BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: IV FAZA PROJEKTA “ZAŽELI” – Potpisano 16 ugovora vrijednih više od 15 milijuna eura

Datum objave: 11. 3. 2024. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Nakon provedenog postupka odabira projekata u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije” Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju 140 projekata na području Republike Hrvatske, među kojima i njih 16 s područja Brodsko posavske županije vrijednosti veće od 15 milijuna eura

Nakon provedenog postupka odabira projekata u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije” Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju 140 projekata na području Republike Hrvatske ukupne vrijednosti 126.138.000,00 eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima financiranim iz Europskog socijalnog fonda plus. Sukreator programa koji je, na određeni način, “hrvatski proizvod” je Hrvatski zavod za zapošljavanje koji ga s Ministarstvom provodi od 2017. godine i kroz koji je, do sada, realizirano preko 1000 ugovora za više od 15 tisuća zaposlenih i 80 tisuća krajnjih korisnika.

Riječ je o jednom od najvažnijih projekata kojim se omogućuje veća socijalna uključenost i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz pružanje potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Među 140 projekata njih 16 je s područja Brodsko-posavske županije u ukupnoj vrijednosti većoj od 15 milijuna eura. Tim je povodom u Velikoj županijskoj vijećnici, u nazočnosti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, predsjednika Županijske skupštine BPŽ i saborskog zastupnika Pere Ćosića, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića ravnatelja HZZ-a Ante Lončara i ravnatelja Uprave za tržište rada i zapošljavanje Luke Čirka, upriličeno potpisivanje ugovora s korisnicima projekta.

Ugovori su dodijeljeni Općini Klakar, Hrvatskom Crvenom križu Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod ,Udruzi za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B”, Staro Petrovo Selo, Općini Vrbje, novogradiškoj Udruzi gluhih i nagluhih, Gradu Nova Gradiška, Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade-pukovnije NG, Općini Cernik, Velika Kopanica, Strizovjna, Bukovlje, Brodski Stupnik, Vrbje, Hrvatskom Crvenom križu Gradskom društvu Nova Gradiška, kao i novogradiškoj športskoj udruzi gluhih i nagluhih.

Na svečanosti potpisivanja prvi čovjek Županije, župan Danijel Marušić izrazio je zadovoljstvo nastavkom projekta naglasivši kako je riječ o jednom od najvrijednijih programa Europske unije i Vlade RH od čije će provedbe stanovnici Brodsko-posavske županije imati višestruke koristi. Ministar Piletić naglasio je kako je presudnu ulogu u odabiru projekata imalo i dosadašnje dobro iskustvo u njihovom provođenju i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina kao odgovor na pitanje “kako pomoći starijim sugrađanima prije svega onima u samačkim domaćinstvima”. Nastavak četvrte faze projekta u ovom broju, dodao je ministar, osiguran je dodatnim sredstvima Europske komisije i Vlade RH. Potpisivanjem spomenutih 16 ugovora osigurano je i novih 316 radnih mjesta za 1896 krajnjih korisnika.

TEKST: S. T.                        FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn