AUREA FEST 2017 – Festival običaja, povijesne postrojbe i najšokica za početak

Datum objave: 26. 8. 2017. | Kategorija: Susreti

dobra 1

POŽEGA – Ovogodišnji sedmodnevni Aurea fest u Požegi,  svečano će biti otvoren 27. kolovoza Festivalom običaja. Kao i prethodnih godina, zahvaljujući brojnim kulturno-umjetničkim društvima s ovog područja, Festival običaja  objedinit će ljepotu tradicije i gizdavost njenih čuvara – bećaruša i bećara. Svoj doprinos bogatom festivalskom koloritu dat će i brojne povijesne postrojbe, gosti požeških Trenkovih pandura.

U 17:00 sati na Trgu sv. Terezije Požežane i njihove goste očekuje otvoreno glazbeno prijepodne „Sretna dolina“ u organizaciji udruge Nota, uz okupljanje mnogobrojnih glazbenika svih uzrasta, plesača i pjevača povezanih u izvođenju pjesme We Will Rock You grupe Queen. Cilj je ove inicijative da se obori Guinness- ov rekord u najmasovnijem izvođenju ove pjesme.

Festivalska povorka polazi u 18:00 sati od Željezničkog kolodvora, Njemačke i Kanižlićeve ulice do Trga sv. Trojstva, uz sudjelovanje povijesnih postrojbi RH, Gradske glazbe Trenkovi panduri, deset KUD-ova Požeštine te konjanika i zaprega, vinogradara, vinara i voćara Požeško slavonske županije. Svečano otvorenje uz prisustvovanje  požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i požeškog gradonačelnika Darka Puljašića održat će se u 19,00 sati. U 19,15 sati održat će se smotra povijesnih postrojbi od strane gradonačelnika Puljašića.

povorka m11
Naime, zahvaljujući Povijesnoj postrojbi Trenkovi panduri koja ove godine obilježava 20. obljetnicu osnutka udruge, 10. obljetnicu samostalnog rada i 276. obljetnicu osnutka Trenkove pandurske regimente u smotri će sudjelovati 12 povijesnih postrojbi i to Zrinska garda iz Čakovca, Keglevićeva straža iz Kostela, Gradska straža iz Bakra, Đurđevački graničari “Picoki” iz Đurđevca, Karlovačka građanska garda, Lička pukovnija iz Gospića, Varaždinska građanska garda, Varaždinski husari, Križevačka djevojačka straža, Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada (BiH), a iz Beča dolaze predstavnici Saveza Europskih vojnih postrojbi predvođeni počasnim predsjednikom saveza general-majorom Helmut A.J. Eberl i članovi povijesne postrojbe austrijske mornarice iz Beča.

nnn

U 19:30 sati kulturno- umjetnička društva na pozornici  će predstaviti običaje Slavonije, a u 21,00 sat održat će se Izbor najgizdavije šokice. Ove godine devet ljepotica će pokazati ljepotu nošnji i poznavanje tradicije, a povjerenstvo će izabrati najljepšu nošnju, najveću bećarušu i najšokicu ovogodišnjeg festivala. Uz Festival običaja, narednih dana, Požežani i njihovi gosti moći će uživati u gastronomiji i vrhunskim vinima, uličnim zabavljačima, plesu i jazzu, sve do festivalskog vrhunca – Zlatnih žica Slavonije koji će se održati 2. rujna.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok ( arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn