„BLJESAK“ 20 GODINA POSLIJE – Svečana obljetnica akcije kojom je oslobođena Zapadna Slavonija

Datum objave: 30. 4. 2015. | Kategorija: Društvo

plakat

OKUČANI – Dva su desetljeća prošla od munjevite akcije kojom je, u samo 31 sat, oslobođeno 500 četvornih kilometara i uspostavljen nadzor nad auto cestom Zagreb-Lipovac. Nakon strateški briljantne vojno redarstvene akcije o kojoj se danas uči na vojnim učilištima i iz povijesnih udžbenika, oslobođen je veći dio okupiranog područja Zapadne Slavonije, a hrvatske su snage ponosno ušle u Okučane. Značaja i veličine „Bljeska“, ali i na, prvom mjestu, žrtve branitelja,  Hrvatska će se prisjetit 20.godina poslije, u petak, 1.svibnja.

Najviši državni vrh, pripadnici vojnih postrojbi,gosti i domaćini, Okučani i Hrvatska, u petak će se, 1.svibnja, s dostojanstvom prisjetiti dana pobjede i slave, dana tuge i ponosa, dana u kojemu su, strateški iznimno osmišljenom i izvedenom vojno-redarstvenom akcijom „Bljesak“, oslobođeni Zapadna Slavonija i Okučani. Ovogodišnja svečanost u domaćinstvu članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko posavske županije, ogranak Okučani i općine Okučani , ima posebnu snagu i značaj, jer prošla su puna dva desetljeća od akcije u kojoj su živote ostavili 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, dok je njih 162-je ranjeno.

Iako su Okučani danas, na prvi pogled, tipično slavonsko mjesto, pomalo i specifično zbog tolerancije i mirnog suživota Hrvata i Srba- povratnika, mjesto u kojemu su ratna zgarišta zamijenile nove građevine, „Bljesak“ je, ipak, ostavio duboke i teške rane vidljive na svakom koraku. Žrtve i značaja akcije kojom je hrvatska vojska neprijatelju poslala jasnu poruku o snazi i spremnosti na pobjedu, prisjetit će se u Okučanima, na komemoraciji kod središnjeg križa u okučanskom parku Hrvatskih vitezova, predstavnici najvišeg državnog vrha, branitelji, članovi njihovih obitelji, udovice Domovinskog rata, predstavnici ratnih i vojnih postrojbi, brojni gosti, kao i generacije nekih novh klinaca koji su o „Bljesku“ mogli čitati samo u povijesnim udžebnicima.

Svečani program obilježavanja 20.godišnjice akcije počet će u petak, 1.svibnja, jutarnjom budnicom ulicama Okučana u izvedbi orkestra oružanih snaga. Uslijedit će mimohod svečanog postroja, te od 10 sati i komemoracija, na kojoj će, jedinstveno, zahvaljujući dugogodišnjim naporima članova novogradiškog Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, vijence prije predstavnika državnog vrha, položiti oni najvažniji- članovi obitelji poginulih branitelja.U 10.sati i 45 minuta predviđeno je službeno otvorenje županijskih sportskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR BPŽ.Nakon mise, oko 12 sati očekuje se dolazak maratonaca „Hrvatski sokol“ s dionice Nova Kapela-Batrina-Novska, obilazak spomen sobe VRA“Bljesak“, kao i uvijek atraktivan prikaz naoružanja, te borbenih i neborbenih tehnika.Oko 13 sati svim gostima Okučana bit će poslužen vojnički ručak, nakon kojega će uslijediti druženje, te doček motorista, sudionika 3.moto-defilea „Bljesak“,iz svih krajeva Hrvatske. 20.godišnjica pobjedničke akcije kao i ranijih godina završit će bogatim zabavno-glazbenim programom u večernjim satima.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn