BERTUCHOVO SLIKOVNO CARSTVO U POŽEŠKOM MUZEJU – Izložba koja djeci potiče maštu, a odraslima sjećanja na djetinjstvo

Datum objave: 15. 9. 2017. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Najnovija izložba Hrvatskog školskog muzeja “Bertuchovo slikovno carstvo” koja predstavlja prvu dječju slikovnu enciklopediju, svečano je otvorena sinoć u Gradskom muzeju Požega.

Na ovoj živopisnoj i edukativnoj izložbi najmlađi posjetitelji sa svojim roditeljima, bakama i djedovima mogli su saznati koji začin liječi sve bolesti osim smrti, koje životinje vole putovati, a koje spavati, koje su to životinje cvjetovi, može li ljudima izrasti rog, zašto guštera Baziliska zovu i gušter Isus, koje ptice imaju najljepše frizure, koja su bila najpoznatija turistička odredišta krajem 18. i početkom 19. stoljeća itd.

“Friedrich Justin Bertuch živio je u Weimaru, njemačkom gradu u drugoj polovici 18. i početkom 19. stoljeća. Bio je učitelj, biznismen koji je otvorio tvornicu umjetnog cvijeća u kojoj je uglavnom upošljavao žene, otvorio je umjetničku školu, izdavao jedan književni časopis, političke novine i jedan od prvih časopisa za modu, a ono što je najvažnije izdao je prvu slikovnu dječju enciklopediju na svijetu u 12 svezaka od kojih Hrvatski školski muzej čuva sedam cjelovitih. Zbog toga ga zovu i ocem slikovnice”, izjavila je Ivana Dumbović Žužić, viša muzejska pedagoginja Hrvatskog školskog muzeja.

“Čim smo prošle godine vidjeli ovu izložbu u Zagrebu, oduševili smo se i smatrali da je ona pogodna za naš muzej, odnosno za našu najvažniju publiku, a to su djeca. Bertuch je smatrao da je slikovnica za dijete jednako važna kao kolijevka, lutka ili drveni konjić. U stvaranju slikovnice vodio se principom zornosti smatrajući da ilustracije moraju biti uredne, lijepe i jednostavne, a tekstovi ne smiju biti znanstveni nego djetetu moraju zagolicati maštu, probuditi u njemu zanimanje i zabaviti ga”, izjavila je muzejska pedagoginja i kustosica izložbe Ljiljana Marić.

U programu otvorenja sudjelovali su glumci Gradskog kazališta Požega, a izložbu je svečano otvorila najčitateljica Gradske knjižnice i čitaonice, učenica sedmog razreda Osnovne škole Antuna Kanižlića, Nina Pavić.

nnn
“Pročitala sam 67 knjiga u godinu dana, a i inače mi sve oko škole i učenja ide jako dobro. Čitanje mi je jednostavno odmor nakon teškog i napornog dana. Najviše volim čitati knjige koje imaju neku poruku kao knjige npr. Johna Greena. Pročitala sam tri njegove knjige i svaka mi se svidjela na svoj način jer imaju puno lijepih izreka koje mogu služiti u životu”, ispričala nam je Nina.

TEKST: Bojan Miščević         FOTO: Bojan Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn