BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PAKRAČKU KULTURU – Odobreno 600.000 kuna KPD-u Sloga za novi projekt

Datum objave: 19. 4. 2018. | Kategorija: Kultura

teenday-43

PAKRAC – Ministarstvo kulture u postupku odabira projekata u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Umjetnost i kultura za mlade, nakon provedenog natječajnog postupka odobrilo je bespovratno 598.000 kuna Kulturno prosvjetnom društvu „Sloga“ za projekt „Ne živiš snove dok spavaš – probudi se“. Partner u projektu  je Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama „Latica“.

Prema riječima tajnice Društva Dubravke Špančić projekt u sebi sadrži niz edukativnih i kreativnih aktivnosti te kao konačni rezultat adaptaciju kazališnog mjuzikla „Tko pjeva zlo ne misli“ zagrebačkog HNK (rađenog prema predlošku istoimenog kultnog filma Kreše Golika) i to  u izvedbi pakračkih protagonista uz izradu popratnog promotivnog filma. No, sam mjuzikl nije konačni cilj projekta već rezultat niza aktivnosti koje će „Sloga“ i „Latica“ provoditi narednih 18 mjeseci. “Riječ je o cijelom nizu edukativnih radionica koje će voditi profesionalni stručnjaci iz Zagreba, a koje su neophodne da bi u amateri  izveli adaptaciju ovog poznatog djela sve u cilju, naglašavamo ne predstave, nego okupljanja mladih i kreativnih ljudi. Za ovaj projekt koristit će prostorne i tehničke mogućnosti Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman koji je u vlasništvu Sloge. Tako će mladi ljudi između 15 i 25 godina imati prilike učiti i raditi kroz radionice plesa, glazbe, glumljenja, raznih kreativnih radionica u cilju izrade kulisa, maski i odjevnih kreacija, režije neophodnih za predstavu, ali i raznih video tehnika neophodnih za izradu propagandnog filma,” rekla je tajnica Špančić.

Dubravka-Špančić-1024x685

Od dijela sredstava bit će nabavljena neophodna tehnička oprema, a bit će zaposlene i dvije profesionalne osobe koje će voditi projekt te brinuti o udruzi Latica i uključivanju njenih članova. Projekt će biti prilika svima onima koji se žele baviti plesom, pjesmom, glumom, scenom, kostimima, filmom, kino operaterstvom i sličnim aktivnostima koje je Sloga i do sada nudila sugrađanima, samo bez pomoći profesionalnih voditelja koji su ovime osigurani.

Ugovor s Ministarstvom kulture bit će potpisan 24. travnja u Zagrebu, istovremeno s još ostalih 10 udruga iz cijele Hrvatske koji su prošli u operativnom potprogramu nazvanom „Učinkovitost ljudskih potencijala“ u ukupnom iznosu od 7,5 milijuna kuna.

IZVOR:  pakrackilist.hr 

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn