BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Značaj Opće bolnice dr. Josip Benčević u Domovinskom ratu i 32 godine poslije

Datum objave: 13. 2. 2023. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Opća bolnica dr.Josip Benčević Slavonski Brod, najveća hrvatska ratna bolnica na prvoj crti bojišnice, povodom 32. godišnjice Domovinskog rata održala je Znanstveno-memorijalni skup. Uz prisjećanje na nemjerljiv doprinos bolnice i njenog osoblja u najtežim ratnim danima, bila je to prigoda i za pogled na sadašnjost ali i budućnost ustanove u koju je Županija posljednjih godina, s ciljem kontinuiranog podizanja standarda, kvalitete i dostupnosti zdravstvene usluge, uložila značajna sredstva

Opća bolnica „Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod, najveća i najznačajnija zdravstvena ustanova Brodsko posavske županije ali i najveća hrvatska ratna bolnica na prvoj crti bojišnice, zajedno s Hrvatskim liječničkim zborom, početkom veljače, u povodu 32. godišnjice Domovinskog rata, održala je vrijedan znanstveno memorijalni skup, želeći podsjetiti na svoj rad tijekom najtežih ratnih dana. Funkcionirajući u punoj mobilizaciji šest mjeseci, dvije godine u djelomičnoj, te još tri u stupnju pripravnosti, bolnica, njeni liječnici, medicnske sestre, tehničari i dodatno osoblje dali su nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu tijekom kojega je kroz bolnicu bilo zbrinuto 7900 ranjenika i 900 poginulih, među kojima i 28 djece.

U čast njihovog požrtvovanog djelovanja, skrbi o bolesnima i ranjenima, kao i poštivanju medicinske etike usprkos opasnosti za vlastiti život, na Znanstveno-memorijalnom skupu svečano je otvorena spomen-ploče medicinskom i nemedicinskom osoblju Opće bolnice, koja, uz prošlost, simbolično govori i o značaju ustanove danas ali i u budućnosti, čemu u prilog ide i višegodišnje kontinuirano ulaganje Brodsko posavske županije kao osnivača, u podizanje standarda, kvalitete i dostupnosti zdravstvene usluge. Najveća i najznačajnija javno-zdravstvena ustanova ovog dijela Slavonije, zbog iznimnog geografskog položaja, zajedno sa svojim djelatnicima, posljednjih je godina, više puta potvrdila svoju spremnost i stručnost prilikom posebno kompleksnih intervencija, poput tragične nesreće kosovskog autobusa u kojoj je zbrinula 40-ak ozlijeđenih, što dodatno potvrđuje njen značaj, čega je, itekako, svjestan i osnivač.

Da bez ulaganja nema ni poboljšanja standarda i kvalitete usluga, potvrdila je i pandemija korona virusa, tijekom koje je na području zdravstva i socijalne skrbi u 15 projekata energetske obnove zdravstvenih ustanova, uključujući i zgradu kirurgije Opće bolnice dr.Josip Benčević, projekt vrijedan više od 11 milijuna kuna, te zgrade neurologije i psihijatrije, uloženo ukupno 86 milijuna kuna, a tu su i projekti obnova Upravne zgrade , Zgrade infektologije i patologije. Brodsko posavska županija “odvojila je” i 130 tisuća kuna za rekonstrukciju mrtvačnice u bolnici, a sredstva su osigurana i za izradu projektne dokumentacije za mikrobiologiju i dnevnu hematološko-onkološku bolnicu.

Kada je riječ o kvaliteti i standardu zdravstvene usluge, značajan iskorak će predstavljati i kapitalni projekt proširenja bolnice koji je “startao” početkom prošle godine, a trebao bi biti završen do 2029. Iznimno vrijedan projekt obuhvaća izgradnju nove zgrade koja će se sastojati od odjela kirurgije na oko 5000 kvadrata i četiri kata. Spojen na postojeću, staru zgradu, ispod objekta će se nalaziti Centralni hitni medicinski prijem (CEHIM). Prema procjenama okvirni trošak gradnje iznosit će oko 250 milijuna kuna, za što bi bila iskorištena sredstava iz EU fondova.

Uz dosadašnja “infrastrukturna” ulaganja, kontinuirana poboljšanja u smislu stručnosti osoblja i usluga, kao i kvalitetan “management”, što potvrđuje i činjenica da su, posljednjih godina prepoznati i kao jedna od najkvalitetnijih nacionalnih javno-zdravstvenih ustanova, uz vrijednu prošlost i nemjerljivo iskustvo stečeno u godinama Domovinskog rata, pred Općom bolnicom dr.Josip Benčević Slavonski Brod itekako su dobre godine. Uz financijsku podršku osnivača, Brodsko posavsku županiju.

TEKST: S. Tarbuk           FOTO: BPŽ /bolnicasb.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn