BLJESKU U ČAST U NOVOJ GRADIŠKI – Manifestacija koja okuplja i povezuje, u čast onih kojima dugujemo slobodu i Domovinu

Datum objave: 01. 5. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna 1

NOVA GRADIŠKA – Pamteći one kojima dugujemo mir i Domovinu, Nova Gradiška se poklonila „Bljesku“. Uz pjesmu i zajedništvo, 23.godišnjica oslobođenja Zapadne Slavonije obilježena je 2. Festivalom čobanca u organizaciji Grada i Turističke zajednice i koncertom domoljubnih pjesama pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike. Jedinstvenoj manifestaciji koja spaja čuvajući sjećanje na noviju nacionalnu povijest i dignitet Domovinskog rata, uz brojne Novogradiščane i njihove goste, predstavnike lokalne i županijske vlasti, nazočili su i ministar branitelja Tomo Medved i predsjednik SDP-a Hrvatske, Davor Bernardić.

Slaveći slobodu i godine u kojima se stvarala Domovina, sjećajući se, s poštovanjem i pijeteteom onih koji su joj predali život, Nova Gradiška se poklonila „Bljesku“. Učinjeno je to na jedinstven način, 2. Festivalom čobanca u organizaciji Grada i Turističke zajednice, a onda i koncertom domoljubnih pjesama pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike. Da je riječ o priči koja povezuje i koja je iznad uobičajenih, političko-stranačkih podjela na lijeve i desne, uz natjecatelje, predstavnike gradske { SDP-ove } i županijske { HDZ-ove } vlasti, mnogobrojne Novogradiščane i putnike namjernike, osobnim su dolaskom potvrdili i ministar branitelja, Tomo Medved i predsjednik SDP-a Hrvatska, Davor Bernardić.

berd

U dobrom raspoloženju, svatko sa svojim pobjedničkim receptom, za titulu majstora slavonskog čobanca ove su se godine nadmetali kuhari-amateri okupljeni u 24 ekipe- Udruga dragovoljaca i veterana DR Nova Gradiška, Udruga voćara i vinogaradara Slavča, Eko kong Nova Gradiška, Turistička zajednica Brodsko posavske županije na čelu s direktoricom, Ružicom Vidaković, Quad klub Lotus, Družba čuvara starih običaja Vrbje, Udruga rukometnih veterana, Javna vatrogasna postrojba, Caffe bar Slavča-ekipa 1 i 2, Konjogojska udruga „Konji bili, konji vrani“, Udruga veterana treće gardijske brigade „Kune“, Udruga umirovljenika „Iskusna kuhača“, DVD Ljupina, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade pukovnija NG, Udruga gluhih i nagluhih, DVD Nova Gradiška, Glembay 0,33, Gradska glazba, HVIDR-a Nova Gradiška, Nogometni klub „Sloga“, Lovačka udruga „Podložje“ Gorice, Hrvatska seljačka stranka predvođena saborskim zastupnikom, Davorom Vlaovićem i ekipa Grada Nova Gradiška.

I mada su pehar i ukupni poredak bili manje važni od druženja i zajedničkih uspomena, važno je reći, kako su, prema ocjeni prosudbene komisije, najbolje čobance skuhali ekipa Lovačke udruge Podložje Gorice, Hvidra Nova Gradiška i Udruga rukometnih veterana. Ugodna atmosfera, pozitivna energija i dobro raspoloženje { unatoč višestrukim snažnim pljuskovima praćenim ledom }, dokaz su kako je novogradiška proslava godišnjice „Bljeska“ pun pogodak, ali i prilika za stvaranje „nove tradicije“.

nn

Osobno će se i s velikom željom oko toga potruditi  i gradonačelnik Vinko Grgić. „Dugujemo to onima kojih danas više nema-52-ojici poginulih branitelja i 160-orici ranjenih. Prilika je to i da se prisjetimo godina u kojima je cijena života bila iznimno mala i poklonimo veličini i značaju akcije kojom je oslobođena Zapadna Slavonija. Zbog svega toga mislim i volio bih da se s tim i svi zajedno složimo, kako je najispravnije da fontana koja krasi kružni tok na raskrižju kod crkve i za čije otvorenje upravo u ovom trenutku traje „generalna proba“, nosi ime Bljeska,“ rekao je  gradonačelnik Grgić pozdravljajući sugrađane i goste.

„Pamteći „Bljesak“ i noviju nacionalnu povijest, pamtimo i one kojih više nema, onih čija je smrt naš život.“, podsjetio je na veličinu braniteljske žrtve i prvi čovjek Brodsko posavske županije, Danijel Marušić. Nakon Festivala čobanca, „Bljesku“ u čast, pjesmom su se i tamburom poklonili i gosti drugog dijela manifestacije, koncerta pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike-glazbenici tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, klapa HRM Sveti Juraj i Mate Bulić. Strateški iznimno važne vojne operacije kojom je, prije 23 godine oslobođena Zapadna Slavonija, prisjetio se i ministar branitelja, Tomo Medved, kome je pripala čast da večer domoljubne pjesme službeno otvori.

gr med

Kao sudionik akcije „Bljesak“, emotivno posebno vezan za novogradiško ratište, pozdravljajući Novogradiščane i njihove goste, ministar Medved je, između ostaloga rekao.“ „Iznimno mi je zadovoljstvo i čast biti danas ovdje, s Novogradiščanima i Novogradiščankama, s prijateljima suborcima i braćom s ratišta, kao vaš ministar hrvatskih branitelja, 23 godine nakon „Bljeska“ i velike hrvatske pobjede. Prilika je ovo da se s poštovanjem i dostojanstvom sjetimo poginulih za Domovinu i slobodu, pamteći povijest i čuvajući dignitet Domovinskog rata.“, rekao je, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. „Bljesku u čast“.


TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn