgrađivati i osnaživati, ali i priči u kojoj, na naše veliko zadovoljstvo, rado sudjeluju brojni lokalni obrtnici, poljoprivrednici, proizvođači Zlatnog Papuka, OPG-ovci, udruge i udruženja.”, rekao je, predsjednik TZ Zlatni Papuk, Tomislav Galić, dodajući kako će i ove godine nastojati biti dobri domaćini, jer, uz atmosferu i poznato dobru energiju, upravo je to ono o čemu pričaju svi gosti i posjetitelji.

“Stoga, navratite i uvjerite se, čekamo vas s dobrodošlicom.“, rekao je, predstavljajući ovogodišnje sadržaje središnje veličke manifestacije, Čuvajmo običaje zavičaja, direktor TZ, Tomislav Galić, dodajući kako se još uvijek stignete prijaviti i želite li u manifestaciji i osobno sudjelovati. PRIJAVNICA

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn