BRKATI STUDENI – Mjesec muškog zdravlja

Datum objave: 07. 11. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Brkati studeni-Movember (engl. Moustache + November), mjesec muškog zdravlja obilježava se u našoj županiji od 2014. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka. Prigodna javnozdravstvena akcija održat će se u četvrtak 9. studenoga u Pješačkoj zoni u Požegi od 9 do 11 sati.

Ove godine akciju će podržati i studenti završne godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji u sklopu kolegija Zdravlje u zajednici trenutno borave u Požeško-slavonskoj županiji. Ova javnozdravstvena akcija započela je 2003. godine u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate, testisa i depresije kod muškaraca te za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.

Tijekom Movembera Zavod za javno zdravstvo informirat će i educirati stanovništvo o raku prostate i raku testisa te podsjetiti koliko je važno čuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

Ovogodišnje poruke Movembera su: 1. Provodite vrijeme s ljudima s kojima se osjećate dobro; 2. Razgovarajte više; 3. Doznajte svoje brojeve (PSA – prostata specifični antigen); 4. Upoznajte svoje testise; 5. Krećite se više.

Obilježavanje Movembera u Požegi održat će se u četvrtak 9.11.2023. u pješačkoj zoni (Cehovska ulica) od 9 do 11 sati.

TEKST: S. P.                FOTO: Ilustracija

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn