ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA – 24. Smotra folklora, koncert Opće opasnosti i “Najduži stol u Hrvata” u Velikoj

Datum objave: 20. 5. 2014. | Kategorija: Susreti

Velika

VELIKA –  U sklopu 24. Međunarodne smotre folklora “Čuvajmo običaje našeg zavičaja” od 30. svibnja do 1. lipnja organiziran je događajima bogat vikend u Velikoj. U petak na Trgu bana Jelačića biti će  koncert Opće opasnosti na koji je ulaz besplatan, u subotu će biti četvrti put po redu “Najduži stol u Hrvata” a u nedjelju će se održati i sama smotra folklora. Događaji su u organizaciji Turističke zajednice Općine Velika i KUD-a Ivan Goran Kovačić, ove godine u suradnji sa LAG-om i EU.

“Ovaj put zbog situacije u kojima se Slavonija nalazi ove manifestacije biti će humanitarnog karaktera. Dio sredstava koji se prikupi tijekom Najdužeg stola i koncerta Opće opasnosti i smotre folklora donirati ćemo Crvenom križu i onima kojima je to najpotrebnije. U subotu ćemo uz najduži stol imati okrugli stol i radionicu na temu gastro-etno baštine našeg zavičaja, a nadamo se da će nas i vremenski uvjeti poslužiti,” rekao je načelnik Općine Velika na današnjoj konferenciji za novinare, Vlado Boban.

“Smatramo da će koncert Opće opasnosti okupiti onaj dio publike koji je bio prošle godine na Crvenoj jabuci. Najduži stol u Hrvata ove godine biti će jednako bogat kao i svih ovih godina. Dolaze nam društva iz Hrvatske i susjednih zemalja i biti će specijaliteta svih vrsta. Promet u glavnoj ulici u vrijeme Najdužeg stola biti će zatvoren i ovo će biti jedna velika pješačka zona,” rekao je Tomislav Galić direktor Ureda turističke zajednice Velike.

“Počeli smo 1990. godine s jednim entuzijazmom, a sad je to preraslo u međunarodnu smotru folklora. Ove godine imamo pet novih društava, a ukupno ih je 14. Biti će sveukupno 400 sudionika na smotri folklora. Mi želimo okupiti i društva iz Slovačke, Italije i Crne Gore uz ostale i nadam se de ćemo kroz godinu dvije okupiti sva društva iz okolnih europskih zemalja kako bi imali pregršt prikaza narodnih običaja. Program će početi misom u 11 sati, zatim u 16 sati kreće povorka od Vatrogasnog doma do osnovne škole i nastup društava u 17.30 sati i svako društvo imati će desetak minuta programa. Posebno me raduje odaziv društava za Najduži stol u Hrvata i mislim da smo s tim postali još prepoznatljiviji kao smotra folklora,”rekao je predsjednik KUD Ivan Goran Kovačić, Stjepan Raguž.

Primarni cilj ovih etno-gastro manifestacija je da se Velika prezentira kao turistička destinacija koja svake godine pruža sve više mogućnosti, organizira što više manifestacija uz prirodne ljepote i potencijale i gostoljubivost.

300100lagKrndijaPapuk

Ovaj (materijal) izrađen je u sklopu Mjere 202 financirane iz EU

pretpristupnog programa IPARD.

Sadržaj ovog (materijala) je isključiva odgovornost Upravne direkcije LAG-a Papuk-Krndija i ne odražava nužno stajališta Europske unije.

 

TEKST: Tomislav Milanović   FOTO: Tomislav Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn