AUREA FEST – FESTIVAL OBIČAJA: Raskošan početak uz običajnu baštinu, ponos i gizdavost

Datum objave: 30. 8. 2018. | Kategorija: Susreti

NASLOVNA

POŽEGA – Aurea Fest 2018, već po tradiciji, svečano je otvoren Festivalom običaja koji je i ove godine, uspješno prezentirao raskoš običajne baštine.Titulu najgizdavije Šokice Aurea festa Požega 2018 ove je godine osvojila Sanela Bunikić iz KUD-a “Radinje” iz Siča, titulu prve pratilje ponijela je Valerija Slijepčević iz KUD-a “Seljačka sloga” iz Prekopakre, a druga pratilja je Kristina Gališić iz Kulturno umjetničke udruge “Voćin” iz Voćina.

Dobra je tradicija da Aurea Fest počinje Festivalom običaja jer običaji i tradicija upravo su ono čime se Slavonci s razlogom najviše ponose, pa zašto onda početak ne okruniti s onim najboljim. Posred požeškog baroknog trga u svečanoj su povorci brojna kulturno-umjetnička društva prikazala blago iz škrinja ali i predanu ljubav prema ostavštini predaka. Grlena pjesma, laki koraci razigranih snaša i djevojaka, sjaj dukata i biser tambure, živa iskra pod potkovom sivca i obrvom bećara – prava su pozivnica svima koji žele ovih dana s Požežanima podijeliti raskošnu festivalsku priču. Poziv je prigodno s festivalske pozornice uputio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je Aurea Fest proglasio otvorenim.

NN

“Ovo je Slavonija, gizdava, prpošna, bogata. Volim cijelu Hrvatsku, ali na svijetu nema veće ljepote, vrijednijih ljudi od ovih koji su  i ovdje na najbolji način pokazali tko smo i što smo. Svi koji ste nam došli u goste, uživajte s nama, s toplim srcem požeškim. Veliko mi je zadovoljstvo što su danas na festivalskoj pozornici gizdave Šokice iz raznih krajeva Slavonije i hvala im na tome,” rekao je gradonačelnik koji je imao čast staviti lentu najgizdavijoj Šokici Saneli Bunikić.

NN2

“Nošnja koju danas nosim stara je preko 120 godina, rađena je do svile, unikat je, pravi ponos i dika mog sela Siča. A upravo ponos mora pokazati i najgizdavija Šokica. Mora znati nositi i ponositi se svojom tradicijom, predstaviti što ima i od kuda dolazi,” rekla je Sanela.

“Zadovoljan sam prvom večeri festivala, u nastavku večeri je Jazz festival jer želimo osuvremeniti jednu prekrasnu tradiciju koja traje 50 godina – pohvalili smo se što imamo, pohvalit ćemo se i onim što će biti. To je jedan spoj, novi oblik kojim Aurea Fest, uz naravno Zlatne žice Slavonije, može imati kvalitetnu budućnost gdje ćemo privući i mlade ljude koji imaju afinitete prema drugačijoj glazbi, ali upravo kroz taj način moći ćemo i njima predstaviti što smo, tko smo, što imamo i koliko to moramo cijeniti,” rekao je gradonačelnik Puljašić komentirajući prvu večer četverodnevnog festivala.

NNNN

Uz Sanelu te prvu i drugu pratilju, za najgizdaviju Šokicu natjecale su se i Iva Topić i Elizabeta Ivanović iz KUD-a Šijaci iz Biškupaca, Nikolina Babić iz HKUU Trenk iz Nove Gradiške, Sanelina kolegica Lorena Šebelić iz Siča i Marina Martinović iz GKU-a Požega. U svečanoj povorci i na pozornici nastupila su kulturno-umjetnička društva GKUD Požega, KUD ZD Rama Pleternica, HKUD Slavonija iz Jakšić, Češka Beseda iz Bjeliševca, KUD Bektež iz Bekteža, KUD Šijaci iz Biškupaca, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića i KUD Požeška dolina iz Požege, a svojim sudjelovanjem Festival običaja obogatili su članovi KUD-a Poljadija iz Grabarja, Požeške mažoretkinje, Gradska glazba Trenkovi panduri, Povijesna postrojba Trenkovi panduri, Gradska straža Požega, Konjogojstvene udruge iz Požege i Pleternice, Kutjevački vinari – udruga vinara i vinogradara iz Kutjeva i Udruga vinograda i voćara Stjepan Koydl iz Požege.

TEKST:S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn