BRANITELJSKO HODOČAŠĆE ZAHVALNOSTI – Iz Nove Gradiške u Vatikan, na put vjere i nade dug 900 kilometara branitelji kreću 1.ožujka

Datum objave: 28. 2. 2017. | Kategorija: Susreti

branitelji3

NOVA GRADIŠKA – Sve je spremno za put dug 900 kilometara. Put vjere i nade, ali i put zahvalnosti , jedinstveno hodočašće od Nove Gradiške do Vatikana, na koje će, unatoč godinama i bolestima, uz pomoć prijatelja i suboraca diljem Hrvatske, ali i Italije, uz sve veći interes medija, sedmorica novogradiških branitelja, s prvim danom mjeseca ožujka krenuti pješke. 5.travnja hodočasnike će primiti Papa Franjo.

Opremljeni, prije svega, vjerom, ali i izvornim poklonima izrezbarenim rukom Željka Radošića-škrinjom  od drveta šljive, oraha i jagnjide-simbolima Slavonije, šlinganom košuljom ukrašenom zlatovezom, bećarskim šeširom i tkanicom-trobojnicom, osmorica će hodočasnika, petorica Novogradiščana ( jedan iz ekipe suboraca u međuvremenu se razbolio), jedan Zadranin i kolega suborac iz Kutine, na putovanje života krenuti iz Nove Gradiške, 1.ožujka, s prvim jutarnjim suncem i ranije dobivenim blagoslovom požeškog biskupa msgr.Antuna Škvorčevića, praćeni televizijskim kamerama.

Jer, riječ je o nesvakidašnjem pothvatu koji će promovirati Novu Gradišku, spojiti kontinent s morem, Slavoniju s Dalmacijom, sačuvati sjećanje na Domovinski rat, oživjeti prijateljstvo i uspomene, te, prije svega, braniteljima-hodočasnicima, poslužiti kao svojevrsna terapija. „Osim toga, način je to na koji ćemo zahvaliti Vatikanu na svim političkim i diplomatskim naporima učinjenim za priznanje Hrvatske, ali i način na koji ćemo se pokloniti pokojnom Papi Ivanu Pavlu 2, jer, trasa hodočašća dugog 900 kilometara osmišljena je upravo oko gradova koje je posjetio“, kaže, iznenađen medijskim interesom, svjestan napora koji ih očekuju, ali i nestrpljiv da krene, Arsen Granda, prvi među jednakima, jedan od neslužbenih vođa puta, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata.

branitelji

I mada je ideja, kako to već ide s onim najboljim, nastala slučajno, ( možda baš tijekom nekog od ranijih, jednako zahtjevnih, ali, i kilometrima puno kraćih hodočašća koja su iza ove ekipe),  priče ne bi bilo bez sjajnih ljudi, do tada, uglavnom neznanaca, spremnih da na putu od Nove Gradiške, Novske, Kutine, Križa, Dugog sela, Lučkog, Draganića, Krnjaka, Slunja, Plitvičkih jezera, Pečana, Svetog Roka, Maslenice, Zadra, Pakoštana, Šibenika, Rogoznice,Trogira i Splita, a onda i do Ancone, Rima i Vatikana, putu dugom 900 kilometara, braniteljima-hodočasnicima pruže konak, ali ih i ugoste kao najdraže prijatelje.

Da nije riječ o tek kakvom poduhvatu, vrlo su brzo shvatili i predstavnici veleposlanstava jedne i druge države i uložile maksimalan napor kako bi hodočasnici na pravi način bili dočekani, ali i sigurni tijekom cijelog puta, dok će se za gostoprimstvo i ugodan krevet u Italiji, pobrinuti tamošnje katoličke misije.  Iako se prilika za promocijom rodnog grada ne propušta, iako će sjajno biti upoznati domovinu za koju su se borili i koju su stvarali na drugačiji način, sresti stare prijatelje i suborce i obnoviti sjećanja, razlog zbog kojih se izazovan put hodočasnicima čini poput ugodnog izleta, jer, vjera je jača od svake prepreke, zasigurno je audijencija kod Svetog oca, zakazana za 5.travnja, događaj koji će zabilježiti i televizijske kamere. Pred Papu Franju dečki će, kako i treba, u najboljem „ruvu“-slavonskim nošnjama!

branitelji 5

I svi ostali trenuci ovog jedinstvenog putovanja u tri etape zauvijek će biti dokumentirani na filmskoj vrpci i sačuvani za povijest, za što će se, tijekom hodočašća, brinuti Alen Kocić Koc, novogradiški filmaš s puno utakmica u nogama i još više vrijednih, stranih filmskih nagrada. Prve klape su već pale! Nakon što se, početkom travnja, puni dojmova, sretni i ispunjeni još jednom velikom životnom pobjedom, hodočasnici vrate kućama, nakon što usputni zapisi budu uobličeni u dokumentarnu filmsku priču, s detaljima putovanja dugog 900 kilometara bit ćemo upoznati svi. Jer,plan je uzvratiti gostoprimstvo i u Novu Gradišku pozvati novo stečene prijatelje.  Haj;mo, ipak, nekim redom. Od starta… 1.ožujka….Treba stići do Vatikana. Sretan put, hodočasnici. I dobro zdravlje…

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Alen Kocić

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn