BOSANSKO PRELO – Tradicionalna zavičajna manifestacija s humanitarnim karakterom

Datum objave: 29. 12. 2019. | Kategorija: Susreti

BLACKO – Udruga Komušana iz Brestovca i ove je godine, osmi put zaredom, za svoje mnogobrojne članove i prijatelje organizirala tradicionalno Bosansko prelo.Priredba je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović čija je izaslanica bila saborska zastupnica Ljubica Ilić Maksimčuk, a nazočne je pozdravio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca, koja okuplja doseljene žitelje bosanske župe Komušina pokraj Teslića, organizirala je u dvorani „Bijela kuća” u Blackom kraj Pleternice svoju tradicionalnu zavičajno-običajnu priredbu „Bosansko prelo”. Priredba je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović čija je izaslanica bila saborska zastupnica Ljubica Ilić Maksimčuk a supokrovitelj je općina Brestovac. “Uz ovaj naš običajno-zavičajni dio priredba ima humanitarni karakter  jer svojim novčanim prilozima pomažemo liječenje jedne teško bolesne djevojčice,” rekao je u pozdravnoj riječi predsjednik Udruge Komušana Jozo Ilić čestitajući svima Božić i Novu godinu. Priogodnim riječima sretne blagdane zaželio im je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić. “Lijepo je biti među svojima, ovo je Božićna tradicija, a običaje  ne smijete zaboraviti već ih njegovati i trajno sačuvati,”rekla je Ljubica Ilić Maksimčuk, porijeklom iz Komušine, izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Tijekom cjelovečernjeg programa više stotina Komušana i Posavljaka zabavljale su izvorne skupine „Usorski izvori” i „Cerovački izvori”, braća Jozić, Anto Ilić Olja i Mirko Ilić, a nošnjama i običajima predstavio se i KUD Komušina iz brestovačkog kraja. Uz ovdašnje Komušane i Posavljake došlo je i dosta sunarodnjaka  koji se nalaze na privremenom radu u europskim zemljama. Za liječenje oboljele djevojčice posjetitelji “Bosanskog prela” prikupili su 3400 kuna i 125 eura koji će biti upućeni za tu namjenu.

TEKST: S. P.         FOTO: D. M.

 

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn