BRANITELJSKO HODOČAŠĆE ZAHVALNOSTI – Prvih 12 dana iskustva koje obogaćuje živote

Datum objave: 12. 3. 2017. | Kategorija: Susreti

n

NOVA GRADIŠKA – Nakon što su, odlukom da spoje zelenu i plavu Hrvatsku, a onda uspješno stignu i do Vatikana i Svetog oca, okupe poznate i nepoznate prijatelje, ali i „braću po oružju“, te, prije svega, iskušaju snagu vjere, najprije zainteresirali sve medije, a onda na „noge digli“ dvije države, onu za koju su se borili i Italiju, ekipa jedinstvenih novogradiških hodočasnika s prvim je danom ožujka ispraćena kišom, dobrim željama i blagoslovom, krenula na put dug 900 kilometara. I mada će do krajnjeg odredišta biti još žuljeva, iza njih je 12 dana putovanja, ali i Zagreb, Slunj, Plitvička jezera, Pečani, Sveti Rok..

Kiša koja je neumorno padala tog prvog ožujka, vrlo se brzo pretvorila u ugodan dan, a onda i u isto takvu noć koju su hodočasnici proveli kod prijatelja u Novskoj, gdje su ih s dobrodošlicom dočekali načelnik i zamjenik općine. Prva noć je, kako piše Alen Kocić Koc, jedan od hodočasnika, nagrađivani novogradiški filmaš, zadužen za dokumentiranje svakog prijeđenog kilometra „bila odlična zbog čega su, nakon kavice i razgovora, s visokim moralom, krenuli u nove pobjede“. Hodajući, najprije iz osobnih, dubokih, samo njima znanih razloga ( „ netko je zahvalan dragom Bogu što je preživio rat, netko jer je preživio bolest od koje svakodnevno umire na desetine branitelja“, piše Arsen Granda, predsjednik novogradiške Udruge dragovoljaca Domovinskog rata), predstojećih 900 kilometara predstavlja i putovanje zahvale prema Svetoj stolici i papi Ivanu Pavlu II, ali i hodočašće za sve poginule i nestale branitelje i njihove obitelji, svoj grad i zajedničku Domovinu, sve ljude dobre volje i sve one koji vjeruju.

nn

Nakon Novske, hodočasnici su, „puni dojmova, ojačali u vjeri i naumu“, iza sebe ostavili Kutinu i Križ, a onda nastavili do Lučkog, u pratnji prijatelja, pripadnika Specijalne policije ATJ. Uslijedili su prirodni biseri Domovine- Draganić, Krnjak, Slunj, Rastoke, a onda i Plitvička jezera ( o jedinstvenom hodočašću zahvalnosti, posjeti Općini, ali i dobrodošlici načelnika i članova tamošnje Udruge branitelja Domovinskog rata, pisali su i lokalni mediji), „žuljeva ima-stop-gubitaka nema-stop“, Pečane i Sveti Rok, gdje bi, prema ranije dogovorenom itinereru, hodočasnici trebali odmoriti dvije noći.Do 15.ožujka branitelji bi trebali stići u Zadar , a onda ih, prije trajekta za Anconu 22.ožujka, čekaju još Pakoštane, Šibenik, Rogoznica, Trogir i Split.

nnn

U talijanskom dijelu životne avanture, prije krajnjeg cilja hodočašća zahvalnosti-prijema kod Pape Franje početkom travnja, hodočasnike će ugostiti predstavnici hrvatskih katoličkih misija i hrvatski konzulati. I, mada je pred ekipom još puno kilometara, ( a ni godine na ramenima, kao i rane, vidljive, ali i one čiji su ožiljci skriveni od javnosti, nisu nezanemarive), braniteljsko hodočašće zahvalnosti, kako pišu „mladići“, „put je prepun novih prijateljstava, dragih ljudi, uspona i padova, nezamjenjivo iskustvo koje obogaćuje živote“. Idemo, onda dalje, dečki..I, sretno!

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Alen Kocić Koc

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn