CESARIĆU U ČAST – Vijenac i nezaboravni stihovi kod rodne kuće omiljenog pjesnika

Datum objave: 10. 1. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Polaganjem vijenca i prigodnim programom kod rodne kuće kuću Dobriše Cesarića u Požegi, u organizaciji gradske osnovne škole koja nosi pjesnikovo ime, Požežani su se prisjetili velikana hrvatske riječi.

Na današnji dan, 1902. godine rođen je veliki hrvatski pjesnik Dobriša Cesarić čiji je lik i djelo nezaobilazni dio kulturnog identiteta grada Požege. Učenici i djelatnici OŠ Dobriša Cesarić kulturno-umjetničkim programom i polaganjem vijenca na pjesnikovu rodnu kuću, svečano su započeli višednevni školski projekt “Cesarić u Cesariću”. Naime, već 18. godinu zaredom u ovoj požeškoj školi provodi se projekt kojim kroz različite radionice, izložbe i druge nastavne i izvannastavne aktivnosti u povodu obljetnice Cesarićeva rođenja žele svoje učenike upoznati s njegovim likom i djelom. Projekt čija će se svečana završnica održati 25. siječnja u Gradskom kazalištu Požega predstavile su ravnateljica škole Lidija Pecko i nositeljica projekta nositeljica projekta Blanka Đimoti – Zima.

Svojim dolaskom hvale vrijednom projektu dali su podršku i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović- Svoboda, ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Šutalo, u ime Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić te drugi uzvanici.

“Od srca vam svima u ime Grada Požege i našeg gradonačelnika čestitam na ovom projektu. Jer, grad koji ne obilježava svoje velikane, koji ne živi za svoje velikane i koji ih se ne sjeća, ni nije grad. A grad koji to radi ovako prekrasno, s mladim ljudima, svake godine obilježava godišnjicu rođenja Dobriše Cesarića, velikan stiha čija su djela prerasla i prostore naše domovine a ne samo grada, uistinu može biti ponosan i na Cesarića i na vas koji provodite ovaj program,” rekao je zamjenik gradonačelnika Miličević.

Prigodnim riječima čestitao je i zamjenik županice Ferdinand Troha. “Danas je poseban dan za naš grad. Spominjemo se velikana koji je o mnogočemu pisao, pa i o kiši poput ove, i svaka njegova riječ imala je posebnu magiju. Čitajte Cesarića, neka njegovo djelo živi i kroz vaše aktivnosti,” rekao je zamjenik Troha.

TEKST: S. Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn