BOŽIĆNI SAJAM U PAKRACU – Advent uz toplinu vatre, sajam, koncert i dobre želje puštene uvis

Datum objave: 23. 12. 2017. | Kategorija: Susreti

PAKRAC  – Oživljavajući stoljetni običaj sajmovanja, ali i iznimno atraktivan povijesni prostor dvorišta Kurije Janković, Grad Pakrac i Turistička zajednica, nadolazeći su blagdan sugrađanima čestitali tradicionalnim Božićnim sajmom. I dok su stariji dobro raspoloženje potražili u druženju uz vatru i kuhano vino, za one najmlađe pobrinuli su se Djed Mraz-poklonima i Mia Dimšić-koncertom. Sve ostale želje skupljene u lanterne, efektno su puštene uvis… do ispunjenja.

Advent u Pakracu, baš kao i cijela godina, protekao je u znaku djece i mladih. Jer, upravo se oni blagdanima najviše vesele, stoga su im Grad i Turistička zajednica za Božić pokonili koncert Mie Dimšić i omiljenog djeda u crvenom, koji je „na posao“ stigao u pratnji članova Moto kluba Vitezovi tame. Blagdansku atmosferu potpunom je učinio tradicionalni Božićni sajam, ove godine organiziran na novom mjestu- u iznimno atraktivnom povijesnom prostoru dvorišta Kurije Janković, s ponudom 25 uglavnom domaćih, lokalnih izlagača.

„Toplina vatre i kuhanog vina, bogat kulturno umjetnički program za koji su se pobrinuli naši najmlađi sugrađani-polaznici Dječjeg vrtića Maslačak, mali folkloraši KUD-a Seljačka sloga, učenici Osnovne škole braće Radić i članovi gradskog Tamburaškog orkestra, Djed Božićnjak punih ruku poklona, koncert, druženje s prijateljima, te prije svega, opuštena i ugodna atmosfera, ono su što čini posebnim Božićni sajam u Pakracu. „ istaknula je, zadovoljna događajem i reakcijama posjetitelja, voditeljica ureda Turističke zajednice, Gabrijela Sabo Seleši.

Čuvajući tradiciju, jer običaj sajmovanja u gradu živi stoljećima, baš kao i Banovac, najraširenija i najkvalitetnija hrvatska srednjovjekovna moneta kovana upravo u Pakracu, Božićni sajam je i prilika za druženje i okupljanje, a upravo je to, ističe gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević,ono što blagdane čini posebnima, ali i što treba svakom gradu i svakoj sredini.

“Raduje me što to prepoznaju i Pakračani, koji u velikom broju posjećuju sve gradske manifestacije i događaje, ali i s velikim entuzijazmom, pojedinačno i okupljeni u udruge, sudjeluju u njihovoj organizaciji .Osim toga, čini mi se, da smo uz tradiciju, ovim sajmom, koji je, na neki način i namjerno, uvjetno rečeno skroman, s malim brojem izlagača, jer nismo megalomani, niti to želimo biti, uspjeli sačuvati i još nešto, posebno važno-istinski duh Božića koji se krije u jednostavnosti, malim, velikim stvarima i dragim ljudima koji su se ovdje okupili“, istaknula je gradonačelnica Blažević. Večer druženja i susreta uoči blagdana završila je dobrim željama koje su, u iznimno efektnoj sceni, prikupljene u lanterne, puštene uvis. Do ispunjenja u Novoj, 2018.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn