BESPOVRATNA SREDSTVA – Općini Jakšić odobreno više od 5 milijuna eura za Centar za starije osobe

Datum objave: 18. 8. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Općini Jakšić odobreno je financiranje izgradnje Centra za starije osobe u vrijednosti preko 5 milijuna eura, rečeno je na konferenciji za medije koju su u Jakšiću održali načelnik Ivica Kovačević i županica Antonija Jozić.

Na 244. Sjednici Vlade RH od 17. kolovoza 2023. godine donesena je Odluka o suglasnosti s povećanjem iznosa sredstava za ugovaranje za poziv dodjele bespovratnih sredstava – Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge) te je za Požeško-slavonsku županiju odobren projekt Općine Jakšić Centar za starije osobe Jakšić koji će pružiti adekvatan smještaj za oboljele od Alzheimerove i drugih demencija .

Partner u projektu je Požeško-slavonska županija, a bespovratna sredstva iznose 5.025.815,12 eura. Projekt Centar za starije osobe koji će biti i izgrađen na parceli u Ulici Stjepana Radića 11 u Jakšiću, usmjeren je na uspostavu usluge institucijske i izvan institucijske skrbi za starije osobe u Požeško-slavonskoj županiji, Općini Jakšić.  Novi objekt Centra za starije osobe osigurat će nove dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba – 46 ležajeva odnosno 40 stalno smještenih + 6 poludnevni boravak.

“Osim uspostave institucijske usluge za smještaj starijih osoba, stvaraju se preduvjeti za pružanje izvaninstitucijskih usluga u zajednici, kojima se prvenstveno ostvaruje svrha dužeg ostanka starijih osoba u vlastitome domu, ali uz kvalitetniju skrb i svrsishodnije provođenje vremena te ponovno uključivanje u zajednicu. Skrb o osobama starije životne dobi prepoznata je kao jedan od županijskih javnozdravstvenih prioriteta. Kod ove ranjive skupine utvrđen je nedostatak smještajnih kapaciteta. Na području Požeško slavonske županije ne postoji adekvatan smještaj za oboljele od Alzheimerove i drugih demencija te se ove osobe smještaju u ustanove u kojima im se ne može pružiti adekvatna skrb jer nisu zadovoljeni tehnički niti kadrovski uvjeti za skrb o palijativnim bolesnicima kao i za oboljele od Alzheimera i drugih demencija.” naglasio je načelnik Ivica Kovačević.

“To će zasigurno doprinijeti kvaliteti života tih osoba, ali i njihovih obitelji. Takav sadržaj u županiji nismo imali i takav smještaj vrlo rijetko i teško možete pronaći i na razini Republike Hrvatske. Ovom prilikom čestitke Općini Jakšić na realizaciji ovog izuzetno značajnog projekta za cijelu županiju. Podsjetit ću da Strategija razvoja palijativne skrbi PSŽ, detektira kao nužno osigurati financijska sredstva za otvaranje hospicija za palijativne bolesnike kao i za oboljele od Alzheimera i drugih demencija. Ako znamo da u ovom trenutku, ako promatramo samo domove koji su u nadležnosti Županije, imamo 280 do 300 mjesta u domovima, ovaj broj od gotovo 50 je itekako značajan.” naglasila je županica Antonija Jozić, uz zahvalu Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ali i Vladi RH jer, kako je naglasila, osim što je osigurano preko 100 milijuna eura za ovakve projekte Planom oporavka i otpornosti, Vlada je svojom odlukom od jučer za 54 milijuna eura povećala alokaciju kako bi se ovakvi centri mogli izgraditi.

TEKST: S. Pok                         FOTO: Općina Jakšić/D. K.

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn