“BAKA LJUBA” IZ GRABARJA – Seljačko domaćinstvo čuva i razvija tradiciju

Datum objave: 17. 5. 2019. | Kategorija: Susreti

GRABARJE – Ljubicu Vido, vlasnicu OPG-a i Turističko seljačkog domaćinstva „Baka Ljuba“ iz Grabarja mnogi znaju po vrhunskom voćnom vinu od višanja. Viđali smo ju u Požegi na štandu gdje izlaže proizvode svog domaćinstva, a odnedavno, vrijedna baka Ljuba uz podršku cijele obitelji proširila je gospodarsku priču, pa uz domaće proizvode nudi i noćenje na svom domaćinstvu.

Uz vino od višanja, iz Ljubine prepune košare uvijek izviruju i likeri od višanja i malina, suhe šljive, marmelade i pekmezi. Sve je to od voća i povrća iz vlastitog voćnjaka i vrta, pripremljeno po tradicionalnoj recepturi naših baka, uzgojeno na starinski način jer obitelj Vido osim dva hektara višnje i maline ima zasađeno i 300 stabala šljiva, te po 50 komada marelice i bresaka.

Od sredine prošle godine marljiva obitelj uredila je i dvije soba za noćenje s ukupno pet ležaja, a tu je i opremljena kuhinja i dnevni boravak. Domaćinstvo „Baka Ljuba“ na pola je puta između Pleternice i Kutjeva, lako ga naći i manje upućenom gostu pa nije ni čudo da je sve više onih koji svrate odmoriti tijelo i dušu, ali i uživati u specijalitetima koje domaćini pripremaju na zahtjev. Hrana je od sezonskog voća i povrća, te mesa iz vlastite proizvodnje. Tradicionalna slavonska.

Tako je ovih dana bio pravi hit kiseli kupus sa sušenim buncekom i kotletima, a nude i ostale suhomesnate proizvode od svinja iz vlastitog tova. Po dvorištu slobodno hodaju kokoške i pure, a u toru su koze. Hranom s vlastitih njiva tove se pilići i hrane brojne životinje. Proizvodi kojih nema na OPG-u kupuju se od susjeda, a uz Ljubine likere, piju se i vrhunska vina kutjevačkog vinogorja.

Planova , kažu u obitelji Vido, ne nedostaje. Trenutno se priprema uređenje još jedne sobe s pet ležaja za što je Ljubica dobila poticajne novce Grada Kutjeva, a u maniri dobrog gospodara razmišlja se i o preregistraciji i proširivanju usluga i sadržaja za goste kako bi ponudili cjelodnevni boravak i kompletnu prehranu. Posebna atrakcija su dva konja za jahanje.

Pored supružnika Ljubice i Branka još je osmoro djece u obitelji. I da, svi oni uključeni su oko poslova na OPG-u pa se, kako kažu, ni ne pomišlja o odlasku i traženja zaposlenja u inozemstvu.

TEKST: S. P. / D. M         FOTO: D. Mirković

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn