CRVENI KRIŽ NOVA GRADIŠKA – Nagrade i priznanja dokazanim humanitarcima

Datum objave: 09. 11. 2023. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – “Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet”. Misao je to velikog Ernesta Hemingwaya s kojom se mogu poistovjetiti brojni dobrovoljni darivatelji krvi, humanitarci koji su, za svoju hrabrost, plemenitost i nesebičnost, nagrađeni na tradicionalnoj svečanosti u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška

U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška organiziralo je tradicionalnu svečanost želeći nagraditi one najplemenitije, za njihovu humanost i nesebičnost, jer, kako je rekao Ernest Hemingway, ” tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet.” Pozdravne riječi okupljenima, tom je prilikom uputio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška Dario Pauković, podsjećajući i na brojne važne obljetnice koje Hrvatski Crveni križ obilježava ove godine- 145 godina postojanja i djelovanja, 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u okviru Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.” Dani su to kada želimo podsjetiti na sve djelatnosti Crvenog križa, na sve one ljude, volontere, darivatelje, sve one koji su uključeni u lanac dobrote i humanosti, one kojima ćemo na skromnosti, samozatajnosti i nesebičnosti javno zahvaliti i nagraditi ih, jer njihova plemenitost spašava živote.”, istaknuo je Pauković.

Riječi zahvale darivateljima su na novogradiškoj svečanosti uputili i predsjednik Hrvatskog crvenog križa prim. dr. Josip Jelić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška Zrinka Ferenčina, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i predsjednik Općinskog vijeća Gornjih Bogićevaca Željko Klarić. “Darivatelji krvi svojom dobrotom i plemenitošću, darujući sebe, spašavaju tuđe živote, stoga je najmanje što možemo učiniti posvetiti im jedan dan i od srca im reći: Hvala. Danas kada je tempo života ubrzan, kada svi jurimo za obvezama, darivatelji krvi odvoje vrijeme da bi potpuno anonimno, besplatno i solidarno dali dio sebe, dio svog tijela, za nekog nepoznatog, koga nikada neće vidjeti, zbog čega je u tom činu, toliko ljepote.”, rekao je prim. dr. Josip Jelić. Priznanje za 150 puta darovanu krv primio je Branko Tomek iz Cernika, za 100 puta-Vjekoslav Ivanišević i Zoran Mitić, za 75 puta-Darko Bokulić, Mato Knežević, Safet Melić i Vlade Vučetić., za 50 puta- Antun Brajdić, Zvonimir Jakovac, Tomislav Matešković, Ivica Pišonić, Nikola Trapić i Mladen Švađumović. Priznanja za 35 puta darovanu krv u kategoriji „žene”, što odgovara brojci od 50 puta kod muškaraca primile su Željka Ćorković i Maja Krstanac, za 40 puta-.Marijan Bakunić, Goran Bjelopetrović, Branko Bojić, Ivica Blažić, Andrija Ciprić, Mario Ferković, Roko Ivanović, Zrinko Kapetanić, Zlatko Kolić, Miro Marić, Bruno Menegoni, Josip Šimunović, Krunoslav Turski i Nedjeljko Zečević, te za 25 puta u kategoriji žena- Mirjana Dakić, Margarita Jurić, Ivana Radošić, Iva Rakonić, Barbara Savi i Nataša Stipić.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: Novagra.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn