ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA – Najduži stol u Hrvata

Datum objave: 28. 5. 2016. | Kategorija: Susreti

veli8k

VELIKA –  Već drugi dan u Velikoj se živi u ozračju tradicionalne manifestacije “Čuvajmo običaje zavičaja” koja je prije sedam godina obogaćena jedinstvenom  gastro pričom, poznatom i zaštićenom kao velički Najduži stol u Hrvata.

Veličani u ovogodišnjoj trodnevnoj manifestaciji očekuju desetak tisuća posjetitelja za čiju će se zabavu i uživanje u delicijama pobrinuti  300 folkloraša i 200 izlagača hrane. Uz impresivne brojeve, značaj ove manifestacije vidljiv je na nekoliko razina jer uz sav kolorit i ljepotu običaja, neupitna je i ekonomska računica te poslovno i održivo promišljanje, naglasio je načelnik općine Velika Vlado Boban. “Ovdje je ne samo poveznica zeleno-plavo u Hrvatskoj već i Europa u malom, tu su gosti iz Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Italije, ali naravno najdraži su nam naši gosti koji upravo čine tu poveznicu Jadrana i Slavonije. I upravo stoga je i ova manifestacija iznimno vrijedna, jer Jadran bi trebao koristiti Slavoniju, a i mi bi se ovdje trebali trgnuti kako bi snabdjevali to područje domaćim, autohtonim slavonskim proizvodima,” naglasio je Boban dodajući da su ovakvi susreti uvijek i prilika za razmjenu iskustva.

nn

“Mali poduzetnici mogu raditi ali moraju se udružiti jer dolazimo u situaciju da kada se traže količine, ne mogu se ispoštivati taj segment stoga osim samoinicijative mora biti i udruživanje na djelu kako bi se uvijek moglo opskrbiti krajnjeg kupca  jednom kada priozvod zaživi na tržišu,”rekao je Boban dodajući kako ova manifestacija ima budućnost. ” Situacija je takva, kriza i recesija, imali smo i drugih manifestacija ali neke smo stvari jednostavno reducirali kako bi sačuvali ono što je dobro i vrijedno, a ovo je upravo takvo,” zaključio je Boban.

nnn

“Ove godine stol se prostire u dužini od 800 metara, a izlagača ima iz svih krajeva Hrvatske. Ponosni smo na 26. Međunarodnu smotru folklora iz koje je upravo izrastao i najduži stol. Svake je godine sve više domaćih OPG-a i to je ono što je važno. Naši ljudi prepoznali su značaj marketinga i snagu ove manifestacije koja je, uz Vinkovo, naša glavna manifestacija jer u tri dana ugostimo veliki broj posjetitelja te ostvarimo puno noćenja,” rekao je direktor turističkog ureda Tomislav Galić.  Vrhunska manifestacija bit će zatvorena Međunarodnom smotrom folklora koja će se održati sutra od 16,00 sati.

TEKST: S.Tarbuk/S.Pok       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn