BRKATI STUDENI U POŽEGI – Budi muško, brini o zdravlju!

Datum objave: 09. 11. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Brkati studeni-Movember (engl. Moustache + November), mjesec muškog zdravlja u Požeško-slavonskoj županiji obilježava se od 2014. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka. Prigodna javnozdravstvena akcija danas je održana u požeškoj Pješačkoj zoni.

Ova javnozdravstvena akcija započela je 2003. godine u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate, testisa i depresije kod muškaraca te za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja je proglašena jednom od 100 najutjecajnijih nevladinih organizacija.

Ciljevi Movembera su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

“Ovom akcijom podsjećamo muški dio populacije na bolesti koje su specifične samo za njih. Pod “muškim” bolestima najčešće se spominje rak prostate. Iako to nisu česte bolesti, rak prostate je iznimno opasan u srednjoj dobi tako da treba redovito razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse, učiniti potrebne testove te postupiti dalje. No, riječ je o bolesti koja se može liječiti i spasiti život, a ovom akcijom želimo podsjetiti i na karcinome testisa te drugih organa. Isto tako želimo upozoriti na važnost mentalnog zdravlja, pozvati muškarce da pravovremeno traže pomoć iako to u našoj kulturi još uvijek nije uvriježeno. Ali, tek malo češći pogled na sebe i svoje tijelo u konačnici može imati životni značaj,” rekao je tajnik Županijske lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

Ovogodišnje poruke Movembera su: 1. Provodite vrijeme s ljudima s kojima se osjećate dobro; 2. Razgovarajte više; 3. Doznajte svoje brojeve (PSA – prostata specifični antigen); 4. Upoznajte svoje testise; 5. Krećite se više.

TEKST: S. Pok                    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn