CERNIK-TURIZAM POČINJE OVDJE: Uz orguljaški koncert otkrijte čari mjesta koje se ponosi tradicijom dugom 7 i pol stoljeća

Datum objave: 26. 6. 2021. | Kategorija: Lifestyle

CERNIK – Jedinstveni geografski položaj, idealan za razvoj kontinetalnog i ruralnog turizma, kao i bogata kulturno povijesna baština, aduti su na kojima Općina Cernik posljednjih godina promišljeno gradi svoju prepoznatljivost, kontinuirano podižući kvalitetu življenja.

Iza njih je 750 godina postojanja ali i 500 godina franjevaca i trgovišta. Uz jedinstveni geografski položaj, idealan za razvoj kontinetalnog i ruralnog turizma, kao i bogatu kulturno povijesnu baštinu, aduti su to na kojima, ponoseći se tradicijom, Općina Cernik posljednjih godina, promišljeno gradi svoju prepoznatljivost, kontinuirano podižući kvalitetu življenja. Dodajte tome sve brojnije kulturno-zabavne sadržaje, novu vizuru Franjevačkog trga, prepoznatljive sajmove, biciklističke staze, izletište Strmac i eto razloga da navratite već ovu subotu, 26.lipnja, kada vas Cerničani čekaju s cjelovečernjim orguljaškim koncertom

Zahvaljujući brojnim infrastrukturnim, kao i projektima koji kontinuirano podižu kvalitetu življenja, mjesto koje polako postaje predgrađe Nove Gradiške, “vođeno rukom” starog novog načelnika Vitomira Žakića, iz dana u dan mijenja prepoznatljive vizure. U proteklom periodu, unatoč i usprkos koroni, obnovljen je mjesni dječji vrtić “Matija Gubec”, rekonstruirana Školska ulica, asfaltiran odvojak Požeške, uređena Voćarska ulica, izgrađeno reciklažno dvorište, a privode se kraju i radovi na obnovi Društenog doma.

Shvaćajući značaj ravnomjernog razvoja svih naselja, u Giletnicima su, u potpunosti, završene vodovodna i odvodna mreža, doveden plin i uređeno groblje, u Baćin dolu je u tijeku rekonstrukcija stare škole u Šumetlici u višenamjenski objekt, a završen je i kapitalni projekt izletišno-rekreacijskog centra na Strmcu i pripremljen projekt uređenja i obnove tamošnjeg hotela, zahvaljujući investitoru iz Kanade. Riječ je o dugoročnoj “priči” koja će označiti i novu fazu u razvoju kontinetalnog turizma, jer riječ je o biseru koji je još davne 1930.godine uređen kao ljetovalište.

Novu vizuru središtu mjesta dao je i obnovljeni Franjevački trg, spreman za prijem gostiju zainteresiranih za bogatu kulturno povijesnu tradiciju Cernika, a nabavljene su i turističke kućice i izložbeni štandovi, jer Cernik je, posljednjih 5 stoljeća, nadaleko poznat i kao trgovište. Uz suvremenu aluminijsku pozornicu i veliko platno za projekcije, “oprobano” ovih dana za nogometni susret Vatrenih i Škota, Općina je spremna za ljetna događanja, u susret Petrovu, blagdanu sveca zaštitnika.

Prvo vas čeka već ovu subotu, 26.lipnja, za kada je, u prostoru crkve svetog Petra apostola, najavljen koncert orguljašice Mirte Kudrne i sopranistice Marije Lešaja, nakon večernje mise, od 19.30.Na koncertu pod pokroviteljstvom Ministarstva medija i kulture RH, u organizaciji cerničkog Franjevačkog samostana, posjetitelji će moći uživati u djelima velikih svjetskih, ali i domaćih skladatelja- Bacha, Haendela, Schuberta, Zajca i Papandopula. Navratite na koncert, a potom istražite što još sve Cernik nudi. Na dan ili dulje, jer ima i dovoljno zanimljivog smještaja- u objektu “škole u prirodi”, u samostanu, ili u vrhunskim apartmanima s bazenom i jacuzziem.

Pješke ili biciklom, brojnim rutama kroz šume i prirodu, uz obavezna povremena zastajanja na lokalnim OPG-ima, zbog čaše dobrog autohtonog portugisca i zalogaj ćupteta, zaštićenog jedinstvenog “slanog kolačića” bez kojih je u ovim krajevima kolinje nezamislivo. Dobar tek i dobro došli, jer “turizam počinje u Cerniku”!

TEKST: S. Tarbuk         FOTO: facebook.com/750cernik

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn